Rămâi conectat

Politică Administrație

Marius Hațegan, PDL Alba: “Teza din iulie” a lui Ponta și bunăstarea pierdută a românilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

După dușul rece primit de la Cotroceni în văzul întregii țări, când, împreună cu ministrul său de finanțe, nu a fost în stare să furnizeze argumente viabile pentru susținerea bugetară a reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, Victor Viorel Ponta recidivează.  Printr-un reflex comunist întârziat, a ordonat fabricarea unui document cu care, spera el, să convingă cetățenii că lucrurile stau sub control iar finanțele țării sunt în siguranță. La o primă parcurgere a materialului de cca. 29 de pagini, nu ne putem impiedica să zâmbim, aducându-ne aminte de celebrele planuri din “epoca de aur”, în care imposibilul devenea realizare raportată.

Astfel, documentul prezentat de premier arată că reducerea contribuțiilor de asigurări sociale la angajator, care implică un cost de 4,8 miliarde lei anual, poate fi acoperită prin încasări în plus la CAS, CASS, contribuții de șomaj şi impozit pe venit din crearea de noi locuri de muncă (estimările fiind de 1,3 miliarde lei), încasări în plus din TVA ca urmare a unor noi investiții pe care șeful Guvernului se bazează (1,25 miliarde lei), din recuperarea unor datorii de la firme în insolvență (în acest caz preconizându-se încasarea unei sume de 4 miliarde lei doar dacă vor fi recuperate 10% din datorii), reducerea, cu 10%, a evaziunii fiscale estimată la CAS (1,9 miliarde lei), precum și din creșterea salariului minim în 2015 și venituri bugetare suplimentare din creșterea economică nominală mai mare din 2015.

În opinia lui Victor Viorel Ponta, noua măsură ar conduce la crearea unui număr de 70.000 de noi locuri de muncă, la creşterea investițiilor străine directe, la recuperarea arieratelor pe care firmele le au la buget, precum şi la „albirea” a 77.000 de locuri de muncă.

Materialul lui Ponta include şi 12 argumente pentru reducerea CAS de la 1 octombrie, şi anume creşterea economică, deficitul bugetar, datoria publică, industrializarea, fondurile europene absorbite, investiţiile în infrastructură, salariile mărite, pensiile şi măsurile sociale, locurile de muncă create, taxele-politica fiscală, încasările la buget şi reforma ANAF, efectul asupra CAS-trecut şi viitor.

Nimic mai departe de adevar decat aceasta tarzie “teza din iulie”! Materialul pare conceput mai degraba de catre aparatul de propaganda al PSD, decat de catre Minidterul de Finante. Argumentele incluse in  document, au consistenta unui castel de nisip ridicat pe malul marii.

In primul rand, este o utopie sa creada cineva ca antreprenorii se vor inghesui sa creasca numarul locurilor de munca, atunci cand un nou val de cresteri de taxe asteapta dupa colt. “Albirea” unor locuri de munca este un proces lent, iar rezultatele nu au cum sa fie palpabile in primul exercitiu bugetar dupa adoptarea masurii. De asemeneaz, premierul are aerul lui Pristanda care numara steagurile din oras, uitand cu desavarsire sa ia in calcul si locurile de munca ce se vor pierde in aceeasi perioada datorita climatului economic tot mai dificil. Noile investitii atat de dorite, vor ramane in stadiu de proiect pe hartie, actualul guvern fiind arhicunoscut pentru graba cu care a sacrificat frecvent investitiile publice. Invocata recuperare a datoriilor de la firmele aflate in insolventa este de-a dreptul hilara in contextul economic actual. Reducerea evaziunii este eternul pariu pierdut al guvernarii Ponta. Pentru tara cu cel mai scazut nivel de colectare a TVA din UE (58% din potential fata de media europeana de 83%),  fara a lua masuri ferme in vederea combaterii evaziunii,  reducerea acesteia “din stilou”,  este doar un exercitiu de imagine.

Nu in ultimul rand, masura reducerii CAS la angajator, fara un fundament realist de finantare a deficitului creat, poate induce un nou soc pentru bugetul de asigurari sociale, aflat oricum intr-un dezechilibru cronic.

Datorita clivajului dintre masurile populiste trompetate de Victor Viorel Ponta (reduceri de contributii, cresteri de salarii si pensii) si resursele bugetare necesare realizarii acestora, colaborarea cu FMI nu mai este posibila iar guvernului socialist de la Bucuresti nu-i va ramane de facut decat sa mareasca taxele si sa pregateasca in viitorul apropiat reintroducerea impozitului progresiv. Superficialitatea si neseriozitatea lui Victor Viorel Ponta se vor resimti tot mai mult in buzunarelele din ce in ce mai goale ale romanior !

Marius HAȚEGAN, secretar general al PDL Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea