Curier Județean
Lucrările pe lotul de mobilitate din Alba Iulia nu vor afecta locurile de parcare rezidențiale: Se va diminua însă numărul de parcări publice
Lucrările pe lotul de mobilitate din Alba Iulia nu vor afecta locurile de parcare rezidențiale: Se va diminua însă numărul de parcări publice
De aproximativ două săptămâni au început lucrările pe lotul de mobilitate și încet, încet, Alba Iulia va deveni un șantier. Aceste lucrări au venit și cu nemulțumiri din partea cetățenilor și mulți se întreabă dacă le vor fi afectate locurile de parcare și care este soluția. Viceprimarul Emil Popescu a vorbit despre acest subiect la Radio „Unirea” FM.
„Nu vor fi foarte multe astfel de situații pentru că lucrările pe lotul de mobilitate vor fi realizate pe arterele principale. Vor fi afectate locurile de parcare publică, cele rezidențiale nu vor suferi foarte multe modificări. Arterele principale sunt cele vizate și ca urmare a acestor lucrări evident că numărul de parcări publice se va diminua.
Soluția ar fi alternativa mijlocului de transport în comun. Aceasta ar fi benefică pentru toată lumea, și pentru noi ca și municipalitate și poate și pentru cetățeni. Evident că perioada următoare o să fie una de încercări pentru toată lumea. Ați văzut că au început lucrările pe lotul de mobilitate, o să determinăm operatorul să meargă într-un ritm cât mai alert, o să fie o problemă acest disconfort, însă avem speranța că cetățenii municipiului Alba Iulia sunt conștienți de importanța acestor lucrări de mobilitate și vor ptimi cu înțelegere ceea ce se întâmplă”, a precizat viceprimarul.
În ceea ce privește modificările tarifelor pentru locurile de parcare odată cu creșterea salariului minim, acesta a declarat că „din punctul meu de vedere nu se va impune o modificare a acestor prețuri, cel puțin până în momentul în care se vor finaliza loturile de mobilitate rutieră. Cu siguranță dacă vor exista propuneri în acest sens, acestea vor trebuie să treacă prin dezbatere publică pentru a ajunge pe masa consilierilor locali, atunci va fi o altă discuție, dar în momentul de față, din punctul nostru de vedere al primăriei, nu se impune modificare a unor astfel de taxe.”
Cristina GANGA

Curier Județean
Peste 2.100 de cetățeni din Alba au infecții respiratorii și pneumonii: Care este situația față de 2021
Peste 2.100 de cetățeni din Alba au infecții respiratorii și pneumonii: Care este situația față de 2021
Numărul cetățenilor din județul Alba care suferă de infecții acute ale căilor respiratorii și pneumonii a depășit în această perioadă 2.100.
Conform reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, în ultima săptămâna de raportare s-au înregistrat 1914 cazuri cu IACRS (Infecții acute căi respiratorii superioare), din care 39 cazuri internate. De asemenea s-au înregistrat 255 cazuri de pneumonii, din care 65 cazuri internate.
Față de aceeași perioadă a anului trecut se constată o creștere a cazurilor de IACRS și pneumonie.
Situația din anul anul 2021, (29.11-05.12.2021)
- IACRS (Infecții acute cai respiratorii superioare): 1278, cazuri din care 13 cazuri internate (pondere internări 1,02%)
- Pneumonii: 201 cazuri, din care 12 cazuri internate (pondere internări 5,97%)
Dacă luăm ultima lună de raportare au fost înregistrate 22.997 cazuri cu IACRS (Infecții acute căi respiratorii superioare), din care 214 cazuri internate, 2.495 cazuri de pneumonii, din care 333 cazuri internate. În plus au fost diagnosticate 3 cazuri de gripă dintre care două au fost spitalizate.
Situația din anul 2021, (04.10-05.12.2021)
- IACRS (Infecții acute cai respiratorii superioare): 19422, cazuri din care 82 cazuri internate (pondere internări 0,42%)
- Pneumonii: 3600 cazuri, din care 194 cazuri internate (pondere internări 5,39%)
- Gripă: 0 cazuri
Curier Județean
Bogdan Deac, învingător în finala Grand Prix România 2022. Mihnea Costachi a terminat pe locul 4
Bogdan Deac, învingător în finala Grand Prix România 2022. Mihnea Costachi a terminat pe locul 4
Finala Grand Prix România 2022 a continuat marţi la Hotelul Transilvania din Alba Iulia cu faza sferturilor de finală. În formă excelentă, albaiulianul Mihnea Costachi s-a impus clar cu 1,5-0,5 împotriva marii maestre internaţionale Irina Bulmaga, lidera echipei feminine a României, obţinând calificarea în semifinale. Celelalte meciuri din sferturile de finală s-au încheiat cu următoarele rezultate: David Gavrilescu – Mircea Pârligras 2-1, Bogdan Deac – Andrei Istrăţescu 1,5-0,5 şi Constantin Lupulescu – George Stoleriu 1,5-0,5.
În semifinale Mihnea Costachi a jucat împotriva principalului favorit al turneului, marele maestru internaţional Bogdan Deac, numărul 39 mondial în acest moment. Prima partidă a fost foarte echilibrată şi părea că se îndreaptă inevitabil spre remiză. Probabil relaxat prematur, Mihnea Costachi a făcut câte mutări consecutive mai neglijente şi a intrat rapid în dezavantaj, adversarul său valorificând cu precizie oportunitatea oferită. Fiind nevoit să rişte totul în a doua partidă, Mihnea a sacrificat un pion în deschidere pentru a prelua iniţiativa şi a pus presiune permanent asupra adversarului. Experienţa superioară a lui Bogdan Deac şi-a spus însă cuvântul, acesta s-a apărat cu mult calm, iar în final a transformat în victorie avantajul material, obţinând o calificare meritată în finală. A doua semifinală a avut un scenariu similar, Constantin Lupulescu a câştigat o poziţie complet egală speculând câteva greşeli ale lui David Gavrilescu, iar în a doua partidă şi-a securizat victoria în meci în pofida eforturilor adversarului de a egala scorul.
Finala a avut şi ea o desfăşurare asemănătoare, Bogdan Deac a obţinut victoria în primul meci, iar în meciul al doilea Constantin Lupulescu a fost nevoit să rişte extrem de mult pentru a încerca să egaleze, ajungând în poziţie net inferioară. În acel moment, cu mult sânge rece, Bogdan a jucat la siguranţă maximă, ducând jocul spre o situaţie în care nu mai avea cum să piardă, decât să forţeze victoria, iar partida s-a încheiat remiză, un rezultat care i-a adus lui Bogdan Deac trofeul Grand Prix România 2022.
În finala mică David Gavrilescu şi Mihnea Costachi au terminat la egalitate 1-1 după primele două partide de şah rapid, David Gavrilescu obţinând victoria în partida de blitz de departajare după o gafă a tânărului şahist albaiulian Mihnea Costachi.
În paralel cu meciurile din Finala Grand Prix România s-a desfăşurat şi Memorialul Mihail Breaz, un turneu de blitz în care la finalul celor 7 runde s-a impus Andrei Negrean (Bucureşti), urmat de Ianis Tarciuc (Sebeş) şi Matei Posteucă (Orăştie).
Festivalul organizat de Federaţia Română de Şah şi Consiliul Judeţean Alba s-a încheiat cu Gala Şahului Românesc, în cadrul căreia au fost premiaţi cei mai buni şahişti români ai anului 2022. Gala a fost onorată de prezenţa mai multor oficialităţi printre care preşedintele Federaţiei Române de Şah, Vlad Ardeleanu, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Marius Haţegan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Ion Bădin, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, subsecretarul de stat al Ministerului Sportului, Radu Antohi, directorul Florea Grup, Marcel Florea, precum şi alţi reprezentanţi ai partenerilor Federaţiei Române de Şah şi ai cluburilor de şah din România.
Clubul Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia a obţinut două premii, Cristian Câmpian fiind declarant cel mai bun şahist prin corespondenţă român al anului 2022, iar Mihnea Costachi a fost premiat la secţiunea dezlegări pentru rezultatele excelente obţinut recent la Campionatele Mondiale din Emiratele Arabe Unite, unde a câştigat medialia de bronz la categoria tineri sub 23 de ani şi locul 5 în clasamentul pe echipe alături de Dinu Nicula şi Vlaicu Crişan.
La categoria şahişti cu dizabilităţi au fost premiaţi Dacian Pribeanu şi Constantin Stroie.
Topurile celor mai buni şahişti români ai anului 2022 au fost următoarele:
Seniori: 1.Bogdan Deac 2.David Gavrilescu 3.Constantin Lupulescu 4.Mircea Pârligras 5.Vladislav Nevednichy
Senioare: 1.Irina Bulmaga 2.Alessia Ciolacu 3.Elena Cosma 4.Corina Peptan 5.Miruna Lehaci
Juniori: 1.David Gavrilescu 2.Andrei Negrean 3.Robert Sava 4.Vladimir Cnejev 5.Filip Magold şi Nicholas Cazacu
Junioare: 1.Alessia Ciolacu 2.Miruna Lehaci 3.Alexia Iordache 4.Emma Creţescu 5.Ema Obadă
La finalul galei, legendarul şahist român Florin Gheorghiu a primit din partea preşedintelui F.R.Şah Vlad Ardeleanu un premiu de excelenţă pentru întreaga carieră, învingătorul lui Bobby Fischer de la Havana din 1966 fiind aplaudat la scenă deschisă de toţi cei prezenţi la Gala Şahului Românesc.
Curier Județean
Echipamente de protecție COVID pentru Spitalul Municipal Aiud: Licitația în valoare de peste 190.000 lei, lansată în SEAP
Echipamente de protecție COVID pentru Spitalul Municipal Aiud: Licitația în valoare de peste 190.000 lei, lansată în SEAP
Spitalul Municipal Aiud a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziționarea de echipamente de protecție, 2 loturi, în vederea creșterii capacității de gestionare a crizei COVID-19. Valoarea totală estimată a contractului este de 193.500 de lei, fără TVA.
Spitalul Municipal Aiud a fost desemnat prin ordinul 555/2020 cu modificările ulterioare că Unitate suport Covid la nivelul județului Alba, asigurând asistență medicală de specialitate a peste 330.000 de locuitori și 8 unități sanitare din rețeaua Ministerului Sănătății și a furnizorilor de servicii medicale private în ceea ce privește gestionarea pacienților confirmați Covid-19 și patologii asociate (afecțiuni cardiovasculare, gastrointestinal, neurologice, chirurgicale, ortopedice etc).
În același timp Spitalul Municipal Aiud asigură asistență medicală de specialitate în cazul patologiilor NON-Covid în regim de urgență prin Compartimentul de Primire Urgențe 24/24h și ambulatorial prin intermediul Ambulatoriului Integrat a peste 50 000 locuitori din Municipiul Aiud și zonele arondate acoperind o rază de 30 km. Spitalul acoperă 31 de specialități medicale.
Echipamentele solicitate
Masti FFP2 buc 6.000
Masti FFP3 buc 3.000
-
Ştirea zileiacum 15 ore
VIDEO| Cum s-a făcut de râs albaiulianul Horațiu Clepan, secretar de stat la turism, la o şedinţă în Cehia: „Nu ştiu, nu vorbesc foarte bine limba engleză”
-
Curier Județeanacum 13 ore
A fost semnat contractul pe lotul 1 al Transalpinei de Apuseni, cu Elis Pavaje: Când vor începe lucrările
-
Ştirea zileiacum 12 ore
APEL UMANITAR pentru bunicii singuri din Sohodol și Poiana Galdei: ”Să ne gândim și la cei pe care nu-i mai caută nimeni”
-
Actualitateacum o oră
7 decembrie, Sfânta Muceniţă Filofteia – ocrotitoarea copiilor, a tinerilor şi a fetelor pe care le ajută să se căsătorească
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Noi zile libere pentru angajații de la stat: De Bobotează și Sfântul Ioan să nu se lucreze. Proiect, adoptat tacit în Parlament
-
Actualitateacum 16 ore
Voucherele sociale de 250 de lei: Banii vor fi virați pe carduri înainte de sărbători
-
Ştirea zileiacum 17 ore
FOTO| Noi locuri de parcare pe o stradă din Alba Iulia: Când vor fi amenajate
-
Ştirea zileiacum 15 ore
LIVE VIDEO| S-a deschis Târgul de Crăciun 2022, la Alba Iulia: Patinoar, brad împodobit, luminițe și căsuțe cu bunătăți în Cetatea Alba Carolina