Curier Județean
Luni, prima probă la bacalaureat: evaluarea competenţelor lingvistice la limba şi literatura română. Vezi ce trebuie să ştii
Luni, 10 iunie cu începând cu ora 9.00 elevii din anii terminali şi cei care au terminat promoţiile anterioare şi s-au înscris, vor susţine examenul de bacalaureat. Proba de mâine, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba şi literatura română (proba A) se va verifica capacitatea de a înţelege un text la prima vedere, literar sau non-literar, de a exprima şi argumenta un punct de vedere, de a-şi organiza discursul, de a se adapta la situaţia de comunicare şi de a utiliza limba literară. Elevii trebuie să ateste că pot identifica şi prezenta elementele unei comunicări (emiţător, receptor, mesaj, cod, canal, context) şi funcţiile acestora, dar mai ales că pot vorbi onest, liber, pornind de la un text la prima vedere. În urma susţinerii acestei probe, absolvenţii nu vor primi note, ci un certificat care atestă capacitatea lor de a utiliza limba română: utilizator mediu, avansat sau experimentat.
Prima sesiune a bacalaureatului, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română se desfăşoară până pe 12 iunie, potrivit calendarului de desfăşurare a examenului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.
Din judeţul Alba s-au înscris 3.408 pentru a susţine acest examen dintre care 2.495 sunt în clasa a 12-a. S-au înscris 570 persoane care au terminat liceul anii trecuţi. Metodologia de organizare prevede că absolvenţii promoţiilor anterioare anului 2011 vor susţine examenul de bacalaureat în conformitate cu programele şcolare aprobate în 2011. La bacalaureat 2013 vor participa 343 elevi care provin de la şcolile profesionale sau cu regim de seral.
Accesul în sală la bacalaureat se face pe bază de act de identitate
Pentru probele scrise, accesul candidaţilor în sălile de examen se va face pe baza actului de identitate, cu cel puţin 30 de minute înainte de începerea probei. Elevii vor fi puşi câte unul în bancă.
Regulamentul de organizare al examenului prevede că elevii nu au voie să intre în sală cu niciun fel de lucrări, de la manuale până la dicţionare de care s-ar putea ajuta la examen.
Examenul se va organiza, la fel ca şi în ceilalţi ani, în trei tipuri de centre de examen: licee – in care se organizează probele orale, centrele de examen unde se organizează probele scrise şi centrele zonale de evaluare unde se dă proba E, la alegere a profilului.
Pentru a promova examenul elevii vor trece fiecare examen cu cel puţin nota 5, dar per ansamblu, media de la BAC 2013 trebuie să fie de cel puţin 6.Pentru candidaţii care obţin media generală 5,99, aceasta se va rotunji la 6,00.
Calendarul Examenului de Bacalaureat 2013 sesiunea iunie – iulie
Examenul de bacalaureat începe în 10 iunie cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba şi literatura română (proba A), susţinută până în 12 iunie. În perioada 12-14 iunie va avea loc (proba B) evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. Proba de evaluarea a competenţelor digitale (proba D) se întinde pe durata a cinci zile (17-21 iunie) care va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională în perioada 25-28 iunie (proba C).
Probele scrise la bacalaureat vor fi susţinute în 1 iulie la Limba şi literatura română (proba E a), iar în 2 iulie va avea loc proba la Limba şi literatura maternă (proba E b). Emoţiile continuă în 3 iulie (proba E c) atunci când elevii vor susţine proba obligatorie a profilului şi în 5 iulie ultima probă care va fi la alegere în funcţie de profilul terminat (proba E d).
În 8 iulie până la ora 12.00 rezultatele vor fi afişate pe internet şi respectiv la şcoli, iar contestaţiile se fac în aceeaşi zi în intervalul orar 12.00-16.00. Între 9 şi 11 iulie vor fi rezolvate contestaţiile şi se vor afişa în 12 iulie.
Potrivit metodologiei, elevii pot avea subiecte diferite în funcţie de profilul terminat, iar sălile unde vor fi examinaţi şi unde se vor corecta lucrările vor fi supravegheate video

Curier Județean
Tânăr din Vințu de Jos „țepuit” de un băcăuan de 19 ani: Ce a vrut să-și cumpere și ce a primit
Tânăr din Vințu de Jos „țepuit” de un băcăuan de 19 ani: Ce a vrut să-și cumpere și ce a primit
La data de 25 mai 2022, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au identificat un tânăr de 19 ani, din Buhuș, județul Bacău, ca persoană bănuită de înșelăciune.
Acesta ar i-ar fi promis unui tânăr din comuna Vințu de Jos că o să-i livreze jocuri, contra sumei de 200 de lei, dar i-ar fi trimis produse diferite față de cele comandate.
Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii sale activități infracționale.
Curier Județean
FOTO| Momente emoționante la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia: Absolvenții Promoției 2022 și-au primit gradele onorifice
FOTO| Momente emoționante la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia: Absolvenții Promoției 2022 și-au primit gradele onorifice
În cadrul unei ceremonii care a avut loc miercuri, 26 mai, la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, absolvenții Promoției 2022 – „Încoronarea de la Alba Iulia – 100” au primit gradele onorifice de absolvent, pe care le vor purta până la finalul examenului de Bacalaureat.
„Ziua absolvirii se apropie, iar pentru elevii claselor a XII-a, emoțiile cresc pe măsură ce zilele trec. Este momentul în care se gândesc cu nostalgie la anii de liceu și cu speranță și încredere pentru ce va urma.
Astăzi, absolvenții Promoției 2022 – ,,Încoronarea de la Alba Iulia – 100” și-au așezat pe umeri gradele de „Absolvent”. Acestea strâng în jurul lor experiențe, trăiri, reușite, aspirații, multă muncă dar și încercări.
„Cei patru ani tumultoși dar frumoși petrecuți în acest colegiu militar sunt convins că ne-au schimbat pe fiecare dintre noi. Au clădit caractere puternice, suflete neînfricate, inimi care bat în cadență. Finalul acestor ani reprezintă finalul unei frumoase aventuri, dar mai ales deschiderea unor luminoase orizonturi de viitor. Lacrimile absolvenților căzute pe platou îi dau de știre colegiului că încă o promoție de militari în devenire și-a luat zborul spre viitor.
Gradele de absolvent pe care de astăzi le vom purta pe umeri înseamnă mai mult decât certitudinea absolvirii, înseamnă o reușită care ne face întreaga ființă să zâmbească de mândrie, să ardă puternic. Momentul gradării revarsă în fiecare dintre noi emoții pe care nu credeam că le vom simți vreodată. Senzația finalului și certitudinea absolvirii unui colegiu militar este un sentiment unic prin intensitatea ieșită din comun datorată legăturilor create de-a lungul anilor cu colegii, domnii profesori și cadrele militare, care ne-au fost alături în momentele de cumpănă. Sper că prin aceste grade insuflăm domnilor și doamnelor profesoare, stimatelor cadre militare și colegilor mai mici motive de mândrie, de aspirație spre absolut”, a afirmat elevul plutonier Andrei Moldovan.
„Gradele de absolvent, deși simbolice, pentru elevii claselor a XII-a reprezintă încununarea celor patru ani de liceu, ani plini de amintiri, de muncă, de speranțe, de prietenii. O încărcătură emoțională mult prea mare pusă pe seama unui material. Deși acestea atestă o finalitate, pentru noi, ele reprezintă primii pași spre maturizare, spre cariera dorită, spre viitorul pe care îl privim încrezători. Ele sunt dovada că deținem toate calitățile necesare pentru a ne atinge visurile, oricât de departe sau greu de atins ar părea”, a mărturisit eleva sergent major Larisa Filip.
Gradele onorifice de „Absolvent” le-au fost înmânate de căpitan George Mînicuță, comandantul companiei a II-a elevi, cel care le-a îndrumat pașii în colegiul militar timp de patru ani. „Sunt greu de exprimat trăirile și emoțiile adunate în cei patru ani petrecuți împreună. Ați crescut frumos. Știu că a fost greu, dar totodată și frumos. Bun venit în rândul absolvenților colegiului militar, un statut admirat și apreciat, un statut nobil. Prima responsabilitate a acestui statut este de a avea rezultate maxime în examenele vieții ce vor urma. Vă doresc succes în tot ceea ce veți face!”, le-a transmis acesta”, arată reprezentanții Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.
Curier Județean
FOTO| Imagini inedite în Apuseni: Un RÂS, surprins tolănit la soare în zona Dealul Piciorului
FOTO| Imagini inedite în Apuseni: Un RÂS, surprins tolănit la soare în zona Dealul Piciorului
Imagini inedite cu un râs surprins în Munții Apuseni au fost postate în mediul online. Râsul este un animal solitar, care se ferește de contactul cu oamenii, de aceea asemenea imagini sunt destul de rare.
Potrivit celei care a făcut poza, râsul era la aproximativ 1 kilometru de Uzina de la Roșia Poieni. „Când am ajuns aproape de el a fugit din drum, a trecut un pârâu şi s-a aşezat jos. Am oprit maşina şi a stat foarte liniştit la pozà”, ne-a spus Elena Tîrc.
Râsul este un carnivor extrem de discret, care trăiește izolat și se ferește de contactul cu oamenii. Apare de-a lungul lanțurilor muntoase din sud-estul și centrul Europei, dar și din nordul sau estul continetului, până în pădurile boreale ale Rusiei, apoi Centrul Asiei și platoul Tibetan. În Europa trăiesc circa 9.000 – 10.000 de râși, iar dintre aceștia, circa 1.200 – 1.500 de indivizi trăiesc în pădurile de pe teritoriul României, figurând pe lista animalelor strict protejate.
Râsul trăiește și vânează solitar, pe teritorii pe care nu tolerează nici un alt animal adult, mai ales de același sex. Teritoriul lui variază în funcție de sursele de hrană și de densitatea populației de râși în arealul respectiv. Adulții masculi se țin la distanță unii de ceilalți prin marcarea teritoriului. Partenerii sexuali sau mama cu puii comunică printr-un mieunat melodic care străbate distanțe lungi.
Foto: Facebook-Elena Tîrc
-
Sportacum 22 de ore
FOTO: Metalurgistul Cugir – Minaur Baia Mare 0-4 (0-3)!!! Cruntă deziluzie în baraj, dezamăgire „roș-albastră”, calificarea e tranșată
-
Sportacum 23 de ore
Albaiulianca Diana Ignat, campioană universitară și convocată la reprezentativa României
-
Curier Județeanacum 22 de ore
20 Ani cu Skepsis, împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților
-
Actualitateacum 21 de ore
FOTO| TRAGEDIE la Buzău: Un parașutist de 38 de ani, de la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, a murit în timpul unui exercițiu
-
Ştirea zileiacum 17 ore
La vară vom putea face baie la Complexul Balnear de la Ocna Mureș. Silviu Vințeler: „Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția aici puteți face asta”
-
Ştirea Taacum 19 ore
FOTO ȘTIREA TA| „ATENȚIE, zonă frecventată de urși”: Noul semn instalat pe pista de biciclete de pe dealul Mamut din Alba Iulia
-
Actualitateacum 18 ore
A murit Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului: La vârsta de 13 ani a fost deportată în Transnistria
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
FOTO| Daniel Rusu, fost deputat de Alba din partea AUR, a trecut la partidul Alternativa Dreaptă
-
Curier Județeanacum 24 de ore
30 mai – 1 iunie. Teatrul de Păpuși „Prichindel” celebrează, alături de cei mai dragi spectatori din județul Alba, Ziua Copilului 2022. Unde va ajunge Sărbătoarea lui Prichindel
-
Ştirea zileiacum 6 ore
L-AȚI VĂZUT? Alertă în România: Polițiștii caută un bărbat suspectat că şi-a ucis iubita şi a abandonat-o pe un câmp
-
Ştirea Taacum 17 ore
FOTO ȘTIREA TA| Intervenție „de urgență” la fântâna din Piața Cetății din Alba Iulia: ISU și Salvamont au ajutat la scoaterea mizeriei și sticlelor aruncate în ea
-
Actualitateacum 16 ore
Ungaria taxează companiile cu profituri mari: Încasările merg către armată şi plata energiei