Rămâi conectat

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Ceremonie militară a Batalionului 136 Geniu „Apulum”, cu ocazia împlinirii a 85 de ani de existență

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
LIVE VIDEO| Ceremonie militară a Batalionului 136 Geniu „Apulum”, cu ocazia împlinirii a 85 de ani de existență

Astăzi, 30 martie, Batalionul 136 Geniu „Apulum” oficiază o ceremonie militară pentru marcarea a 85 de ani de existență.

La 1 aprilie 1937, Batalionul 2 ”Poduri Râuri” aparţinând Regimentului de Pontonieri Brăila a fost dislocat în garnizoana Alba Iulia și şi-a desfăşurat întreaga activitate ca unitate aparte, deşi în mod practic nu a încetat să facă parte din Regim entul de Pontonieri Brăila.

Începând cu 28 august 1945, Batalionului 2 ”Poduri Râuri” Alba Iulia i s-a schimbat denumirea în Batalionul 2 ”Pontonieri Râuri” iar la 1 iulie 1949, în baza Deciziei Marelui Stat Major nr. 46408, ca urmare a înfiinţării unei noi unităţi de pontonieri fluvii, a devenit Batalionul 3 ”Pontonieri Râuri”.

În vara anului 1950, Batalionul 3 ”Pontonieri Râuri” a fost transformat în Regimentul 3 ”Pontonieri” iar acestuia, la 1 iulie 1952, i s-a atribuit denumirea de Regimentul 270 ”Pontonieri” Alba-Iulia.

Începând cu 1 iunie 1953, conform Ordinului Marelui Stat Major nr. 005310, Regimentul 270 ”Pontonieri” Alba-Iulia a fost trecut din subordinea Comandamentului Trupelor de Geniu în subordinea Regiunii a III-a Militară Cluj iar la 1 mai 1958 a fost desfiinţat, resursele umane şi materiale ale acestuia fiind transferate altor unităţi de geniu.

Începând cu 1 iulie 1961, s-a reînfiinţat în garnizoana Alba Iulia o unitate de pontonieri în subordinea Armatei a 3-a Cluj, sub denumirea de Batalionul 136 ”Pontonieri”, cu efective şi mijloace de trecere provenite din unităţile de geniu la care acestea fuseseră trasferate anterior.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României, la 1 decembrie 1991, Batalionului 136 ”Pontonieri” i s-a atribuit denumirea onorifică de „Căpitan Anton Berindei”.

În contextul procesului de restructurare şi modernizare a Armatei, în anul 1998 Batalionul 136 ”Pontonieri” a fost transformat în Centrul 136 ”Instrucţie Mobilizare” (Pontonieri) în compunerea Corpului 4 Armată Teritorial „Mareşal Constantin Prezan”.

În anul 2002, Centrul 136 ”Instrucţie Mobilizare” (Pontonieri) a fost reorganizat sub denumirea de Batalionul 136 ”Treceri”, în subordinea Brigăzii 4 Geniu Teritorială Deva iar începând cu 1 iunie 2007 este resubordonat Corpului 4 Armată Teritorial „Mareşal Constantin Prezan”.

Începând cu data de 27 aprilie 2009, Batalionului 136 ”Treceri” i s-a acordat denumirea onorifică „Apulum” iar din anul 2010 se află în subordinea Brigăzii 10 Geniu ”Dunărea de Jos” din Brăila.

La acest moment aniversar, Batalionul 136 Geniu ,,Apulum”, se prezintă cu o bogată tradiţie şi experienţă dobândite în executarea unui spectru larg de misiuni, cu personal bine pregătit şi motivat pentru a acţiona oportun la realizarea obiectivelor viitoare. Geniștii batalionului au datoria de a fi mereu acolo unde este nevoie de ei, dedicarea și satisfacția lucrului ”bine făcut” reprezentând calități care îi definesc.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Adolescentă de 19 ani din Cugir agresată în scara unui bloc de un tânăr: Cugireanul, reținut de polițiști

Bogdan Ilea

Publicat

în

Adolescentă de 19 ani din Cugir agresată în scara unui bloc de un tânăr: Cugireanul, reținut de polițiști Polițiștii din Cugir au reținut un tânăr de 19 ani din oraș după ce acesta ar fi agresat, în scara unui bloc, o tânără de aceeași vârstă. A deranjat liniștea și ordinea publică. La data de 23 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea