Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Societate

ASTĂZI, la Galeria de Artă Alba Iulia: Lansarea volumului de critică şi istorie literară – „Ioana Em. Petrescu, citindu-l pe Eminescu. Note, arhive, documente”, de Silviu Mihăilă

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Marţi, 15 ianuarie 2013, ora 18.00, la  Galeria Municipală de Artă  Alba Iulia (lângă Librăria Humanitas) va avea loc lansarea volumului de critică şi istorie literară „Ioana Em. Petrescu, citindu-l pe Eminescu. Note, arhive, documente”, semnat de albaiulianul Silviu Mihăilă. Prefaţa a fost realizată  de prof.univ. Ioana Bot,critic şi istoric literar, profesor universitar la Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2013.

Alături de autor vor lua cuvântul conferenţiarul universitar Diana Câmpan şi profesorul universitar Constantin Cubleşan.  Lansarea de carte va fi însoţită de un recital de muzică clasică susţinut de François Devienne – Concertul nr. 4 în sol major, interpreţi: prof. Andrei Dragomir şi Pavel Antonios Adam.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Studiul tânărului cercetător Silviu Mihăilă aplicat unui palier – extrem de fertil sub raportul codurilor de analiză – al operei Ioanei Em. Petrescu generează un întreg sistem de lecturi paralele.(…) Dacă, în general, suntem obişnuiţi să cochetăm cu accesarea operei majore a unor autori matriciali precum Ioana Em. Petrescu, Silviu Mihăilă trage un interesant semnal de alarmă cu privire la fragilitatea unui atare gest, avertizând cititorul grăbit că o aplecare atentă asupra zonelor mai puţin vizibile – cele din intimitatea şlefuirii de sine la modul cultural – şi a treptelor adesea uitate ale destinului scriitoricesc poate pune în lumină un întreg construct în adâncime, pe care se fundamentează şi care susţine opera din interior„, Diana Câmpan.

O întâlnire de gradul trei cu Eminescu, propune Silviu Mihăilă, incitantă în primul rând cu atât mai mult cu cât călăuza sa este unul dintre cei mai originali comentatori ai scriitorului, de după război, ba pot spune chiar, dintotdeauna: Ioana Em. Petrescu. (…)E un demers temerar acesta, pe care îl întreprinde Silviu Mihăilă, iar concluziile sale, constituie într-un studiu de interpretare critică majoră, arată nu doar pasiune şi dragoste pentru Eminescu ci şi o proprie modalitate de sistematizare a gândirii, anunţând prin totul un critic original, ce va avea de spus în viitor un cuvânt important în dinamica mişcării ideilor literare la noi„, Constantin Cubleşan.

Evenimentul este organizat de  Consiliul Judeţean Alba , Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Editura  Eikon Cluj-Napoca, în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Alba şi Liceul de Arte din Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Ştirea Ta

VIDEO ȘTIREA TA: Alarmă de incendiu în Carolina Mall din Alba Iulia. Zeci de oameni au fost evacuați

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alarmă de incendiu în Carolina Mall din Alba Iulia. Zeci de oameni au fost evacuați Clienţii din centrul comercial Carolina Mall din Alba Iulia au fost evacuaţi, joi seara, după ce alarmele de incendiu s-au declanşat. Citește și: UPDATE FOTO INCENDIU în Alba Iulia: O mașină a luat foc pe Bulevardul Transilvaniei Imaginile au fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea