Rămâi conectat

Ştirea zilei

Magistrații Curții de Apel Alba Iulia nu își desfășoară activitatea în condiții optime din cauza spațiului. CJ și Prefectura vor fi nevoite să elibereze clădirea

Publicat

în

Procurorii și judecătorii Curții de Apel Alba Iulia nu își desfășoară activitatea în condiții optime din cauza spațiului și a amenajării acestuia, iar Instituția Prefectului și a Consiliului Județean, care funcționează în aceeași clădire, vor fi nevoite să elibereze spațiile. Imobilul aparține Ministerului Justiției.

În sinteza raportului de bilanț a Curții de Apel Alba Iulia pe anul 2017 se arată că  după mutarea Consiliului Județean și a Prefecturii din acest imobil, activitățile cu publicul se vor desfășura cel mai probabil la parter, unde accesul este mult mai facil și ar exista condiţii corespunzătoare atât pentru judecători şi personalul instanţei, dar și pentru justiţiabili şi ceilalţi participanţi la actul de justiţie.

”Practic, în prezent, Curtea de Apel Alba Iulia dispune de următoarele spaţii: etajul II al clădirii integral; la etajul I, 4 birouri şi o cameră de consiliu; la parter, 5 birouri, o sală de judecată şi un spaţiu pentru arhivă; la subsol, 4 încăperi amenajate pentru arhive şi 2 încăperi pentru arestaţi. În mod evident, sediul actual nu asigură condiţii optime pentru desfăşurarea activităţii, nici din perspectiva alocării spaţiului, dar nici din cea a stării şi amenajărilor acestuia. Beneficiind de doar 4 săli de judecată în condiţiile în care activitatea este organizată în 4 secţii, iar în materie penală cauzele urgente sunt repartizate în fiecare zi, spaţiul alocat este insuficient în raport de volumul de activitate şi de numărul de completuri de judecată constituite, care ajung să fie planificate în aceeaşi zi în 2-3 timpi, consecinţa fiind cea a finalizării şedinţelor de judecată cu mult peste programul zilnic obişnuit şi generarea unor nemulţumiri atât în rândul justiţiabililor şi avocaţilor, dar în egală măsură în rândul personalului instanţei”, se arată în raport.

Electrica Furnizare Discount

Întrebată, luni, în cadrul unei conferințe de presă, când se vor muta cele două instituții, președintele Curții de Apel Alba Iulia, judecător Alexandra Paștiu, nu a putut spune cu exactitate, însă din informațiile sale CJ Alba va finaliza lucrările la noul lor sediu într-un an. Cu reprezentanții Prefecturii Alba nu s-a discutat în ultima perioadă după ce inițial au invocat lipsa banilor pentru mutarea în alt sediu.

Cei care vin la Curtea de Apel Alba Iulia beneficiază parţial de spaţii de aşteptare moderne, iar sălile de şedinţă, deşi doar 4 la număr, din care una este foarte mică în suprafaţă de aproximativ 45 mp, sunt dotate cu echipamente de înregistrare a dezbaterilor, cu echipamentele necesare audierii în condiţii de siguranţă a martorilor cu identitate protejată şi a investigatorilor sub acoperire pentru materia penală sau necesare efectuării audierilor prin videoconferinţe, la solicitarea altor state, potrivit raportului de bilanț.

În cursul anului 2018, pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii instanţei, s-au previzionat şi iniţiat demersurile pentru următoarele lucrări necesare a se executa la clădirea Curţii de Apel Alba Iulia:

  • Dotarea cu un ascensor pentru persoane şi pentru transportul dosarelor, corespunzător desfăşurării activităţii instanţei la diferite niveluri ale clădirii, costul estimativ fiind de 190.000 lei.
  • Dotarea cu un elevator pentru persoane cu handicap, conform art. 62 din „Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea persoanelor cu handicap” şi procesul verbal de control nr. 176/01.11.2017 a Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba. Cost estimativ 18.000 lei.
  • Reparaţie la şarpanta din lemn a clădirii Curţii de Apel Alba Iulia pe zona săli de şedinţe 213, conform proiect 411/2016, valoare estimata 150.000 lei
  • Reparaţii finisaje la faţada clădirii de pe accesul principal şi la streaşina clădirii de pe faţadele clădirii Curţii de Apel Alba Iulia. În conformitate cu art. 3, litera b) aceste lucrări se vor realiza cu autorizaţie de construire, eliberată pe baza unui proiect elaborat de către un proiectant atestat pe monumente.
Publicitate

Ştirea zilei

Bugetar cu Ferrari, fost șef ANAF, jefuit de 500.000 de euro în timp ce era în vacanţă în Thailanda

Publicat

în

Bugetar cu Ferrari, fost șef ANAF, jefuit de 500.000 de euro în timp ce era în vacanţă în Thailanda

Un jaf ca în filme a scos la iveală o poveste mai spectaculoasă decât că hoții au intrat într-o casă de bogat două nopți la rând. Mai întâi au furat bijuterii, apoi au furat cu totul un seif de o tonă cu 370.000 de mii de euro și 60.000 lei, scrie antena3.ro

În total, o pagubă de circa 500.000 de euro. Ce poate fi mai tare decât faptul că păgubitul era șeful fiscului din zona respectivă.

Este vorba despre Petru Ioan Lupașc, fost șef al ANAF Oțelu Roșu din 2007 până în 2011, apoi din nou în 2012. Şi pe lângă faptul că avea în casă 500.000 de euro și a fost jefuit în timp ce se afla într-o vacanță exotică în Thailanda, bugetar de viață, povestea devine chiar și mai spumoasă.

Electrica Furnizare Discount

Cum au ajuns hoții să-l jefuiescă?
Unul dintre hoți era la o sală de jocuri și a pierdut banii la păcănele. A încercat să se împrumute, dar cineva i-a zis să îi ceară șefului fiscului.

Nu i s-a apărută o glumă și l-a contactat pe Facebook pe Lupașc care, surpriză, nu l-a ignorat, nici măcar nu i-a zis: „du-te domne’ de aici că nu mă ocup eu de aşa ceva”, adică să dea bani cu împrumut.

Nu. I-a zis că nu poate în momentul acela pentru că este plecat din țară. Aşa au aflat hoţii că șeful fiscului este în Thailanda și aşa le-a venit ideea să-l jefuiască, umblând vorba că acesta are în casă 500.000 de euro.

Au intrat în noaptea, au luat dintr-un mic seif mobil dintr-un dormitor vreo 4.000 de euro, niște bijuterii şi cheile de la două mașini BMW X6 plus telecomanda de la garaj. Apoi s-au întors în noaptea următoare cu o dubiță și au dat marea lovitură.

Au luat cu totul un seif de o tonă în care șeful fiscului mai avea 370.000 de euro, 60.000 de lei și bijuterii. Potrivit procurorilor, ghinionul hoţilor a fost că s-a rupt mânerul seifului și a căzut, fiind găsit de polițiști la fața locului.

Aşa au fost Identificați hoții care, la începutul lunii august, au primit o primă condamnare nedefinitivă încă. Pedepse de la doi ani și o lună cu suspendare până la 19 ani și 3 luni de închisoare.

În urma scandalului, Lupașc a fost demis și abia apoi s-a sesizat şi ANI care a constatat într-un final că fostul șef de la fisc nu poate justifica vreo 400.000 lei care i-au și fost confiscați.

Oricât de spectaculoasă ar fi această poveste a jafului şi a lui Petru Lupașc cu siguranță nu este una singulară, de bugetari cu mega avere eventuală făcută fix în domeniu pe care ar trebui să le controleze.

sursa: replicaonline.ro

Citește mai mult

Ştirea zilei

O clasă întreagă a Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” va face școala online, din cauza unui elev depistat POZITIV cu COVID

Publicat

în

O clasă întreagă a Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” va face școala online, din cauza unui elev depistat POZITIV cu COVID

O nouă clasă din județul Alba va trece în sistemul online de predare,  din cauza unui elev testat pozitiv cu COVID-19.

Este vorba de o clasa de a X-a de la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, județul Alba.

La solicitarea ZiarulUnirea.ro directorul instituției de învătământ, Cerbu Valer, ne-a confirmat că începând de mâine elevii clasei vor trece în sistemul de învățământ online.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Ştirea zilei

Bărbat din ALBA condamnat la închisoare pentru că și-a ȘANTAJAT fosta iubită. Trebuie să-i plătească 100.000 lei daune morale

Publicat

în

Bărbat din ALBA condamnat la închisoare pentru că și-a ȘANTAJAT fosta iubită. Trebuie să-i plătească 100.000 lei daune morale

Bărbatul din Alba a postat pe un site cu conținut pornografic un film cu femeia în ipostaze indecente. D. Mihai a fost condamnat definitiv la 2 ani și 7 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere. De asemenea, nu mai are dreptul să se apropie, timp de 5 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii, la mai puțin de 100 de metri de victima șantajului sau de locuința și locul de muncă al acesteia. Faptele care au făcut obiectul dosarului au avut loc în decembrie 2018, iar hotărârea definitivă a fost pronunțată la Curtea de Apel Brașov pe data de 15 iunie 2021. Bărbatul a fost judecat pentru șantaj, violarea vieții private și fals informatic.

Cei doi au început în vara anului 2017 o relație amoroasă, care a durat, cu intermitențe, până în luna noiembrie 2018, când s-au despărțit, ca urmare a faptului că în paralel inculpatul avea o parteneră de viață, împreună cu care locuia și cu care urma să aibă un copil. Femeia i-a comunicat bărbatului decizia sa de a se despărți, hotărâre cu care acesta nu a fost de acord și, întrucât aceasta a refuzat să mai întrețină raporturi sexuale cu el, a început în luna decembrie 2018 să o șantajeze, în sensul că o amenința că va face publice poze și filmulețe pe care le deținea și în care victima se afla în ipostaze intime.

Electrica Furnizare Discount

*Cont fals pe o rețea de socializare

În final, aceasta a acceptat să se întâlnească cu el, i-a cerut să șteargă fotografiile, ceea ce inculpatul a și făcut, primind în schimb „prețul” șantajului, respectiv a fost de acord cu întreținerea unui raport sexual. După câteva zile, D. Mihai a contactat-o din nou pe femeie cerându-i să se vadă cu el și, întrucât l-a refuzat, acesta a amenințat-o

că mai are și alte înregistrări compromițătoare pe care le-a salvat într-un alt telefon. Pentru a dovedi acest lucru i-a trimis pe aplicația messenger o poză cu ea dezbrăcată. Drept urmare cei doi s-au întâlnit, iar bărbatul i-a transmis ”că vrea ca ea să se culce cu el cât are el chef, până i se naște copilul, că dacă nu, va folosi fotografiile și filmulețele împotriva ei”.

A doua zi dimineața, după ce seara a mai amenințat-o o dată că „va fi admirată de mulți bărbați”, acesta a creat un cont fals pe o rețea de socializare cu numele ei, trimițându-i cerere de prietenie pe contul său real. Aceasta a raportat problema la administratorii rețelei, iar contul a fost închis într-o oră, timp suficient ca o parte din prietenii săi să observe că și-a făcut un cont nou și să o întrebe de ce a procedat astfel. În acest timp de o oră, un amic al femeii a primit poze cu aceasta dezbrăcată de pe contul fals creat de inculpat. În aceeași zi a început să primească cereri de prietenie de la diverși bărbați care o întrebau „cât costă o noapte”, scriindu-i pe messenger dacă vrea să facă videochat. Unul dintre ei i-a arătat o conversație pe care ar fi avut-o cu ea pe un site cu caracter pornografic în care era vorba de sex în trei. La un moment dat una dintre persoanele care au abordat-o i-a dat un link și, intrând pe el, victima a constatat că a fost creat în urmă cu două-trei săptămâni (raportat la luna decembrie 2018). În aceeași zi, femeia a efectuat diligențe pentru a fi închis contul creat fraudulos și a sesizat poliția.

De asemenea, un alt martor a spus că știa despre faptul că D. Mihai ”voia să o pună pe net pe o prietenă de-a lui, Paula, întrucât era deprimat pentru că se terminase relația cu această persoană. Prin a pune pe net eu am înțeles că inculpatul voia să posteze niște poze de natură a defăima imaginea persoanei vătămate”. Martorul a mai spus că prietenul său era implicat sufletește în relația cu persoana vătămată și a suferit când a

văzut-o pe aceasta ieșind cu un băiat la mall, considerând că i s-a ascuns această relație, motiv pentru care ”a pus un filmuleț cuprinzând scene de sex dintre ei pe un site porno”.

*A recunoscut parțial faptele

Bărbatul de 33 de ani a recunoscut nuanțat faptele, arătând că i-a adresat amenințări persoanei vătămate și că, după ce a văzut-o în mall cu un băiat, fiind gelos și rănit, a postat câteva fotografii și un filmuleț cu persoana vătămată pe site-ul porno, ”cont care a fost activ cam 8-10 ore”. Anchetatorii au probat toate faptele bărbatului, astfel încât la instanțe de fond, acesta a fost condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare în regim de detenție și la plata unor daune morale în valoare de 100.000 de lei. La instanța superioară, Curtea de Apel, s-a considerat că cele trei infracțiuni nu sunt atât de grave pentru a se pronunța o pedeapsă cu executare. A rămas, însă, obligația acestuia de a plăti suma de bani solicitată de victimă și interdicția de a se apropia de aceasta timp de 5 ani.

Dorin ȚIMONEA

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare