Rămâi conectat

Curier Județean

Luni, prima probă la bacalaureat: evaluarea competenţelor lingvistice la limba şi literatura română. Vezi ce trebuie să ştii

Dragoş Suciu

Publicat

în

Luni, 10 iunie cu începând cu ora 9.00 elevii din anii terminali şi cei care au terminat promoţiile anterioare şi s-au înscris, vor susţine examenul de bacalaureat. Proba de mâine, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba şi literatura română (proba A) se va verifica capacitatea de a înţelege un text la prima vedere, literar sau non-literar, de a exprima şi argumenta un punct de vedere, de a-şi organiza discursul, de a se adapta la situaţia de comunicare şi de a utiliza limba literară. Elevii trebuie să ateste că pot identifica şi prezenta elementele unei comunicări (emiţător, receptor, mesaj, cod, canal, context) şi funcţiile acestora, dar mai ales că pot vorbi onest, liber, pornind de la un text la prima vedere. În urma susţinerii acestei probe, absolvenţii nu vor primi note, ci un certificat care atestă capacitatea lor de a utiliza limba română: utilizator mediu, avansat sau experimentat.

Prima sesiune a bacalaureatului, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română se desfăşoară până pe 12 iunie, potrivit calendarului de desfăşurare a examenului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Din judeţul Alba s-au înscris 3.408 pentru a susţine acest examen dintre care  2.495 sunt în clasa a 12-a. S-au înscris 570 persoane care au terminat liceul anii trecuţi. Metodologia de organizare prevede că absolvenţii promoţiilor anterioare anului 2011 vor susţine examenul de bacalaureat în conformitate cu programele şcolare aprobate în 2011. La bacalaureat 2013 vor participa 343 elevi care provin de la şcolile profesionale sau cu regim de seral.

Accesul în sală la bacalaureat se face pe bază de act de identitate

Pentru probele scrise, accesul candidaţilor în sălile de examen se va face pe baza actului de identitate, cu cel puţin 30 de minute înainte de începerea probei. Elevii vor fi puşi câte unul în bancă.

Regulamentul de organizare al examenului prevede că elevii nu au voie să intre în sală cu niciun fel de lucrări, de la manuale până la dicţionare de care s-ar putea ajuta la examen.

Examenul se va organiza, la fel ca şi în ceilalţi ani, în trei tipuri de centre de examen: licee – in care se organizează probele orale, centrele de examen unde se organizează probele scrise şi centrele zonale de evaluare unde se dă proba E, la alegere a profilului.

Pentru a promova examenul elevii vor trece fiecare examen cu cel puţin nota 5, dar per ansamblu, media de la BAC 2013 trebuie să fie de cel puţin 6.Pentru candidaţii care obţin media generală 5,99, aceasta se va rotunji la 6,00.

Calendarul Examenului de Bacalaureat 2013 sesiunea iunie – iulie

Examenul de bacalaureat începe în 10 iunie cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba şi literatura română (proba A), susţinută până în 12 iunie. În perioada 12-14 iunie va avea loc (proba B) evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. Proba de evaluarea a competenţelor digitale (proba D) se întinde pe durata a cinci zile (17-21 iunie) care va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională în perioada 25-28 iunie (proba C).

Probele scrise la bacalaureat vor fi susţinute în 1 iulie la Limba şi literatura română (proba E a), iar în 2 iulie va avea loc proba la Limba şi literatura maternă (proba E b). Emoţiile continuă în 3 iulie (proba E c) atunci când elevii vor susţine proba obligatorie a profilului şi în 5 iulie ultima probă care va fi la alegere în funcţie de profilul terminat (proba E d).

În 8 iulie până la ora 12.00 rezultatele vor fi afişate pe internet şi respectiv la şcoli, iar contestaţiile se fac în aceeaşi zi în intervalul orar 12.00-16.00. Între 9 şi 11 iulie vor fi rezolvate contestaţiile şi se vor afişa în 12 iulie.

Potrivit metodologiei, elevii pot avea subiecte diferite în funcţie de profilul terminat, iar sălile unde vor fi examinaţi şi unde se vor corecta lucrările vor fi supravegheate video


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Comercianții din Aiud, controlați de polițiști și Protecția Consumatorului: Amenzi de peste 40.000 de lei și mai multe nereguli constatate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comercianții din Aiud, controlați de polițiști și Protecția Consumatorului: Amenzi de peste 40.000 de lei și mai multe nereguli constatate Comercianții din Aiud au fost controlați de polițiștii care au dat amenzi de 41.000 de lei și au constatat mai multe nereguli. Citește și: 72 de șoferi testați pentru droguri sau alcool la volan în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea