MÂINE: Osemintele eroului anticomunist Ioan Andreșel vor fi reînhumate în Bistra

Sâmbătă, 23 martie 2019, la ora 12.00, la Biserica Ortodoxă Bistra Centru va avea loc ceremonia de reînhumare a osemintelor eroului anticomunist Ioan Andreșel, care a fost ucis de Securitate în anul 1950.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, a organizat, începând cu 2016, acţiuni care au avut drept obiectiv căutarea, deshumarea și recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale lui Pom Traian și Ioan Andreșel, moții care au fost executaţi de Securitate în ziua de 16 august 1950.

Activitățile din teren (foto) s-au  desfășurat în colaborare cu Parchetul Militar, Televiziunea Română, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud, Primăria comunei Bistra şi Parohia Ortodoxă Bistra.

Mormintele au fost identificate, ambii eroi fiind deshumați și resturile pământești transportate la Institutul Medico-Legal Alba Iulia. La locurile respective, s-au săvârșit slujbe de pomenire, iar ulterior familiile au așezat cruci pentru memoria acestor fapte. Partizanii anticomuniști care au stat ascunși în munți au fost ajutați de rude să supraviețuiască, fiind susținuți și de unii localnici, care aveau o influență asupra membrilor comunității, îndemnând lumea să-i sprijine pe partizani.

Totodată, desfășurau pe toate căile o constantă propagandă anticomunistă, instigând sătenii la nesupunere și împotrivire la încercările autorităților de a înființa la Bistra o Gospodărie Agricolă Colectivă. Ca urmare, în ziua de 14 august 1950, în zona Bistra au fost trimise mai multe cadre operative de securitate, care au reținut și transportat la sediul Securității din Câmpeni circa 35 de persoane, acestea fiind rude apropiate ale partizanilor Nicolae Selagea din Dealu Capșei-Câmpeni și Ihuț Traian din Aronești.

În urma așa-ziselor cercetări, s-a constatat că pentru situația creată în Bistra se fac vinovați Pom Traian, Trifa Iosif și Andreșel Ioan, primii doi fiind deja reținuți. Măsura dispusă de Securitate a fost ca cei trei să fie imediat executați în locuri prestabilite.

În dimineața zilei de 16 august 1950, Pom Traian și Trifa Iosif au fost aduși de la Câmpeni la Bistra, de unde au fost transportați pe jos și executați prin împușcare, în locuri diferite. Pom Traian a fost împușcat și îngropat pe Dealul Muntelui, în zona Coasta Rea, pe locul numit Hălci, situat la circa 5 km în linie dreaptă față de centrul comunei. Trifa Iosif nu se știe unde a fost ucis. După execuția acestora, în aceeași zi, Andreșel Ioan a fost ridicat de acasă și împușcat undeva în munte, la locul cunoscut sub denumirea de Poarta între Căi, în acel loc fiind și îngropat.

Trupurile celor trei victime au fost înhumate a doua zi, în 17 august. Pentru săparea gropilor, introducerea cadavrelor și astuparea lor, au fost aduse cu forța rude ale lor, precum și alți oameni din Bistra, care fuseseră cu toții anchetați la Câmpeni, moartea consătenilor fiindu-le dată ca exemplu. Pe locul mormintelor, rudele victimelor nu au avut voie să pună vreo cruce sau un alt semn.

Ioan Andreșel s-a născut în comuna Bistra la data de 28 august 1877. Părinții săi au fost Andreșel Ioan și Burz Maria. Nepoata lui, Pop Alexandra, a fost și ea implicată în rezistența anticomunistă din zonă, fiind ucisă de Securitate în aprilie 1950. La ceremonia de la Bistra sunt așteptați să  participe urmașii și rudele lui Ioan Andreșel, echipa de arheologi care i-au descoperit osemintele, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel și primarul Traian Gligor.

Preot Ilie George GRECU

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...