Rămâi conectat

Actualitate

Manifestare – eveniment marca Inter-Art Aiud, la Alba Iulia

Publicat

în

Consiliul Judeţean Alba, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, Alba Iulia, Fundaţia „Inter-Art” Aiud și Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, organizează Expoziţia Internaţională de Mail Art „EX LIBRIS ÎN SECOLUL XXI” Alba Iulia 2012.

Evenimentul se desfășoară joi, 20 septembrie, după următorul program: ora 11.00 – Sesiunea de comunicări EX LIBRIS ÎN SECOLUL XXI, la Sala Unirii; ora 13.00 – vernisajul Expoziţiei Internaţionale de Mail Art cu tema EX LIBRIS ÎN SECOLUL XXI, la Muzeul Național al Unirii, moment în care vor fi premiați și câștigătorii: Petyo Damyanov (Bulgaria) – premiul I; Lukasz Cywicki (Polonia) – premiul II și Károly Zöld Gyöngyi (Romania), David Mohallatee (SUA) – premiul III.

Participă cu lucrări artişti din 23 de ţări de pe toate continentele: Carolina Busquets (Chile), Elena Gjorgjievska (Macedonia), David Mohallatee (SUA), Eva Mazzucco (Austria), Rodni Hipp (SUA), Gül Pamuk (Turcia), Lukasz Cywicki (Polonia), Yudit Vidal Faife (Cuba), Murat Ertürk (Turcia), Mahpeyker Yönsel (Turcia), Husein Sljivo (Bosnia&Herzegovina), Petyo Damyanov (Bulgaria), Galina Petkova (Bulgaria), Horváth Attila (Ungaria), Patricia Goodrich (SUA), Valentin Kulev (Bulgaria), Christiana Iliopoulou Hopârtean (Grecia), Xia Li (China), Cozmolici Victoria (Rep.Moldova), Patrick Cauvin (Haiti), Floriana Iliopoulou (Grecia), Kareem Helmy (Egipt), Reem Hassan (Egipt), Răileanu Estela (Rep. Moldova), Damó István (Ungaria), Giuseppe Strano Spitu (Spania), Marina Maroz (Belarus), Dimitar Velichkov (Bulgaria), Lojze Kalinsek (Slovenia), Zümrüt Özmen (Turcia), Perla Bajder (Argentina), Mariana Felcman (Argentina), Marta Romer (Australia), Snezana Kezele (Serbia)

Elit - Gustul Desăvârșit

Artiștii din România sunt: Károly Zöld Gyöngyi, Adriana Lucaciu, Alexandru Jakabhazi, Alexandru Rădulescu, Anca Smărăndache, Balog Ştefan, Rodica Strugaru, Oana Rău – Cotuna, Riglea Esmeralda, Elena Cristea, Anca Sas, Elena Nicolaescu, Sima Cristian, Agneta Covrig, Caratănase Răzvan – Constantin, Jankó – Szép Noémi – Abigél, Filimon Lucica, Răileanu Ioan, Horváth Gyöngyvér, Diana Mureşan, Maria Cristina Oneţ, Corina Păcurar, Ioan Hădărig, Hurmuzache Daniela Andreea, Balajti Károly László, Balajti László, Ciofîrlă Anca Maria, Rodica Pungea, Andrei Bakó, Mihaela Bakó.

Ex Libris este un semn al proprietăţii şi denotă cui îi apartine o anumită carte. Adesea acestea sunt imagini care conţin numele colecţionarului sau a bibliofilului. Graficienii şi pictorii sunt cei care au transformat acest semn în adevarate operă de artă. În esenţă, ilustrație de mici dimensiuni care se pune la începutul sau la sfârșitul unui text (tipărit sau manuscris), al unui capitol etc.; ornament pe coperta unei cărți; clișeu folosit în tipografie pentru ornamentație. Am lansat invitaţia către artişti din lumea întreagă să reevalueze noţiunea ex librisului conform standardelor şi interpretărilor specifice secolului XXI. Lăsând deoparte tradiţii legate de tehnică şi abordare am provocat la noi abordări fără nici o frontieră, aplicând tehnici de la cele clasice până la grafica pe computer. Pentru 20 septembrie 2012, zi în care se desfășoară și vernisajul expoziţiei de mail art, am propus şi un simpozion pe tema „EX LIBRIS ÎN SECOLUL XXI” la care sunt invitaţi artişti plastici, scriitori, poeţi din ţară şi străinătate. Se vor organiza dezbateri, mese rotunde, discuţii pe tema dată”, spune Ioan Hădărig, director Artistic al Inter-Art Aiud.

Jurizarea lucrărilor expozitiei internaționale de mail art „Ex Libris in secolul XXI” a fost făcută de Mioara Pop (director – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba), Ioan Hadarig (manager – Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud) și Ștefan Balog (președinte- Fundația „Inter-Art” Aiud). Premiile acordate sunt în valoare de 500 de euro (premiul I), 300 de euro (premiul II) și 150 de euro (fiecare dintre cele 2 premii III).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

De ce îndeamnă Rafila „pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie

Publicat

în

De ce îndeamnă Rafila „pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie

​Alexandru Rafila a îndemnat luni pe „toată lumea” să meargă cât mai repede la medicul de familie pentru prescripția medicală pentru pastilele de iodură de potasiu, pe care să le ridice apoi de la cea mai apropiată farmacie.

Milioane de pastile de iod așteaptă să fie ridicate gratuit de românii cu vârsta sub 40 de ani din aproximativ 2.500 de farmacii din toată țara, spune ministrul Sănătății, care admite însă că „lumea nu a fost foarte interesată”.

”Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia, şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, a declarat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă la sediul ministerului, răspunzând întrebării unui jurnalist.

Elit - Gustul Desăvârșit

Întrebat de jurnaliști și care este procentul de pastile distribuite până în acest moment din total, Rafila a răspuns că „nu am cifrele, dar nu cred că sunt multe procente”.

30 de milioane de pastile de iodură de potasiu a cumpărat în această primăvară Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat, o achiziție de 6 milioane de euro. Pastilele de iodură de potasiu au fost produse de Antibiotice Iași.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Alexandru Rafila, despre şcolile postliceale sanitare: „Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul”

Publicat

în

Alexandru Rafila, despre şcolile postliceale sanitare: „Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că există o problemă la şcolile postliceale sanitare, iar acest lucru ar trebui legiferat, în Parlament. „Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul. Dacă nu îl au când intră la şcoală, ar putea măcar să obţină diploma de Bacalaureat până termină o astfel de şcoală”, a afirmat el, potrivit news.ro.

Alexandru Rafila a precizat, la Digi 24, vineri seară, că se caută soluţii pentru şcolile postliceale sanitare.

„Avem o problemă, eu am ridicat-o deja şi sper să găsim o soluţie, profesiunea de asistent medical în momentul de faţă se învaţă şi în universităţi şi ăsta este un lucru bun, creşte foarte mult calitatea profesională a asistenţilor medicali, lucrăm foarte bine atât cu Ordinul Asistenţilor Medicali, cât şi cu Sindicatul Sanitas şi cu Solidaritatea Sanitară care reprezintă partea sindicală pentru majoritatea asistenţilor medicali, ei sprijină dezvoltarea calificării profesionale. Acum avem o situaţie moştenită, e adevărat, dar trebuie să vedem cum o clarificăm, în care accesul la şcolile postliceale de asistenţi medicali, pentru că sunt astfel de şcoli numeroase, produc zeci de mii de absolvenţi în fiecare an, se face fără diplomă de Bacalaureat şi lucrul ăsta ar trebui să înceteze, să găsim o soluţie, încât să putem, într-adevăr, să creştem nivelul lor profesional”, a declarat Rafila.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ministrul Sănătăţii a explicat că soluţiile sunt de natură legislativă.

„Soluţiile sunt de natură legislativă, Parlamentul trebuie să legifereze în acest sens. Presupune modificări legislative, chiar din toamnă. Eu cred că e ceva foarte serios, mai ales că acum avem câteva elemente: tehnologiile medicale cu care lucrează şi asistenţii medicali”, a subliniat Rafila.

Întrebat dacă asistenţii medicali se califică la locul de muncă, Rafila a precizat că acest lucru se întâmplă.

„Din păcate, acest lucru se întâmplă pentru că dacă eu am o şcoală de pregătit asistenţii medicali, care dacă este într-o localitate care, să spunem, are un spital cel mai aproape la 50-60 de kilometri, e clar că e foarte greu de crezut că ei îşi fac o practică reală şi se pregătesc pentru această meserie. Trebuie să găsim, împreună cu ministerul Educaţiei, pârghiile care să crească calificarea profesională pentru asistenţii medicali. Sunt unii foarte buni, excepţionali”, a spus Rafila.

Întrebat, de asemenea, dacă aceste şcoli postliceale de asistenţi se vor desfiinţa, ministrul Sănătăţii a declarat că nu se pune problema închiderii, dar că ele trebuie adaptate realităţilor actuale.

„Nu se pune problema închiderii, eu cred că ele trebuie adaptate realităţilor şi putem să găsim soluţii legislative. Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul. Dacă nu îl au când intră la şcoală, ar putea măcar să obţină diploma de Bacalaureat până termină o astfel de şcoală. Cred că se poate găsi o soluţie. Şcolile postliceale, în general, pregătesc oamenii care nu reuşesc să ia diploma de Bacalaureat. Bacalaureatul este un examen important, care arată cunoştinţe solide care pot fi ulterior valorificate”, a mai declarat Alexandru Rafila.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

TRAGEDIE în vacanță: Un viceprimar PSD a murit în timpul concediului în Grecia

Publicat

în

TRAGEDIE în vacanță: Un viceprimar PSD a murit în timpul concediului în Grecia

Daniel Sorin Calu, viceprimar PSD al comunei Grecești, din Dolj, a murit în timp ce se afla într-o vacanță în Grecia.

Bărbatul de 44 de ani a suferit un accident vascular, chiar în timp ce era cu șoția și cu cei doi copii, conform Gazeta de Sud.

Deocamdată, trupul românului este tot în Grecia și urmează să fie adus în țară.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Dumnezeu să-l odihnească! Nu realizez, nu-mi vine a crede că Sorin al nostru, prietenul nostru nu mai este cu noi. Odihnă veşnică, vei rămâne în sufletele noatre mereu, prietenul nostru şi omul nostru drag. Te vom iubi şi ne vom aduce mereu aminte de chipul tău drag. Rămas bun, prietene!“, a transmis un apropiat familiei.

Daniel Sorin Calu era viceprimarul localității, dar a preluat atribuțiile primarului după ce acesta din urmă a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare