// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Alexandru Pereș: „Muncim ca să ne câștigăm timpul nostru liber”, spunea filozoful Greciei Antice, Aristotel

Declarație politică în Senat a Senatorului PNL de Alba, Alexandru Pereș
Domnule Președinte,
Onorat Senat,

Alexandru PeresRecenta criza economică a afectat, într-o măsură mai mică sau mai mare, toate statele lumii. Aceasta s-a repercutat deci și asupra țărilor membre ale Uniunii Europene cu economii puternice și sisteme de protecție socială consolidate exemplificativ, dar nu limitativ, aș menționa Franța, Germania și Suedia.

Celei trei state au decis să-și reformeze sistemele clasice în privința organizării programului și timpului de lucru al angajaților pentru a contracara efectele crizei economice. În Franța și Germania clasa politică a înțeles că prestarea muncii în condițiile unui program de lucru adaptabil și reducerea numărului de ore lucrate săptămânal ar putea îmbunătăți raporturile forței de muncă cu societatea.

Prestarea muncii într-un program flexibil presupune ca salariaţii să poată opta fie pentru un program de lucru cu ore diferite de începere, respectiv de terminare a programului de lucru, cu încadrarea în durata totală zilnică a programului de lucru, ori pentru o repartizare inegală a duratei zilnice a programului de lucru, scopul fiind ca în ziua de vineri, de regulă, timpul efectiv lucrat să fie de 6 ore. Diminuarea numărului orelor de muncă prestate săptămânal ar putea genera un dublu beneficiu, atât pentru angajator, cât și pentru angajat.

În acest sens, în Suedia a fost lansat, în anul 2014, un proiect privind reducerea programului zilnic de lucru de la 8 ore la 6 ore. Inițial, acest proiect a fost implementat la nivelul orașului Göteborg în privința angajaților la stat și s-a dovedit a avea un real succes, deoarece s-a reușit îmbunătățirea calității vieții oamenilor și creșterea productivității. Acest fapt a determinat și mai multe companii private să diminueze programul de lucru zilnic de la 8 ore la 6 ore.

În Franţa au fost luate măsuri privind reducerea duratei săptămânii de lucru la 35 ore, cu flexibilizarea timpului de muncă, fără pierderi salariale. De asemenea, în Germania au fost întreprinse măsuri pentru flexibilizarea timpului de lucru și pentru reducerea programului de muncă.
Stimați colegi,
Având în vedere că există, în spațiul european, această tendință de flexibilizare a programului de muncă și a reducerii programului de lucru, poate ar fi momentul ca și în România să fie diminuat numărul orelor de lucru de la 40 la 38 de ore, cu ziua de lucru de vineri mai scurtă, fără afectarea salarizării aflate în plată. Scopul fiind acela ca, din punct de vedere social, familiile, în special cele cu copii, să aibă posibilitatea de a petrece mai mult timp împreună.

De asemenea, am acorda un sprijin salariaților care se luptă cu stresul inerent de zi cu zi, prin consolidarea programului de relaxare săptămânal, bineînțeles, nu în detrimentul productivității muncii. Și membrii activi ai societății românești ar trebui să beneficieze de flexibilizarea muncii și de reducerea numărului orelor de lucru, astfel încât protejarea sănătății fizice și mentale a salariaților să inducă, deopotrivă, starea de bine și optimismul, lucruri care se vor materializa, în sens pozitiv, asupra calității și productivității muncii.
În sensul celor prezentate, solicit Guvernului României, în special Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, să efectueze o analiză temeinică care să dea posibilitatea și României să acceadă la modelele europene, deja consacrate, în ceea ce privește flexibilizarea muncii și reducerea numărului de ore lucrate săptămânal, fără afectarea salarizării aflate în plată.
Aștept din partea ministerului de resort o abordare constructivă a tematicii care face obiectul prezentei declarații politice!
Vă mulțumesc.
Alexandru Pereș
Senator PNL de Alba

9 martie 2016

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

22 Răspunsuri la Alexandru Pereș: „Muncim ca să ne câștigăm timpul nostru liber”, spunea filozoful Greciei Antice, Aristotel

 1. 1 09.03.2016 la 12:08

  Din 1992 acest veritabil „senator al melcilor” sta degeaba in Parlamentul Romaniei pe bani grei si voi truditi ca niste prosti pentru salariul minim pe economie ! Nu il lasati sa va mai prosteasca inca o data !

  • gabi 09.03.2016 la 19:13

   Daca tu te consideri melc fie si intre ghilimele, nu generaliza! Ai ales sa faci urme pe asfalt care sa fie cristalizate de razele soarelui, treaba ta, dar nu-i considera pe toti cetatenii romani melci. Daca ai decenta si bunul simt sa citesti articolul 61 din Constitutia Romaniei, vei avea ocazia sa intelegi de ce nu sunt de acord cu sintagma „senatorul melcilor”. O fi el bun sau rau, este alta problema, dar daca tu te consideri melc reprezentat, este treaba ta, dar nu ne face pe toti melci!!!

 2. eugen 09.03.2016 la 16:01

  Sandule,tu care nu ai muncit niciodata, pune mana si citeste .Ai sa descoperi ca program flexibil a existat si exista de mult, inclusiv la noi in tara: in minerit,in invatamant,in exploatarile petroliere,in siderurgie si metalurgie,inclusiv acolo unde se lucreaza 3 schimburi sau foc continuu.Din pacate inca o data ati apasat pe copy/paste ca si iliescu cu democratia prin tarile nordice.Lasati profesionistii sa-si faca treaba.

  • gabi 09.03.2016 la 19:25

   Daca esti o persoana activa, salariat, te intreb:
   – Te-ai invoit vreodata de la serviciu, cu capul plecat, traind din plin sentimentul de inferioritate si umilinta in fata sefului pt. ca ai de rezolvat o problema familiala etc…fiind convins ca actualele dispozitii ale Codului muncii iti dadeau dreptul de a beneficia de un program flexibil care ti-ar fi dat posibilitatea sa fii demn in fata angajatorului, fara sa fii fost necesar sa te invoiesti? Realitatea este urmatoarea: nu se aplica intocmai, la nivel national, flexibilitatea programului de munca. Este foarte bine ca un parlamentar, nu conteaza numele lui, a lansat in dezbatere publica o speta care trateaza o problema de care ne lovim cu totii…noi salariatii in relatia cu angajatorii. Ai pierdut ceva ca ai beneficiat de dreptul tau constitutional de a fi informat? Eu zic ca nu! Ai fost pus fata in fata cu reactiunea!!!

 3. gika kontra 09.03.2016 la 17:57

  de ăsta nu scapăm ca de râie!

  • gabi 09.03.2016 la 19:28

   Asta este bine! Ramai raioasa! Acum ti-ai acordat posibilitatea de a-ti implini menirea pe pamant?

 4. mike 09.03.2016 la 19:05

  Mai – senator- am lucrat pe timpul lui- nicu- 6- sase zile lucratoare -full time iar Duminica eram chemati la -over time – daca refuzai — te atingea la salar si ala destul de mic–si uite ca nu a inebunit nimeni din cauza muncii — au inebunit oamenii din cauza batailor de joc — Dupa revolutie –voi ,hoti si puturosii a-ti distrus totul , va-ti imbogatit miseleste –Simbata –libera -Vinerea –scurta –vreti salarii mari dar osteneala –NEMA- Daca nu-mentii mintea si trupul ocupat –vine dracul si te framinta el cum vrea –da, tarile apusene au redus timpul de munca –datorita tehnologiilor –dar societatea sa stricat –moral domnule senator. Asta vrei sa se intimple si in plaiul nostru mioritic?? atunci, da-te jos si mergi la spalat budele –iar daca nu-ti place job-ul pleaca la cules capsuni– Hmmmm–capsunii cresc doar in Spania ??- ciuciu– cresc si in Romania dar senatorii in loc sa se ocupe de economie –scornesc gogosi umplute cu aer—- Te rog da-te jos din functie si ai sa vezi cum se poate traii fara munca si bani– atunci sa vorbesti -period

  • gabi 09.03.2016 la 20:38

   Daca vei reusi sa iti pui ordine in idei vei ajunge sa te intelegi! Pana atunci, vizioneaza in continuare filmul „O floare si un gradinar”!!!

   • gabi 09.03.2016 la 21:41

    De ce nu doi gradinari? Asta este intrebarea!!!

  • gabi 09.03.2016 la 21:07

   Crezi, oare, ca softurile tehnologiilor noi, ale roboticii, au fost concepute, in tarile vestice, pe baza mentalitatii tale? Ai cunostinta cumva despre roboti care au creat locuri de munca pentru resursa umana? Da-ne de veste, ca sa putem depune CV-uri la un robot intreprinzator, in vederea angajarii, full time, bineinteles!!! Multumim anticipat!

 5. gabi 09.03.2016 la 19:55

  Pe vremea lui Nicu puteai lucra doar 6 zile lucratoare, sau gura pacatosului adevar graieste? Tu ai lucrat in regim de 6 zile libere, full time si uneori si duminica!!! Tu esti cel care a generat productivitate in economia centralizata, de nu-ti gasesti menirea in economia de piata?

 6. mike 09.03.2016 la 23:47

  @gabi– Nu prea te inteleg –dar sa sti ca Romania in ultima perioada comunista –nu datora nimic –F.M.I.– si alte datorii nu erau –daca nu-l mazileau pe -Nicu – se schimba viata Romanilor in bine — au venit neocomunisti – praful si pulberea -Acum dupa ce v-au dat o galeata de sarbatori plus Simbata libera ,plus inca ceva ore de relax– culmea cind tara e inglodata in datorii -ce nici stranepotii nu o vor achita — oare nu ai inteles si trebuie sa-ti explic –ca la un copilas–6- zile lucratoare pe ,,saptamina ” ?? sau faci pe smecherasul?? In privinta -roboticii- da ,sau creiat locuri de munca pentru -SPECIALISTI-citva –Robotul insa inlocuieste o gramada de muncitori– traiesc aici in America si am ceva habar de robotica — be nice boy and God bless yopu

 7. mike 09.03.2016 la 23:48

  erata –God bless you!!!

 8. Adi 10.03.2016 la 7:10

  Să înțeleg ca Gaby e Sandu?; dacă da…atunci văd cum tremură…

  • Horea 10.03.2016 la 11:51

   @Adi

   Chiar asa! Cine este „gabi”?

   Pana acum nu l-am mai vazut (citit) pe aici.

  • gabi 10.03.2016 la 19:23

   Daca nu ai aflat pana acum, iti dau o informatie, in premiera pentru tine, dar stiuta de aproape toata lumea: fiecare om, este o fiinta unica si irepetabila.

   • Horea 10.03.2016 la 20:56

    @gabi

    „…fiecare om, este o fiinta unica si irepetabila.”

    Adevarat. Dar mai intai trebuie demonstrat ca esti … OM!
    Abia apoi urmeaza celelalte.

 9. gicu 10.03.2016 la 12:20

  Este o idee foarte buna avand in vedere ca ultimele statistici arata ca romanii muncesc cel mai mult din UE, ca numar de ore iar la salariu suntem penultimii. Daca nu putem sa ne aliniem cu salariile la UE atunci macar cu nr. de ore lucrate pe saptamana. Nu inteleg de ce va revoltati, probabil n-ati inteles. Era mai bine daca se lucrau pe saptamana 48 de ore si nu 38? Care sunteti dependenti de munca puteti sa lucrati la privat si sambata si duminica zi si noapte. Astept apreciere din partea sindicatelor si nu din partea asistatilor. Noi cei care muncim 40 -48 de ore pe saptamana ca sa tinem in spate pensionari, someri, asistati sociali, cred ca avem si noi dreptul la un repaus saptamanal mai lung macar cu 2 ore.

 10. Aristotel 10.03.2016 la 14:47

  “ Munciţi să va câştigaţi salarii şi pensii, ca să aibă Băsescu, PDL şi nenea Pereş de unde tăia” !

  • mike 10.03.2016 la 18:39

   @gicu—1)-Te rog sa-mi spui, cite zile libere au romanii astazi–?-2) Constitutia da dreptul la Simbata libera–de acord?-deci nu e mandatory sa lucrezi -40 ore-3) Ideia mea e ca daca bugetarii trag mita de coada si mai vor si -RELAX- cu salarii babane,(cum vrea domnul peres) atunci tu vei trage si la caruta incarcata si i-ti va pune si saci in spinare , iar ei politicienii puturosi vor merge alaturi pe drum cu mainile in jep– hohotind de ris . YES acesti pitici in loc sa rumege legi care sa ridice Tara si Poporul –se ocupa doar de buzunarul lor — si asta se vede chiar cu ochii inchisi – be blessed

 11. gabi 10.03.2016 la 19:05

  Fericirea sau nefericirea oamenilor este in mare parte opera lor.
  „John Locke”

 12. mike 11.03.2016 la 2:03

  Butada e valabila doar atunci cind esti liber ca pasarea , nu plin de paduchi si plosnite inbogatite peste noapte(vinzarori de tara si neam,demolatoriii economiei si agriculturii -vinzatorii padurilor a petrolului si gazelor naturale) – deci, legat la maini si picioare- fericire nu-ti poti face- never- Asa ca tu trebuie sa suferi ca sa faci pe altii -fericiti ,iar aici, butada e gresita.. E una Romaneasca –pe cine nu-l lasi sa moara —-acela ,nu te lasa sa traiesti.