Rămâi conectat

Actualitate

Majoritatea cazurilor de cancer sunt produse de stilul de viață greșit. Fiecare are un rol de jucat în propria sănătate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Factorii de mediu și stilul de viață al pacienților constituie principala origine a cancerului, printre celelalte cauze numărându-se toxinele, expunerea la razele solare și obiceiurile alimentare. Astfel, cea mai mare parte a cazurilor ar putea fi evitate, se arată într-un nou studiu asupra cauzelor acestei boli, publicat în revista Nature. 

Mult în urma acestor elemente se află factorii pur genetici, relatează joi 7sur7.be.

De majoritatea cazurilor de cancer se face vinovat un stil de viață greșit. Regimurile alimentare, expunerea la razele UV, fumatul și bolile joacă un rol mult mai important decât moștenirea genetică atât de des invocată. Studiul merge și mai departe, afirmând că, prin eliminarea acestor factori „declanșatori” ai cancerului, s-ar putea evita până la 90% din cazuri. De menționat însă că simpla renunțare la fumat, adoptarea unui regim alimentar sănătos pentru a avea o greutate corporală în limite normale și consumarea cu moderație a alcoolului nu exclud apariția unui cancer, dar scad semnificativ riscurile.

Concluziile noului studiu sunt absolut contrare rezultatelor unei alte cercetări efectuate anterior, tot în cursul anului 2015, care susținea că tipurile de cancer sunt doar consecința unei oarecare lipse de noroc și că măsurile de prevenire au un impact foarte scăzut. Cercetarea afirma că majoritatea cancerelor sunt cauzate de „derapaje” ale ADN-ului în timpul îmbătrânirii și al diviziunii celulelor.

Noul studiu a luat în considerare aceleași date științifice, dar, în mod paradoxal, a ajuns la concluzia contrară. Dr Ysuf Hannun de la Universitatea Stony Brook din New York arată că norocul (sau mai degrabă nenorocul) are un rol în dezvoltarea unui eventual cancer, dar că factorii de mediu și stilul de viață al persoanei sunt determinante în declanșarea acestei dezvoltări a bolii. El apreciază prin urmare că obiceiurile alimentare, fumatul, expunerea la soare, la viruși, la poluare și la alți factori necunoscuți încă influențează din plin parcursul unui viitor bolnav.

Această teorie sugerează că fiecare are un rol de jucat în propria sănătate, orice om având interesul să încerce să limiteze pe cât posibil propriile riscuri, știind că eforturile lui vor avea un impact pozitiv. Așadar, vina pentru cancer nu mai poate fi atribuită doar geneticii: potrivit specialistului în oncologie menționat, numai o parte infimă din cazurile de cancer pot fi imputate exclusiv factorilor genetici și ereditari. „Aceste rezultate au o importanță capitală în strategia de prevenire a cancerului, precum și pentru cercetare și sănătatea publică”, încheie el.

Sursa Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații

Ziarul Unirea

Publicat

în

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații În perioada 23-30 aprilie sunt instituite restricții de circulație pe banda 2 a Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, între kilometrii 45+500 și 45+800 de metri, calea 2 (sens Turda-Sebeș). Citește și: FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea