Rămâi conectat

Curier Județean

Luni, 24 februarie 2020: „De Dor, de Drag, de Dragobete”. Lansări de carte și artă tradițională, în cadrul proiectului RomânIA tradițională, la sala de festivități a Căminului pentru persoane vârstnice

Publicat

în

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia și Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia, Asociația Transilvania Business Woman Alba și Centrul de Resurse Academia Doamnelor Alba Iulia organizează luni, 24 februarie 2020, o manifestare literară, artistică și muzicală dedicată sărbătorii dragostei la români – Dragobetele. Programul manifestării se va derula sub titlul generic „De Dor, de Drag, de Dragobete” iar din program fac parte lansări și prezentări de carte, momente recitative și momente muzicale.

Citeşte şi: Mesaje de Dragobete. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români

Evenimentul se va desfășura la sala de festivități a Căminului pentru persoane vârstnice (Schit) din Alba Iulia, cu începere de la ora 11:00 și va debuta cu lansarea cărții „Crâmpeie de viață”, scrisă de Maria Bârsan și prezentată de bibliotecara Dana Grigoriță de la Biblioteca Municipală „Liviu Rebreanu” Aiud. Va urma apoi o incursiune în semnificația și tradițiile de Dragobete, în prezentarea prof. Daniela Floroian de la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și a muzeografei Olivia Bărbuță, specialist în etnografie și coautoare a cărții „Portul tradițional de la Pănade”, carte ce va fi prezentată cu acest prilej publicului prezent. Întâlnirea de suflet cu beneficiarii așezământului va continua cu un recital de poezie susținut de creatorul popular Norica Hașa care a debutat de curând în volumul Verbum, o antologie de poezie a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Participanții la eveniment se vor bucura de o mică expoziție de pictură/ desen în acuarelă, peisaje și imagini realizate de către doamna Lazsadi Maria de la Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia.

Citește și: MESAJE de 8 MARTIE • Mesaje de Ziua Femeii. Urări și felicitări de 8 martie care pot fi transmise prin SMS de Ziua Femeii

La deschiderea, respectiv finalul întâlnirii, Grupul ”Optimiștii” de la Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia și Ansamblul folcloric 60+ de la Centrul de Zi pentru Vârstnici din Alba Iulia vor pune în scenă câteva scurte momente artistice.

Elit - Gustul Desăvârșit

Evenimentul „De Drag, de Dor, de Dragobete” face parte din proiectul 5.11. „RomânIA tradițională” al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba și are ca scop cercetarea și valorificarea colecțiilor de carte și a patrimoniului județului Alba, proiectul derulându-se în parteneriat cu instituții publice și ONG-uri de profil din județul Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Reprezentanții ai 22 de DSVSA-uri din zona centru, sud, nord și vest a țării prezenți în Alba pentru o instruire privind efectuarea controalelor oficiale în domeniul igienei și siguranței alimentelor

Publicat

în

Reprezentanții ai 22 de DSVSA-uri din zona centru, sud, nord și vest a țării prezenți în Alba pentru o instruire privind efectuarea controalelor oficiale în domeniul igienei și siguranței alimentelor

În perioada 11-13 mai Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a organizat, în județul Alba, o instruire cu tema ”Instrucțiuni privind desfășurarea controalelor oficiale și a altor activități oficiale în domeniul siguranței alimentelor”, la care au participat reprezentanți ai 22 de Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din zona centru, sud, nord și vest a țării.

Cu ocazia instruirii au fost efectuate vizite de lucru la unități de industrie alimentară din domeniile procesării laptelui și tranșare a cărnii. Au fost prezentate aspecte practice privind cerințele de sănătate și de igienă pentru producerea laptelui crud, recepția, stocarea și procesarea laptelui materie primă. De asemenea, au fost expuse noțiuni privind cerințele microbiologice ale alimentelor, cerințele privind efectuarea inspecțiilor post-mortem la bovine și porcine. Totodată, s-a vorbit despre controalele oficiale, riscurile și măsurile care trebuie luate de către autoritățile competente în cazul încălcării cerințelor privind carnea proaspătă.

Alte puncte importante de pe agenda instruirii au vizat: prezentarea procedurilor de înregistrare a producătorilor care intenționează să deruleze exporturi de produse alimentare în China; actualizarea cerințelor privind efectuarea inspecțiilor post-mortem la ungulatele domestice; efectuarea controalelor oficiale pe întregul lanț de producție a laptelui crud; implementarea sistemului HACCP la nivelul unităților din sectorul alimentar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din partea ANSVSA, la instruire, a participat o echipă condusă de către dr. Cristian Ioan Duicu – director general al Direcției Generale Siguranța Alimentelor și formată din specialiști în domeniu. Au fost prezenți reprezentanți ai 22 de DSVSA județene, după cum urmează: Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Timiș, Vâlcea și București.

Instruirea a fost organizată pentru asigurarea pregătirii profesionale continue a specialiștilor din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor cu atribuții privind efectuarea controalelor oficiale în domeniul igienei, siguranței alimentelor și sănătății publice, în contextul noilor Regulamente delegate și de punere în aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) 2017/625 privind organizarea controalelor oficiale.

Feedback-ul primit de directorul DSVSA Alba, dr. Vasile Spînu, în urma derulării instruirilor teoretice și practice, a fost unul pozitiv. Colegii din țară au apreciat utile, din punct de vedere profesional, activitățile desfășurate. Județul nostru este, de altfel, unul dintre cele mai bine dezvoltate județe pe sectorul industriei alimentare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

SJU Alba Iulia: Activitatea centrului de evaluare medicală a pacienților cu COVID-19, sistată în perioada în care incidența e redusă

Publicat

în

SJU Alba Iulia: Activitatea centrului de evaluare medicală a pacienților cu COVID-19, sistată în perioada în care incidența e redusă

Având în vedere scăderea numărului de cazuri de COVID-19, la nivel național și pe teritoriul județului Alba, dar și adresabilitatea scăzută din ultimele luni, se sistează activitatea centrului dedicat evaluării medicale a pacienților diagnosticați cu această boală care se tratează la domiciliu sub observația medicului de familie. În continuare, la SJU Alba Iulia, în Unitatea de Primiri Urgențe, în secția de Boli Infecțioase (prin internare) și, în funcție de gravitate, în secția de Anestezie și Terapie Intensivă, sunt diagnosticați, evaluați, investigați, îngrijiți și tratați pacienții cu COVID-19.

În funcție de evoluția numărului de cazuri (creșterea incidenței) și în situația în care va fi necesar activitatea centrului de evaluare medicală a pacienților diagnosticați cu noul coronavirus SARS-CoV-2 va fi reluată.

Elit - Gustul Desăvârșit

Facem precizarea că SJU Alba Iulia a organizat un spațiu medical adecvat, care a funcționat separat de celelalte secții/specialități medicale în care ajungeau pacienții cu COVID-19 (exemple Unitatea de Primiri Urgențe, secția de Boli Infecțioase, Secția de Anestezie și Terapie Intensivă).

Centrul era dedicat evaluării medicale a pacienților cu COVID-19, care s-au tratat la domiciliu, sub observația medicilor de familie. Aici pacienții au putut beneficia de investigații medicale, în timpul evoluției bolii, după o programare prealabilă și cu respectarea măsurilor impuse pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor.

În continuare, la SJU Alba Iulia, activitatea pe zona de COVID-19 se desfășoară în condiții normale. Se prelevă probe pentru diagnosticarea bolii, sunt tratați pacienți și se efectuează investigații medicale de specialitate. Pacienții care prezintă simptomatologie specifică sunt încurajați să se adreseze spitalului sau medicilor de familie, în funcție de situație.
Biroul de presă al SJU Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Au pus în pericol siguranța în trafic: Șoferi beți și fără permis, prinși de către polițiștii din Alba

Publicat

în

Au pus în pericol siguranța în trafic: Șoferi beți și fără permis, prinși de către polițiștii din Alba

La data de 15 mai 2022, în jurul orei 12.00, polițiștii din Câmpeni au depistat un bărbat, de 54 de ani, din Câmpeni, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Transilvaniei din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,43 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

La data de 15 mai 2022, în jurul orei 20.30, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj au depistat un bărbat, de 58 de ani, din Blaj, în timp ce conducea un autoturism, pe raza orașului, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

La data de 16 mai 2022, în jurul orei 02.50, polițiștii din Teiuș au depistat un tânăr, de 18 de ani, din comuna Bucerdea Grănoasă, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Decebal din Teiuș, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare