// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Mama Uţa, unul dintre ultimele simboluri ale Munţilor Apuseni și pionier al agroturismul din această zonă, a încetat din viață la 85 de ani

Mama Uţa, unul dintre ultimele simboluri ale Munţilor Apusenia încetat din viață la 85 de ani. Maria Suciu a fost un pionier în ceea ce priveşte agroturismul din această zonă a ţării, mii de turişti alegând de-a lungul anilor să se cazeze la peniunea acesteia.

Nu sunt puţini turiştii care i-au trecut pragul şi nu puţini îşi amintesc cum, în primii ani de după revoluţie, casa ei din Gârda de Sus a devenit locul perfect unde puteai să asculţi, la un foc şi o cană cu vin, cântecele munţilor.

Aşa a început povestea uneia dintre primele pensiuni din zonă, care a devenit repede un fenomen în acei ani. Totul a plecat din dragostea ei pentru oameni şi din pasiunea pentru un lucru nou, turismul. Mama Uţa ”a inventat” noţiunea de gazdă bună în Apuseni şi a fost prima care a pus în practică ceea ce ulterior avea să fie botezat în documentele guvernamentale drept ”agroturism”.

Avea tot timpul o vorbă bună şi, atunci când reveneai după mulţi ani în care nu ai călcat pe acolo, te primea şi îşi vorbea ca şi când ai fi plecat ieri.

Treptat, locul s-a dezvoltat şi a devenit o afacere printre multele din zonă, însă chiar şi aşa, mama Uţa îşi făcea timp să treacă pe la turişti şi să îi salute, iar oamenii se bucurau să fie recunoscuţi. Complexul ”Mama Uţa” a ajuns, în prezent, la 3 vile frumoase şi încăpătoare la poalele vârfului Curcubăta Mare, pe valea Arieşului, la 2 km de comuna Gârda de Sus.

”Odihnă veşnică pentru cea care a fost Mama Uţa, care ne aştepta mereu cu plăcintele ei vestite şi cel mai bun balmoş…Ne vom aminti întotdeauna cu toţii de acele vremuri, de glumele pe care le făcea şi poveţele spuse printre treburile gospodăreşti şi gătitul atâtor feluri de mâncare, fiecare având gustul de…«ca la mama acasă». Dumnezeu să o ierte”, a scris un client fidel pe Facebook.

 

 

 

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419