// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Mai puține ore de muncă pe săptămână pentru salariații români. PROIECT inițiat de parlamentarii PNL de Alba – Alexandru Pereș și Dan Coriolan Simedru

stres_locul_de_muncaSenatorul Alexandru Pereş şi deputatul Dan Coriolan Simedru, parlamentari PNL de Alba, au depus la Senat un proiect de lege de modificare a Codului Muncii, care prevede reducerea programului săptămânal de lucru al salariaţilor, de la 40 la 38 de ore, iar ziua de lucru de vineri să fie de doar 6 ore, fără a fi afectată salarizarea personalului public.

Potrivit proiectului de lege, Codul Muncii se modifică, în sensul în care pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi, de luni până joi, iar vinerea este de 6 ore, respectiv de 38 de ore pe săptămână, fără afectarea salarizării în plată.

Propunerea legislativă mai prevede că repartizarea timpului de lucru, în cadrul săptămânii, este de 8 ore pe zi, de luni până joi, şi 6 ore, vinerea, cu două zile de repaus.

În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o altă variantă de repartizare, inegală, a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale de 38 de ore pe săptămână.

” Având în vedere că există, în spațiul european, această tendință de flexibilizare a programului de muncă și a reducerii programului de lucru, poate ar fi momentul ca și în România să fie diminuat numărul orelor de lucru de la 40 la 38 de ore, cu ziua de lucru de vineri mai scurtă, fără afectarea salarizării aflate în plată. Scopul fiind acela ca, din punct de vedere social, familiile, în special cele cu copii, să aibă posibilitatea de a petrece mai mult timp împreună.De asemenea, am acorda un sprijin salariaților care se luptă cu stresul inerent de zi cu zi, prin consolidarea programului de relaxare săptămânal, bineînțeles, nu în detrimentul productivității muncii. Și membrii activi ai societății românești ar trebui să beneficieze de flexibilizarea muncii și de reducerea numărului orelor de lucru, astfel încât protejarea sănătății fizice și mentale a salariaților să inducă, deopotrivă, starea de bine și optimismul, lucruri care se vor materializa, în sens pozitiv, asupra calității și productivității muncii”, spune Alexandru Pereș.

Citiți și Alexandru Pereș: „Muncim ca să ne câștigăm timpul nostru liber”, spunea filozoful Greciei Antice, Aristotel

Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal, în cadrul săptămânii de 38 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului, sau în absenţa acestui contract, prin regulament intern.

Iniţiatorii precizează în expunerea de motive că, începând din 2003, anul în care a intrat în vigoare actualul Cod al Muncii, legislativul l-a amendat periodic, aducând aproximativ 15 modificări şi completări.

Ei arată că, potrivit unei statistici Eurostat din 2005, media europeană privind orele de lucru pe săptămână este de 37,9, iar numărul de ore lucrate efectiv este de 31,5 ore în Olanda, de 34,5 ore în Norvegia, 35,5 ore în Danemarca, 35,6 ore în Marea Britanie, 36 de ore în Suedia, 37 de ore în Germania, în timp ce România are o medie de 41,4 ore săptămânal. (C.M.)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

loading...

5 Răspunsuri la Mai puține ore de muncă pe săptămână pentru salariații români. PROIECT inițiat de parlamentarii PNL de Alba – Alexandru Pereș și Dan Coriolan Simedru

 1. a-tipicu` 13.05.2016 la 13:00

  Luptati-va bre pt o plata corecta a muncii prestate de romani ! Voi, oricum nu lucrati nici macar un sfert din orele normale de lucru !

  • Alexandra 13.05.2016 la 17:46

   Da cred ca e o chestie buna. Eu ca mama de copil mic sunt direct interesata sa pot sa stau mai mult cu copilul meu. Nu ma asteptam de la niste liberali sa propuna asa ceva dar e o treaba chiar buna. Felicitari!

 2. mike 13.05.2016 la 19:22

  Lucram -6 -zile pe saptamina si Duminica suplimentar — Lucram la casa si materiale de constructie –le gaseai cu greu –si noi nu am avut stres ?? Acum Simbata liber, Duminica liber –Vinerea nu gasesti birocrati la lucru dupa ora 12 — si sunteti ,tare stresati domnilor– Propun sa fie Dumnica zii de lucru iar restul saptaminii liber — sa nu uitam insa –Duminica mergem la biserica –asa ca avem motive sa lipsim de la lucru.– Dar vrem o viata cu belsug– gratare si somn adinc– porumbul il sapa prostii ,iarba o taie timpitii, curatenia in grajduri si cotete o fac tembelii– taxele pentru salariile celor ce nu vor decit –vacanta de 400 zile anual –le platesc — deocamdata cei ce inca nu sau trezit sa puna mina pe doamna coasa si ciomege–

 3. Sebesan Get -Beget 16.05.2016 la 14:11

  numai ati povestit despre poluarea de la sebes…si peres si coriolan…dar nu ati facut absolut nimic concret ca sa ne scapati de poluare/….ca parlamentari sunteti chiar asa de slabanogi de nu puteti misca un deget impotriva celor care ne inbolnavesc de cance?r….ce stat de 2 bani e si asta? ce parlament, care in pofida evidentei existentei unei poluari majore nu face absolut nimic?
  de peste un an oamenii au iesit cu miile in strada….si vor mai iesi…
  aveti mandatul lor sa faceti ceva contra poluarii cu substante cancerigene: formaldehida, COV, oxizii de azot NOx, PM 10 , ozonul reu…..iata cancerul care roade sanatatea noastra si a copiilor nostrii !!!!

 4. Dorian Roibu 17.05.2016 la 12:01

  Nu cred ca daca ai programul de lucru mai mare inseamna neaparat ca si muncesti mai mult. Una peste alta o idee buna.