Dispoziţiile care prevăd că părţile sunt obligate să participe la şedinţe de informare privind avantajele medierii, precum şi respingerea, în caz de neîndeplinire a acestei obligaţii, a cererii de chemare în judecată ca inadmisibilă sunt neconstituţionale. Decizia Curţii Constituţionale este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Curţii de Apel Bucureşti
“CCR, cu unanimitate de voturi, a admis miercuri excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art.2 alin.(1) şi (1) indice 2 din Legea 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator sunt neconstituţionale”, se arată într-un comunicat al CCR remis redactiei stiripesurse.ro.
Art. 2 alin (1) stabileşte că: “Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege”.
De asemenea, alin. (1) indice 2 al aceluiaşi articol: “Instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecată, sau după declanşarea procesului până la termenul dat de instanţă în acest scop, pentru litigiile în materiile prevăzute de art. 60 indice 1 alin. (1) lit. a)-f”.
13 Comentarii
Foarte bine! Si asa era pierdere de timp si bani .
Titlul corect este „Lovitura extrem de dura pentru pseudomediatori”. Cu adevarat afectati vor fi cei care faceau informarea formal si contracost si care eliberau procese verbale la comanda pe scarile instantelor de judecata.
„‘… Legea 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator sunt neconstituţionale”
Si cu ce s vor ocupa (daca bine am inteles decizia) MEDIATORII in viitor?
Este un fapt imbucurator si un act de normalitate, prevederile erau profund neconstitutionale si incalcau principiul ,,Liberului acces la justitie,
Medierea , concept de origine franceza , a fost declarat neconstitutional in tara mama inca de la inceput, nu a operat niciodata.
Era doar o sinecura a nevestelor frustrate ca nu au servici.
RASPUNS LA INTREBAREA ,,ce vor face mediatorii de acum incolo ?
CEEA CE AU FACUT SI INAINTE….horticultura ,agronomie ,inginerie,etc
@Av .Paun Marcel
Esti RĂU domnule avocat!
Medierea se facea in birou la căldurică, la o cafea, la un banuţ in plus, la…
Prin buruienile horticole sau agronomice e mai greu!
P.S. Personal sunt de acord cu aceasta noua lege.
Dar vaaaaai, domnu’ avocat, ce subtil, cat acid, ce forta-n taste… Daca ei vor merge acolo unde-i trimiteti, n-ar fi o idee tocmai rea sa mai treceti si dumneavoastra pe la cate-o ora de gramatica, saptamanal, poate rezolvati macar partea de punctuatie, intr-un an, doi….
D-le Paun, banuiesc ca nu te referi la colegii dumitale, avand in vedere ca 70% din corpul profesional al mediatorilor au si competenta profesionala de avocat?
Si apropo….cum ati intrat in Barou?!
Culegand flori pentru cineva , arand cu tractorul pentru cineva, reparand masina pentru cineva….
Si ati terminat, ce universitate?????
Si apropo, in Franta medierea a devenit procedura prealabila obligatorie, in 2 materii, din vara anului trecut !
Sunt convins ca nu va trece prin minte care…..materii de drept!
Nu e material de rochie, sub care se zareste provocator un picior de dama !
Cei mai reputati avocati francezi au declarat, ca avocatii trebuie sa se adapteze la dinamica sociala si noile asteptari ale clientilor!
Insa avocatii din oficiu citesc rar! Chiar si codul de procedura penala roman! Confera aplicabilitate ‘ justitiei restaurative” !
Nu e o echipa de fotbal….E tot un concept de drept…vechi, prin doctrina juridica!
daca era ok si se impacau oamenii la masa verde de unde mai scoteau avocatii bani;stiti cum ii spune un avocat unui client ca i s-a facut dreptate:d-le am castigat,iar cand pierde d-le a-ti pierdut
…asociatii profesionale create pe interes si pe reputatie , cum de fapt sunt toate celelalte, …a !..pe multi bani dealtfel, si pe multa iluzie si suferinta umana, …in rest ce mai conteaza cine pe cine ?, ori care pe care ?…totul pe o mare jmecherie umana…ce mai conteaza ” turcul plateste”, …mai pe inteles ultimul consumator, talpa, de fapt nu are de unde mai recupera doar din sudoarea fruntii sale…
Obligatia de informare cu privire la avantajele medierii se mentine cu sanctiunile aferente.
Decizia C.C.R. nu afecteaza medierea, in niciun fel, si nici obligatia de informare.
Nu a lovit nimeni pe nimeni!
E solutionata o problema de principiu de drept, fara relevanta practica!
Dar ne plac titlurile cu efect dramatic!
Si deciziile C.C.R. genereaza o obligatie de corelare a legislatiei cu normele constitutionale, adica e sarcina Parlamentului sa modifice legea corespunzator.
De asemenea, decizia C.C.R. nu produce efecte decat dupa expirarea termenului legal de acordare constitutionala a legislatiei in materie.
In opinia mea, preambulul articolului dezinformeaza!
Nu e corect si nici util !
Art.147 alin.(4) din Constitutia Romaniei, intitulat Deciziile Curţii Constituţionale, prevede: „Deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii şi au putere numai pentru viitor. Ele se publică în Monitorul Oficial al României”.
Alin.(1) teza finala al aceluiasi articol, prevede: Pe durata acestui termen (45 zilede la publicare), dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.
Produce efecte desigur, atunci la ce folos salariile uriase ale acestor judecatori.
Felicitari CCR! La revedere mediere!
Am dorit sa deschid un proces pentru pensie de intretinere cu tatal meu,am depus dosarul la judecatorie platind si o taxa de 20 lei, in urma careia am primit raspuns acasa,ca trebuie sa ma prezint mai intai cu tatal meu la un mediator.Mediatorul mi-a cerut o taxa de 200 lei pentru a-i trimite invitatie (citatie) tatalui meu,va rog sa-mi spuneti,care sunt taxele impuse de un mediator! va multumesc!
Comentariile sunt oprite