Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

FOTO/VIDEO: Marcel Iureş la o discuție deschisă cu publicul: Alba Iulia este un loc unde merită să te întorci de oriunde

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Actorul Marcel Iureş s-a întâlnit joi după-amiază la Art Cafe cu câteva zeci de albaiulieni, în cadrul unui eveniment inedit pus la cale de organizatorii Festivalului Internațional de Teatru “Povești”. Marele actor român a vorbit despre compromis, Hollyood, film, teatru, români de geniu, neajunsuri şi virtuţi, reuşind în acest fel să se dezvăluie de fapt pe sine.

Partenerii de discuţie ai artistului au fost dezinvolţi, au pus întrebări, au râs, ba unii chiar şi-au mărturisit dragostea ce i-o poartă de ani buni. Marcel Iureş a părut a se simţi bine, a glumit mult şi a avut pentru fiecare doritor timp de un autograf personalizat.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Întrebat despre ce îi trece prin minte când aude “Alba Iulia”, celebrul actor român şi-a amintit de satul lui, spunând despre orăşelul nostru că este un loc unde merită să te întorci de oriunde.

“Dincolo de rezonanţele latine, e ceva pentru care să ştiţi, merită să te întorci de oriunde, sună patetic dar eu ştiu, am şi eu câteva locuri care nu au forţa, fundamentul simbolic al acestei zone – satul unde m-am născut eu şi unde am crescut. În Oltenia. E o nenorocire, e o jale definitivă.

Chiar cred în ce vă spun acum acum. Există aici un tip de sacralitate, de’asta nestoarsă.

Dacă aţi văzut, bisericile româneşti sun mici şi asta spune mult despre felul cum suntem noi, cum gândim noi. Gândim aproape de pământ, suntem un neam care nu am avut experienţa războiului de cucerire, numai cea a războiului de apărare, de salvare(…)

De exemplu eu şi acum, dacă ar fi să mă duc la psiholog şi ăla ar fi deştept, iar eu destul de deschis i-aş spune că şi acum când mă urc într-un avion, primul lucru la care mă gândesc este cum mă întorc eu acasă. Este o chestie pur psihologică. Asta am simţit de când m-am depărta prima oară singur la mai mult de un kilometru fără să văd casa. Asta e o realitate.”

Despre cum a devenit actor, Marcel Iureş a spus sec: M-am gândit să mă fac avocat…judecător…psiholog. Dar n-a vrut Dumnezeu…M-a făcut ceva de care îmi era o frică îngrozitoare.

Marcel Iureș este unul dintre cei mai de seamă actori români și reprezintă o mare amprentă în lumea filmică și teatrală atât românească, cât și internațională. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, a debutat la Teatrul Național din Cluj-Napoca, apoi a jucat pentru Teatrul Odeon și Teatrul Bulandra din București. În anul 1998 a întemeiat Fundația Teatrul ACT, teatru ce-și propune spectacole jucate în special în spații mici. A avut roluri în celebrele filme Interviu cu un vampir, Misiune imposibilă, Pacificatorul, Pirații din Caraibe: La capătul lumii. Dintre cele mai cunoscute spectacole românești în care a jucat Marcel Iureș, amintim Cu ușile închise, Richard al III-lea, Caligula, Omor în catedrală, Acasă la tata, Cetatea Soarelui, Absolut.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea