Rămâi conectat

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| SPECTACOL de reenactment militar înainte de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, la Alba Iulia: „Retragerea cu torțe”, în memoria eroilor neamului

Ziarul Unirea

Publicat

în

SPECTACOL de reenactment militar înainte de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, la Alba Iulia: „Retragerea cu torțe”, în memoria eroilor neamului

În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României 2022 și a 104 ani de la Marea Unire, miercuri, 30 noiembrie, în Alba Iulia , a avut loc un spectacol de reenactment militar, reconstrucție a unui eveniment istoric ori a istoriei în sine, ce a debutat din fața Monumentului Unirii, ca mai apoi să ajungă la Sala Unirii din municipiu.

Prin acestă festivitate inedită a fost onorată și comemorată amintirea întaintașilor noștri, eroilor neamului, ce au contribuit decisiv la ceea ce astăzi numim România, țara noastră, iar totodată aceasta a avut scopul de a le stârni curiozitatea celor mici cu privire la trecut patriei noastre.

Elit - Gustul Desăvârșit

CITEȘTE ȘI: 1 DECEMBRIE 2022, la Alba Iulia. PROGRAMUL FINAL al manifestărilor organizate de primărie și CJ, în Capitala Marii Uniri, de Ziua Națională a României

Evenimentul istoric vizează Garda Națională de la Alba Iulia, grupul de soldați care a activat în preajma Unirii de la 1 Decembrie 1918, având rolul esențial de a păzi orașul ce găzduia lucrările Marii Adunări Naționale.

Ordinea exemplară în ziua de 1 Decembrie a fost menţinută, în principal, de cei 3.000 de gardişti din judeţul Alba, concentraţi la Alba Iulia. Paza ”Porţii Carol” (Poarta a III-a) a Cetăţii a revenit celor 250 de gardişti şi 2 ofiţeri de la Abrud, ajunşi la Alba Iulia în data de 30 noiembrie. Gardiştilor din Alba li s-au alăturat şi detaşamente ale unităţilor militare din judeţele vecine: un batalion din Legiune Cluj, unul din Legiunea de la Sibiu şi o jumătate de batalion al Legiunii de Hunedoara, plus alte unităţi mai mici. În total, legiunea locală a avut 12 companii de asistenţă.

CITEȘTE ȘI: PARADA MILITARĂ din Alba Iulia, de 1 Decembrie 2022, ZIUA NAȚIONALĂ: Aproape 850 de militari și zeci de mijloace tehnice și autoutilitare vor participa la defilare

Potrivit documentelor vremii, în ceea ce priveşte armamentul, au existat numeroase puşti, peste 30 de mitraliere, patru tunuri şi mai multe camioane blindate. Pe lângă rolul principal de a apăra oraşul şi adunarea de eventuale atacuri din afară, acestor trupe le-a revenit şi misiunea de a asigura ordinea internă a adunării şi fluenţa participanţilor. S-au făcut apeluri repetate către populaţie şi în special către participanţii la eveniment pentru a se respecta normele de disciplină, cu referire la deplasarea grupată, la însoţirea delegaţiilor până la câmpul de instrucţie (Platoul Romanilor), destinat pentru aşezarea celor peste 100.000 de participanţi. Organizarea deplasărilor grupurilor a căzut în sarcina ”ofiţerilor aranjatori”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Modernizarea Grădiniței din comuna Vințu de Jos: Licitația de peste 1.500.000 de lei, lansată în SEAP

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Modernizarea Grădiniței din comuna Vințu de Jos: Licitația de peste 1.500.000 de lei, lansată în SEAP

Primăria comunei Vințu de Jos a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru achiziția de servicii de execuție lucrări, pentru modernizarea Grădiniței din localitatea Vințu de Jos. Valoarea totală a investiției este de 1.557.668,44 de lei, fără TVA.

Situaţia existentă

Clădirea se desfăşoară pe două niveluri: parter şi etaj. în plan are o formă dreptunghiulară cu unul din dreptunghiuri de 12.05 m x 8.65 m şi cu al doilea de 18.15 m x 11.75 m. La parter şi etaj sunt săli
de clasă, birouri, grupuri sanitare, bibliotecă, centrală termică şi arhivă, holuri de circulație. Pentru circulaţia pe verticală există o casă de scară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Structura de rezistenţă a clădirii este alcătuită din pereţi portanţi din zidărie de cărămidă cu grosimea de 30 cm şi 25 cm şi cadre din beton armat, pe fundaţii continue din beton. Planşeele sunt din beton armat, cu grinzi la sălile mari. Acoperişul este de tip şarpantă cu învelitoare din ţiglă. Pereţii portanţi şi stâlpii au continuitate din fundaţii până la etaj.

Starea tehnică a clădirii este bună. Nu sunt fisuri, crăpături sau alte avarii la elementele structurale care să indice solicitarea acestora peste capacitatea lor portantă sau tasări ale terenului de fundare. Materialele din elementele de construcţie sunt bine conservate.

Propuneri privind reabilitarea clădirii

Conform proiectului, clădirea urmează a fi reparată:

– se propune refacerea stratului suport al pardoselii se la cota 0.00;
– se remodelează unele diafragme existente prin crearea de goluri de uşă sau fereastră şi se vor proteja corespunzător golurile nou create;
– se înlocuiesc buiandrugii necorespunzători;
– se recompartimentează zona parterului şi a etajului, cu ziduri neportante;
– se reface şarpanta din lemn şi învelitoare din ţiglă.

Având în vedere starea tehnică bună a clădirii, reparaţiile necesare sunt cele de finisaje şi reparaţii, care se pot face fără nicio restricţie.

În timpul finalizării execuţiei şi a exploatării se vor respecta toate normele şi normativele în vigoare, iar orice neconcordanţă cu expertiza va fi adusă la cunoştinţa proiectantului, a executantului şi expertului tehnic.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Viitorul României sună din ce în ce mai rău: Aproape 20% dintre copiii de 16 ani nu merg la școală

Ziarul Unirea

Publicat

în

Viitorul României sună din ce în ce mai rău: Aproape 20% dintre copiii de 16 ani nu merg la școală

Riscul de sărăcie şi excluziune socială în rândul copiilor români a crescut cu 0,5 puncte procentuale, în vreme ce în cazul adulţilor a scăzut cu 1,2 puncte procentuale, potrivit datelor oficiale Eurostat.

Motivele pentru care elevii renunță la școală sunt multe, iar numărul celor care abandonează este, de la an la an, tot mai mare. În acest fel, micuții pierd șansa de a se pregăti pentru un loc bun de muncă, de a depăși mediul în care trăiesc, ocazia de a ține pasul cu lumea în care trăim.

Totodată, societatea are de pierdut și ea, pe termen lung, oameni instruiți, de care este tot mai mare nevoie și continuă să rămână în urma dezvoltării globale și nepregătită în fața crizelor. Așadar, din școală pleacă totul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Organizația Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra fenomenului cronic al sărăciei din punct de vedere educațional. Astfel, procentul adolescenţilor români care nu merg la școală este de 11,35% în cazul celor de 14 ani, media UE fiind de doar 2,17, ajunge la 16,81 % în cazul celor de 15 ani (2,88 media UE) şi la 19,26% în rândul celor de 16 ani (5% media UE).

Acestora li s-a adăugat, în acest an, o mulțime de copiii vulnerabilizaţi de război, care au fost nevoiți să abandoneze casele din Ucraina şi să se refugieze, cei mai mulți, la noi în țară.

Ce demersuri a făcut Organizaţia Salvaţi Copiii

Prin urmare, organizația şi-a intensificat anul acesta programele de prevenire a abandonului şcolar, reintegrare şcolară şi sprijin socio-pedagogic pentru copiii care sunt victime ale sărăciei şi ale războiului. Iată câteva dintre realizările lor.

Echipele Salvaţi Copiii România, care s-au aflat în prima linie încă din prima zi a războiului din Ucraina, au acordat asistenţă umanitară complexă pentru aproape 220.000 de refugiaţi, mai bine de jumătate dintre ei fiind copii. O parte dintre aceştia fac deja parte din programul educațional special, în care învaţă după programa ucraineană, cu pedagogi speciali, luând în acelaşi timp lecţii de limba română;

12.000 de copii din medii socio-economice precare au primit sprijin direct în programul de prevenire a abandonului şcolar astfel: 4.345 de copii au fost integraţi în activităţi de tip Şcoala după Şcoală şi Educaţie remedială; 7.145 de copii au primit sprijin educaţional şi social pentru a-şi continua studiile; 360 de copii au beneficiat de suport în programul Grădiniţe Estivale; 150 de copii au fost reintegraţi prin programul A Doua Şansă;

De asemenea, 24.400 de copii au avut parte de servicii educaţionale îmbunătăţite, ca urmare a formării cadrelor didactice (100 de specialişti formaţi), dotării şcolilor cu tehnologie, materiale educaţionale şi asigurării transportului la şcoală (40 de şcoli), potrivit News.ro.

Sursa: impact.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

APEL UMANITAR pentru bunicii singuri din Sohodol și Poiana Galdei: ”Să ne gândim și la cei pe care nu-i mai caută nimeni”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Viaţa în localitățile de munte este tot mai aspră odată cu venirea iernii. Bătrânii rămaşi prin satele uitate de lume din Alba au zile pline de poveri. Îşi drămuiesc sărăcia de la o zi la alta şi tânjesc după o vorbă bună.

În această situație sunt aproximativ 30 de familii din Sohodol și Poiana Galdei, din județul Alba. Bătrânii au nevoie de alimente şi provizii care să-i ajute în zilele de iarnă, dar și să le aducă lumină în suflet de Crăciun. Cine dorește să le facă o bucurie, poate suna la numărul de telefon: 0753.467.330.

Elit - Gustul Desăvârșit

Un apel umanitar a fost lansat pe Facebook pentru ca bunicii să aibă parte de sărbători liniște și să aibă ce pune pe masă: ”Poate unii dintre noi avem o bunică sau un bunic căruia să-i ducem dorul și pe care nu mai avem posibilitatea să-l vedem niciodată. Eu cel puțin sunt în această situație, niciunul din bunicii mei nu mai trăiesc. Și pentru că-mi amintesc cu cât drag ne pregăteau cadourile de Crăciun, aș vrea să ne gândim și noi la cei pe care nu-i mai caută nimeni sau au nepoții foarte departe. Vă rog să mai faceți încă un efort și să aducem o bucurie bătrânilor”!

Persoanele care vor să ajute pot face o plasă cu alimentele necesare mesei de Crăciun: legume, fructe, fiecare alegând ceea ce consideră de trebuință. De asemenea cine are de donat pături sau plăpumi groase, vor fi binevenite.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea