Actualitate
LISTA| Care sunt competițiile sportive naționale din acest an școlar care au primit aprobarea Ministerului Educației
LISTA| Care sunt competițiile sportive naționale din acest an școlar care au primit aprobarea Ministerului Educației
Lista competițiilor sportive școlare naționale din acest an școlar a fost publicată pe 17 februarie de Ministerul Educației pe edu.ro. De asemenea, au fost adăugate și încă 6 concursuri și olimpiade școlare la lista de pe 27 ianuarie 2022, reglementate prin ordinul de ministru nr. 3.158 / 17.02.2022. Documentul și ordinul de ministru, mai jos.
Competițiile sportive școlare naționale, pentru elevii-sportivi legitimați la unitățile de învățământ cu program sportiv integrat și suplimentar, ce se vor organiza și desfășura în cadrul „Campionatelor Naționale Școlare”, în anul școlar 2021-2022, cu finanțare din partea Ministerului Educației, sunt:
- Campionatele Naţionale Şcolare De Biatlon
- Campionatele Naţionale Şcolare De Schi Fond
- Campionatele Naţionale Şcolare De Schi Alpin
- Campionatele Naţionale Şcolare De Sanie
- Campionatele Naţionale Şcolare De Schi Sărituri
- Campionatele Naţionale Şcolare De Gimnastică Artistică – Fete
- Campionatele Naţionale Şcolare De Scrimă
- Campionatele Naţionale Şcolare De Gimnastică Artistică – Băieţi
- Campionatele Naţionale Şcolare De Tenis De Masă
- Campionatele Naţionale Şcolare De Judo
- Campionatele Naţionale Şcolare De Gimnastică Ritmică
- Campionatele Naţionale Şcolare De Baseball
- Campionatele Naţionale Şcolare De Lupte Libere
- Campionatele Naţionale Şcolare De Înot
- Campionatele Naţionale Şcolare De Lupte Greco-romane
- Campionatele Naţionale Şcolare De Atletism – Juniori I
- Campionatele Naţionale Şcolare De Canotaj
- Campionatele Naţionale Şcolare De Kaiac-canoe
- Campionatele Naţionale Şcolare De Şah
- Campionatele Naţionale Şcolare De Tenis
Competițiile sportive din cadrul “Olimpiadei naționale a sportului școlar” sunt finanțate de Ministerul Educației, potrivit documentului, și sunt: badminton, baschet, cros, fotbal, minihandbal, oină, pentatlon, S-Rugby, șah, tenis de masă, tetratlon, volei.
În ordinul de ministru, o notă de la final spune că o competiție poate fi anulată, depinzând de evoluția situației epidemiologice: “În funcție de evoluția pandemiei de COVID-19 o competiție poate fi anulată la propunerea organizatorilor cu aprobarea secretarului de stat pentru învățământ preuniversitar/învățământ în limbile minorităților”.
Alte competiții naționale care s-au adăugat sunt:
- Olimpiada națională de limbă și literatură germană maternă (aria Limbă și comunicare, cu finanțare ME)
- Concursul național „Micii exploratori” (O călătorie prin Europa) – învățământ primar (aria Om și societate, fără finanțare ME)
- Concursul național „Io parlo italiano/ Eu vorbesc italiana” (aria Limbă și comunicare, fără finanțare ME)
- Concursul Interdisciplinar ”CAN SAT” (fără finanțare ME, Interdisciplinare/ transdisciplinare)
- Competiția Națională de ROVERE EXO – RO (fără finanțare ME, Interdisciplinare/ transdisciplinare)
- Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic (fără finanțare ME, Interdisciplinare/ transdisciplinare)

Actualitate
Românul suspect de variola maimuței, din Grecia, are varicelă. A fost transferat la un spital din Atena, împreună cu iubita lui
Românul suspect de variola maimuței, din Grecia, are varicelă. A fost transferat la un spital din Atena, împreună cu iubita lui
Primul caz de variola maimuței a fost anunțat de către Grecia, în cursul zilei de sâmbătă, la un turist român, de 29 de ani, care a călătorit în vacanță din Marea Britanie în Kefalonia, împreună cu iubita lui. În urma testelor, rezultatul acestora a arătat că acesta are varicelă, nu variola maimuței, arată un comunicat al Ministerului Sănătății de la Atena.
Inițial, pacientul a fost prezentat drept un turist britanic. Televiziunea SKAI a anunțat însă că este vorba despre un român în vârstă de 29 de ani, care a călătorit din Marea Britanie.
„Într-o examinare de laborator a unei probe din cazul suspect al bărbatului care este tratat la Spitalul Attikon, nu a fost detectat niciun virus de variola maimuței, în timp ce proba a fost pozitivă la două teste repetate pentru virusul varicelei.”, a anunțat Ministerul elen al Greciei, care precizează că erupțiile cutanate care au apărut pe corpul pacientului sunt din cauza varicelei.
Atât românul, cât și iubita lui, care e suspectă asimptomatică, sunt tratați în camere cu presiune negativă la spitalul din Atena.
Cei doi au fost aduși sâmbătă seara târziu din Kefalonia, în camere barice, izolați, cu un avion, și internați la Attikon.
Potrivit Ministerului Sănătății din Grecia, examinările testelor românului au fost efectuate la Laboratorul de Referință (Laboratorul de Microbiologie, Școala de Medicină AUTh) pentru Variolă și la Laboratorul de Microbiologie al Spitalului Attikon.
„Virusul varicela, deși conține variola sintetică, este diferit de virusurile care provoacă variola sau variola maimuței. Există o legătură între simptome și apariția leziunilor cutanate cauzate de varicelă și variolă, sau variola maimuței.”, mai precizează autoritățile elene.
„Variola a fost eradicată din rândul populației umane din 1980, în timp ce varicela este o boală comună care provoacă aproximativ 4 milioane de infecții la copii. Există un vaccin disponibil pentru varicelă și provoacă o boală mai ușoară decât variola.”, mai spune sursa citată.
Sursa: libertatea.ro
Actualitate
Vești proaste pentru românii cu credite. Indicele ROBOR va continua să crească până la finalul anului
Vești proaste pentru românii cu credite. Indicele ROBOR va continua să crească până la finalul anului
Adrian Vasilescu, consilier de strategie la Banca Națională, a declarat faptul că dobânzile la credite vor continua să crească. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, o să continue să crească până la sfârșitul anului.
„Sigur că vor crește, pentru că dacă ne uităm numai la când a început războiul, din 24 februarie și până vineri, când avem ultima rată calculată, nu a fost zi de la Dumnezeu în care ROBOR să nu crească. Zi de zi, fără nicio excepție. Va crește în continuare tot așa”, a spus Vasilescu, la Antena 3, întrebat ce se va întâmpla cu dobânzile la credite, până la finalul acestui an.
Totodată, Vasilescu consideră că soluția mutării de la ROBOR la indicele IRCC nu e una perfectă.
„Trebuie să te gândești foarte bine când faci un asemenea gest dacă îl faci numai pentru că poți să îl faci sau îl faci pentru că ești strâns cu ușa. Riscurile sunt foarte mari – în primul rând, dacă ne uităm pe tabelul de vineri al creșterii ROBOR-ului vom vedea că de la ratele peste noapte care sunt de 3,84, mergem în continuare la rata pe 3 luni cu creștere la 5,71 și la rata pe 12 luni cu 6,11 – asta arată că dobânzile sunt în creștere. Și în România, și în China, spune Vasilescu.
Actualitate
Câți ani va dura aderarea Ucrainei la UE: Francezii vorbesc de DECENII
Câți ani va dura aderarea Ucrainei la UE: Francezii vorbesc de DECENII
Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va lua ”indubitabil 15 sau 20 de ani”, a estimat duminică ministrul delegat francez pentru afaceri europene Clement Beaune, potrivit căruia ţara în cauză poate intra între timp în comunitatea politică europeană propusă de preşedintele francez Emmanuel Macron, transmite AFP.
Trebuie să fim oneşti. Dacă spunem că Ucraina va intra în UE în şase luni, un an sau doi ani, am minţi. Nu ar fi adevărat. Vor fi indubitabil 15 sau 20 ani, este foarte mult, a declarat Beaune, a cărui ţară asigură până la 30 iunie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, pentru postul Radio J.
În acest timp, este nevoie de un proiect politic în care ucrainenii pot intra, a adăugat reprezentantul Parisului.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a explicat joi că eventuala comunitate politică europeană pe care a propus-o la începutul lunii mai ar fi complementară procesului de aderare la Uniunea Europeană şi nu o alternativă la acesta.
Macron a prezentat acest proiect pe 9 mai în faţa Parlamentului European la Strasbourg, în plină dezbatere privind lansarea procesului de aderare a Ucrainei, ţară invadată militar de Rusia.
El afirma cu acea ocazie că ar fi nevoie de decenii pentru ca Ucraina să adere la UE şi sugera că între timp ţara poate face parte dintr-o comunitate politică europeană care ar putea include Regatul Unit, ţară ieşită din UE în 2020, sau Republica Moldova.
Acest proiect, care ar urma să fie dezbătut la Consiliul European de la Bruxelles de la finalul lunii iunie, a fost deja criticat de unii lideri europeni, precum preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, în opinia căruia proiectul ar reflecta o lipsă de voinţă de a integra rapid Ucraina în interiorul UE, notează Agerpres.
-
Actualitateacum 17 ore
Vitaminele care țin departe răcelile, gripele şi virozele: Ce se recomandă pentru întărirea sistemului imunitar
-
Ştirea zileiacum 14 ore
FOTO| Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare
-
Actualitateacum 21 de ore
UPDATE FOTO VIDEO| ACCIDENT rutier pe Calea Moților, în Alba Iulia: TRAFIC ÎNGREUNAT și o persoană rănită
-
Sportacum 16 ore
Liga a 4-a, etapa a 28-a: remiză spectaculoasă la Șugag, Hidromecanica – CS Zlatna 3-3
-
Sportacum 17 ore
CSȘ Blaj a terminat pe locul 5 la volei juniori, iar Tudor Balu – desemnat MVP-ul turneului din Sala „Timotei Cipariu”
-
Ştirea zileiacum 15 ore
UPDATE FOTO| Bărbat din Alba, dat DISPĂRUT de familie, a fost găsit inconștient într-o grădină, de către un câine de salvare
-
Sportacum 18 ore
FOTO: echipa Colegiului Național „IM Clain” Blaj, vicecampioană națională la ONSS, volei feminin, licee
-
Actualitateacum 23 de ore
Curg banii din SUA: Joe Biden a aprobat ajutorul pentru Ucraina în valoare de 40 de miliarde de dolari
-
Actualitateacum 20 de ore
22 mai 2022, COVID-19 în Alba. 5 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Actualitateacum 15 ore
Traian Băsescu ar fi făcut accident de mașină, în București: Ce rezultat a dat aparatul etilotest
-
Actualitateacum 20 de ore
Se trece la „optimizarea fiscală” în România: Ce presupune aceasta
-
Actualitateacum 11 ore
Alexandru Rafila, despre variola maimuței: „Nici vorbă să fie o pandemie. Riscul de infecție este mic”