Lista actualizată a localităților unde este posibilă pensionarea mai repede cu doi ani

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Lista localităților în care locuitorii se pot pensiona mai devreme, fără a fi penalizați, a fost actualizată, fiind incluse mai multe zone.

Sâmbătă, 3 octombrie, a intrat în vigoare Legea nr. 213/2020 – modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 893 din 30 septembrie 2020.

ELIT

Prin prezența lege sunt introduse mai multe localități în lista actuală fără a modifică condițiile de până acum.

Astfel, persoanele care au locuit în aceste localități beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.

Pentru a beneficia de aceste facilități, persoanele trebuie să fi locuit cel puțîn 30 de ani în zonele afectate și pe o rază de 8 km în jurul acestor localități.

„(5) Persoanele care au locuit cel puțîn 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspaț și siliciu ori de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a țițeiului parafinos și neparafinos, a distilării țițeiului în vederea producerii pacurii și a uleiurilor, respectiv în localitățile Baia Mare, Călărași, Copșa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum și în localitățile Aninoasa, Baia de Cris, Băița, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Soimus, Teliuc, Uricani, Vetel, Vulcan din județul Hunedoara, localitățile Abrud, Baia de Arieș, Lupșa, Roșia Montană și Zlatna din județul Albă, localitățile Bacău și Onești din județul Bacău, localitățile Victoria și Făgăraș din județul Brașov, localitățile Anina, Armenis, Ciudanovita, Moldova Nouă, Oțelu Roșu și Reșița din județul Caraș-Severin, localitățile Câmpia Turzii, Dej și Turda din județul Cluj, localitatea Galați din județul Galați, localitățile Brănești, Dragotesti, Farcasesti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopsoru, Rovinari, Urdari și Turceni din județul Gorj, localitățile Ciulnița și Slobozia din județul Ialomița, localitățile Brazi și Ploiești din județul Prahova, localitățile Iacobeni și Vatra Dornei din județul Suceava, localitățile Fardea, Margina, Nadrag și Tomești din județul Timiș, localitatea Mînă Altan Țepe din județul Tulcea, localitățile Berbesti și Râmnicu Vâlcea din județul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).”

Sursa: ziare.com

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419