Magistrații Curții de Apel Alba Iulia nu își desfășoară activitatea în condiții optime din cauza spațiului. CJ și Prefectura vor fi nevoite să elibereze clădirea

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Procurorii și judecătorii Curții de Apel Alba Iulia nu își desfășoară activitatea în condiții optime din cauza spațiului și a amenajării acestuia, iar Instituția Prefectului și a Consiliului Județean, care funcționează în aceeași clădire, vor fi nevoite să elibereze spațiile. Imobilul aparține Ministerului Justiției.

În sinteza raportului de bilanț a Curții de Apel Alba Iulia pe anul 2017 se arată că  după mutarea Consiliului Județean și a Prefecturii din acest imobil, activitățile cu publicul se vor desfășura cel mai probabil la parter, unde accesul este mult mai facil și ar exista condiţii corespunzătoare atât pentru judecători şi personalul instanţei, dar și pentru justiţiabili şi ceilalţi participanţi la actul de justiţie.

USR - Alegeri parlamentare 2020

”Practic, în prezent, Curtea de Apel Alba Iulia dispune de următoarele spaţii: etajul II al clădirii integral; la etajul I, 4 birouri şi o cameră de consiliu; la parter, 5 birouri, o sală de judecată şi un spaţiu pentru arhivă; la subsol, 4 încăperi amenajate pentru arhive şi 2 încăperi pentru arestaţi. În mod evident, sediul actual nu asigură condiţii optime pentru desfăşurarea activităţii, nici din perspectiva alocării spaţiului, dar nici din cea a stării şi amenajărilor acestuia. Beneficiind de doar 4 săli de judecată în condiţiile în care activitatea este organizată în 4 secţii, iar în materie penală cauzele urgente sunt repartizate în fiecare zi, spaţiul alocat este insuficient în raport de volumul de activitate şi de numărul de completuri de judecată constituite, care ajung să fie planificate în aceeaşi zi în 2-3 timpi, consecinţa fiind cea a finalizării şedinţelor de judecată cu mult peste programul zilnic obişnuit şi generarea unor nemulţumiri atât în rândul justiţiabililor şi avocaţilor, dar în egală măsură în rândul personalului instanţei”, se arată în raport.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Întrebată, luni, în cadrul unei conferințe de presă, când se vor muta cele două instituții, președintele Curții de Apel Alba Iulia, judecător Alexandra Paștiu, nu a putut spune cu exactitate, însă din informațiile sale CJ Alba va finaliza lucrările la noul lor sediu într-un an. Cu reprezentanții Prefecturii Alba nu s-a discutat în ultima perioadă după ce inițial au invocat lipsa banilor pentru mutarea în alt sediu.

Cei care vin la Curtea de Apel Alba Iulia beneficiază parţial de spaţii de aşteptare moderne, iar sălile de şedinţă, deşi doar 4 la număr, din care una este foarte mică în suprafaţă de aproximativ 45 mp, sunt dotate cu echipamente de înregistrare a dezbaterilor, cu echipamentele necesare audierii în condiţii de siguranţă a martorilor cu identitate protejată şi a investigatorilor sub acoperire pentru materia penală sau necesare efectuării audierilor prin videoconferinţe, la solicitarea altor state, potrivit raportului de bilanț.

În cursul anului 2018, pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii instanţei, s-au previzionat şi iniţiat demersurile pentru următoarele lucrări necesare a se executa la clădirea Curţii de Apel Alba Iulia:

  • Dotarea cu un ascensor pentru persoane şi pentru transportul dosarelor, corespunzător desfăşurării activităţii instanţei la diferite niveluri ale clădirii, costul estimativ fiind de 190.000 lei.
  • Dotarea cu un elevator pentru persoane cu handicap, conform art. 62 din „Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea persoanelor cu handicap” şi procesul verbal de control nr. 176/01.11.2017 a Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba. Cost estimativ 18.000 lei.
  • Reparaţie la şarpanta din lemn a clădirii Curţii de Apel Alba Iulia pe zona săli de şedinţe 213, conform proiect 411/2016, valoare estimata 150.000 lei
  • Reparaţii finisaje la faţada clădirii de pe accesul principal şi la streaşina clădirii de pe faţadele clădirii Curţii de Apel Alba Iulia. În conformitate cu art. 3, litera b) aceste lucrări se vor realiza cu autorizaţie de construire, eliberată pe baza unui proiect elaborat de către un proiectant atestat pe monumente.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

1 comentariu

Themis 19 februarie 2018 at 18:21

Ăstora nu le ajung banii pentru salarii și sporul de stres …cu ceva timp în urmă (vezi declarațiile de avere 2013,2014,2015 etc)au încasat zeci de mii de euro , chiar sute soț și soție, câștigate în propriile instanțe , nu zic poate pe drept dar alții de ce nu reușesc să-și dobândească prejudiciile doar pentru că ei au prioritate la trezoreria statului și pentru restul nu li se dă dreptul ….

Comentariile sunt oprite