Rămâi conectat

Actualitate

Mâncărurile bunicilor au puteri VINDECĂTOARE: Urda, mămăliga, zerul, borșul și urzicile, minuni pentru sănătate

Publicat

în

Mâncărurile bunicilor au puteri VINDECĂTOARE: Urda, mămăliga, zerul, borșul și urzicile, minuni pentru sănătate

Multe din mâncărurile care încă se mai găsesc în odaia bunicii au şi astăzi aceleaşi întrebuinţări şi puteri tămăduitoare de care, din păcate, am uitat.

În multe din romanele scriitorilor români, ne-a fost dat să aflăm despre acele bucate savuroase care, în trecut, înlocuiau cu succes orice pastilă sau, după caz, goneau doctorul afară din casă. George Coşbuc, Ionel Teodoreanu, Mihail Sadoveanu sunt doar câţiva dintre scriitorii care au amintit în poveştile lor despre mâncarea de urzici care „primeneşte” sângele, mămăliguţa caldă care ia durerile ca prin minune, borşul acru care potoleşte crampele la stomac, zeama de varză sau zerul care, la fel, „stingeau boalele”.
Urda – ajutor pentru imunitate

Urda este şi în prezent un mister pentru cercetătorii moderni care au descoperit şi confirmat că este unul din alimentele cu cei mai mulţi nutrienţi şi că poate fi de mare ajutor în dieta copiilor, dar şi a celor aflaţi în convalescenţă.

Elit - Gustul Desăvârșit

E aproape hilar să ne amintim cum bunicile noastre îi întâmpinau mai mereu pe nepoţii veniţi de la oraş, cu feţele palide, cu plăcinte cu urdă, urdă cu mere, urdă cu prune uscate, urdă cu biscuiţi… iar la nici două zile după o astfel de cură „la sat”, cei mici erau complet revigoraţi, luau instant în greutate şi simţeau nevoia să mănânce încontinuu.

Urda are într-adevăr colesterol, însă grăsimile pe care le conţine sunt benefice, iar proteinele pe care le luăm din ea sunt de calitate şi ajută la întărirea oaselor şi a musculaturii. Cercetările mai noi au revelat cât de bună este urda în anemie dar şi în regimul medical pentru refacerea ficatului. Mai mult, urda proaspătă potenţează sistemul imunitar şi sporeşte rezistenţa organismului la stres. Este recomandată elevilor şi studenţilor în perioada examenelor, dar şi celor cu un loc de muncă solicitant.

Mămăliga noastră cea de toate zilele

Multe din mămicile care au crescut cu bunicii încă mai folosesc pentru copilaşii lor comprese cu mămăligă fierbinte pentru dureri în gât sau gâlci cum li se mai spune în popor. De asemenea, pentru dureri de stomac şi arsuri dar şi pentru dureri menstruale se pot folosi pacheţele cu mămăligă moale şi călduţă. Să nu uităm nici de combinaţia lapte-mămăligă recomandată pentru guturai, răceală şi friguri. Mămăliga este recomandată pentru consum frecvent şi în cazul diabeticilor, deoarece ajută la controlul glicemiei în sânge. Tot mămăliguţa românească mai are darul de a reduce cantitatea de colesterol, susţine o bună funcţionare a tiroidei şi echilibrează hormonal femeile însărcinate sau aflate la menopauză.

Zerul are proprietăţi anticancerigene

Poate că nu ştiaţi, dar proteinele obţinute din zer ajută la creşterea masei musculare, combat anemia şi ajută în special persoanele bolnave de cancer sau pe cele aflate în remisie. Studii noi arată că proteinele din zer împiedică dezvoltarea de noi celule canceroase. Zerul conţine leucină şi cisteină, două proteine esenţiale care fortifică organismul şi îl apără de virusuri şi bacterii. Acest minunat produs obţinut după coagularea laptelui era preţuit în gospodăria ţărănească încă din cele mai vechi timpuri. Zerul a ridicat letargici din pat şi a pus rezistenţă în oasele bătrânilor care, de multe ori, se întorceau istoviţi de la muncile câmpului. În vremuri moderne, putem găsi zer şi sub formă de pudră, cu aceleaşi proprietăţi, în magazinele naturiste.

Borşul spală rinichii

La fel ca zeama de varză, borşul are şi el locul lui de cinste în cămara gospodinelor. Băut la vremuri de suferinţă, are efect revigorant, face bine la stomac şi mai ales la rinichi. De preferat este ca borşul pe care-l consumaţi să fie luat din piaţă şi să vă asiguraţi că nu conţine acei conservanţi care îi prelungesc valabilitatea în peturile de pe rafturi. Este o sursă incontestabilă de probiotice, filtrează rinichii şi poate elimina chiar şi nisipul, curăţă colonul, arde grăsimile şi combate deshidratarea şi ameţelile.

Urzicile „schimbă” sângele

Nu este o noutate că fierturile din ştevie, urzici şi lobodă erau hrana de bază în urmă cu câteva secole. Consumată cu mămăligă caldă, mâncarea de urzici este un răsfăţ de primăvară şi o delicatesă de zile mari. Aduce un aport major de calciu, fier şi magneziu, acid folic şi vitaminele A, B2, K şi C. Încă de pe vremuri se spunea că urzicile curăţă sângele şi-l reînnoieşte, ceea ce nu poate fi decât adevărat judecând după starea de sănătate vizibil ameliorată a tuturor celor care nu ratează nicio ocazie să facă o cură de urzici odată cu apariţia verdeţurilor.

Toate aceste multe beneficii intuite de femeile simple de la ţară au fost probate în laboratoare avansate din Franţa şi Marea Britanie, iar concluzia a fost că cele mai multe din resursele provenite din natură, de la animale, din copaci, de la sol şi din apă pot fi de un real ajutor suferinzilor, preventiv, în cazul afecţiunilor care suportă amânarea vizitei la un specialist.

Sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională legea prin care a rămas fără vilă de protocol. Ce șanse are să-și recapete privilegiile

Publicat

în

Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională legea prin care a rămas fără vilă de protocol. Ce șanse are să-și recapete privilegiile

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a atacat la CCR modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor preşedinţi, respectiv vila de protocol de la RA-APPS şi dispozitivul de protecţie al SPP.

Curtea de Apel Bucureşti a admis o cerere a lui Traian Băsescu şi a dispus sesizarea CCR cu excepţia de neconstituţionalitate privind o sintagmă din Legea 406/2001, care prevede că foştii preşedinţi îşi pierd privilegiile dacă au în justiţie o decizie definitivă că au colaborat cu fosta Securitate comunistă, informează Agerpres.

Hotărârea a fost luată în cadrul unui proces în care Traian Băsescu a solicitat suspendarea deciziei SPP prin care i-a fost retras dispozitivul de protecţie. Băsescu a pierdut în primă instanţă procesul, însă a obţinut din partea Curţii de Apel Bucureşti sesizarea Curţii Constituţionale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dacă judecătorii de la CCR vor declara neconstituţionale modificările aduse Legii 406/2001, atunci Traian Băsescu îşi va recăpăta privilegiile.

Judecătorul Amer Jabre, care a dispus sesizarea CCR, notează de altfel că există o „îndoială serioasă” cu privire la constituţionalitatea modificărilor aduse Legii 406/2001, solicitând şi analizarea unui articol din Codul administrativ.

„Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate privind: – art. 2, alin.1, lit.t si art.14, alin.1 din Legea nr.554/2004, în măsura în care se interpretează în sensul că instanţa de contencios administrativ nu poate dispune suspendarea executării unui act administrativ, atunci când există o îndoială serioasă în privinţa constituţionalităţii actului cu putere de lege în baza căruia a fost emis actul administrativ – Legea nr.243/2021; – art.1, alin.3 din Legea nr.406/2001, în privinţa sintagmei „şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”. Respinge cererea de suspendare a executării, ca neîntemeiată. Cu recurs, în 5 zile de la comunicare”, se arată în dispozitivul instanţei.

În calitate de şef al statului, în perioada 2004 – 2014, Traian Băsescu beneficia de o serie de privilegii: a primit în folosinţă gratuită o vilă de protocol pe strada Gogol din Sectorul 1 al Capitalei, avea indemnizaţie şi dispozitiv de protecţie şi pază de la SPP.

În octombrie 2021, Legea 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român a fost modificată (prin Legea nr. 243/2021), fiind introdus un nou articol care prevede că foştii preşedinţi pierd dreptul la aceste beneficii dacă o instanţă a constatat prin decizie definitivă că au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.

Traian Băsescu a primit în luna martie, la Instanţa supremă, o decizie definitivă că a fost colaborator al Securităţii și a fost nevoit să părăsească vila de protocol, iar SPP l-a anunţat pe fostul președinte că nu mai beneficiază de dreptul la protecţie şi pază.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Avertizare meteo: COD GALBEN și PORTOCALIU de CANICULĂ, în județul Alba și alte județe, până vineri. Temperaturi de până la 38 de grade

Publicat

în

Avertizare meteo: COD GALBEN și PORTOCALIU de CANICULĂ, în județul Alba și alte județe, până vineri. Temperaturi de până la 38 de grade

Administrația Națională de Meteorologie a emis joi, 30 iunie, o nouă avertizare cod galben și portocaliu de disconfort termic accentuat, valabilă până vineri.

COD GALBEN

În intervalul 30 iunie – 1 iulie, valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Elit - Gustul Desăvârșit
COD PORTOCALIU

În zilele de joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.

COD ROȘU

Joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38…39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36…37 de grade. Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20…24 de grade.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Au existat profesori care NU au lăsat elevii să participe la Bacalaureat 2022? Cîmpeanu: „Refuz să cred că avem colegi atât de cinici”

Publicat

în

Au existat profesori care NU au lăsat elevii să participe la Bacalaureat 2022? Cîmpeanu: „Refuz să cred că avem colegi atât de cinici”

„Refuz să cred că avem colegi care în mod intenționat nu au încheiat mediile la disciplinele din clasa terminală pentru a nu se prezenta în examen de bacalaureat acei candidați, pentru a nu le fi afectată media de promovare”, a declarat ministrul Educației, ieri, la TVR Info.

A fost adusă în discuție existența unor situații în care elevii de clasa a XII-a nu s-ar fi înscris la Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, pentru că unii profesori nu le-ar fi încheiat mediile.

Edupedu.ro a scris că peste 40 de mii de elevi de clasa a XII-a din generația curentă nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, potrivit datelor oferite de Ministerul Educației și consultate de Edupedu.ro.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sorin Cîmpeanu a declarat recent că „numărul celor înscriși la Bacalaureat este cel mai mic din istoria postdecembristă a României. Și înainte de 1989 aveam, de asemenea, un număr mult mai mare”.

„Am înțeles, sunt idei în spațiul public chiar că există și tendința, refuz să cred că aveam colegi atât de cinici, dar verificăm acest lucru, vă asigur, și vom avea răspunsurile în curând, pentru că în cursul acestei seri aștept rezultatele cu privire la situația promovării, pentru a vedea câți elevi nu s-au prezentat la bacalaureat, pentru că nu au vrut, și câți elevi nu s-au prezentat la bacalaureat, pentru că nu au putut să promoveze în așa fel încât să se înscrie.”, a spus ministrul Cîmpeanu.

De menționat este că ministrul Cîmpeanu a spus marți că a cerut „imperativ” o analiză cu privire la diferența dintre cei 40.000 care au început clasa a XII-a în septembrie și nu au mai ajuns să se înscrie la Bacalaureat. – detalii aici

Edupedu.ro a scris încă de la începutul lunii iunie că motivul pentru care, dintr-o dată, din ce în ce mai mulți dintre elevii care fac liceul nu se mai înscriu la Bac și se folosesc trucuri de ocolire a literei legislației recente, concepute tocmai să nu mai permită existența unor școli cu rezultate zero.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare