Rămâi conectat

Curier Județean

LIVE VIDEO/ FOTO: 419 ani de la intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul în Alba Iulia, marcați de oficialități. Depuneri de coroane, la statuia ecvestră din Cetate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Împlinirea a 419 ani de la intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul în Alba Iulia a fost marcată, joi, 1 noiembrie, de oficialităţile județului, printr-o ceremonie desfășurată în Cetatea Alba Carolina, la statuia ecvestră a marelui voievod.

Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Național, după care s-a oficiat un serviciu religios și au fost depuse coroane și jerbe de flori la Statuia lui Mihai Viteazul.

La manifestare au participat reprezentanți ai Instituţiei Prefectului Judeţului Alba, Consiliului Judeţean Alba, Primăriei Municipiului Alba Iulia, Arhiepiscopiei Ortodoxe Română, Unităţii militare din garnizoana Alba Iulia, Asociației Cadrelor Militare în rezervă și în retragere și cultul eroilor, Direcției Județene de Informații Alba, Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, Servicii publice deconcentrate, Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, fundații și asociații, dar și simpli cetățeni.

Intrarea triumfală în Alba Iulia a lui Mihai Viteazul împreună cu oastea sa, la 1 noiembrie 1599, la trei zile după biruinţa de la Şelimbăr, a reprezentat apogeul politic și militar al acestui mare voievod român. Și chiar dacă a fost recunoscut de Dietă Transilvană doar ca guvernator imperial, Mihai a fost conducătorul „de facto” al Transilvaniei, urmând ca numai peste câteva luni să săvârșească unirea, pentru prima dată, a celor trei țări române.

Înainte de a intra în Alba Iulia, Mihai a fost întâmpinat de episcopul romano-catolic al Albei Iulia şi de către alți nobili din Transilvania, care i-au înmânat cheia Cetăţii de scaun a Ardealului. De altfel, marele patriot și istoric român Nicolae Bălcescu, într-o celebră operă istorică ne descrie în cuvinte alese acest important eveniment: „Într-aceea, Mihai-Vodă, ridicându-și tabăra de la Sibiu, înaintă cu încetul spre Alba-Iulia, iar prin toate orașele pe unde trecu în cale, locuitorii alergau înainte-i cu daruri, slobozind puști în semn de veselie, primindu-l cu mare dragoste și entuziasm. Apropiindu-se de Alba, locuitorii orașului îi ieșiră înainte cu multă bucurie, iar în fruntea lor era episcopul catolic, ce era încunjurat de tot clerul său, care îl felicită în numele poporului pe domn, de sosirea sa, urându-i fericire și o domnie lungă asupra țării Ardealului”.

Dar prezența marelui voievod a fost simțită la Alba Iulia cu câțiva ani înainte, mai precis în anul 1597, când Mihai Viteazul a ctitorit Catedrala Mitropoliei Ortodoxe a Transilvaniei cu hramul „Sfânta Treime”, un simbol al unității de credință și neam al celor trei țări românești, ctitorie aflată în vecinătatea zidurilor cetății și care a fost mai bine de un secol un centru important religios și cultural în Transilvania. Și după cum spune marele nostru istoric Nicolae Iorga: „această mitropolie ortodoxă a devenit cel mai trainic și mai de folos așezământ al neamului nostru românesc de peste munți”. Astfel, după cum am mai spus, la 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul pătrundea în Alba Iulia asemenea unui mare învingător, Ardealul se afla la picioarele sale și mai rămânea numai Moldova să fie cucerită pentru ca Dacia sa fie refăcută în vechile sale hotare.

[nggallery id=6348]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată în Sebeș, în aproprierea unui atelier: Intervin pompierii cu trei autospeciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată în Sebeș, în aproprierea unui atelier: Intervin pompierii cu trei autospeciale Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit vineri după-masa, în jurul orei 17.00, în Sebeș. Au intervenit pompierii cu trei autospeciale. Citește și: UPDATE VIDEO INCENDIU de vegetație uscată la Livezile: Intervin pompierii cu o autospecială Secția de pompieri Sebeș […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea