Rămâi conectat

Actualitate

Limba română a… trecut Prutul!

Publicat

în

Vineri, 6 mai 2011, în judeţul nostru a avut loc deschiderea a două manifestări culturale de cea mai înaltă ţinută, ambele marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba: Festivalul Internaţional „Lucian Blaga”, ajuns la cea de -a XXXI-a ediţie, şi Târgul de carte „Alba Transilvana”, născut pentru a potenţa festivalul, în urmă cu patru ani, dar care, iată, a devenit un eveniment de sine stătător şi nu concurent, ci complementar festivalului dedicat „magului” de la Lancrăm. Ambele manifestări se desfăşoară în aceeaşi perioadă (6-8 mai 2011), precedate de o altă manifestare importantă, asupra căreia vom mai reveni: Colocviile romanului românesc contemporan. Deschiderea Festivalului „Lucian Blaga” a avut loc la ora 9.00, la Casa memorială (casa natală) a poetului, filosofului, universitarului şi ambasadorului Lucian Blaga, moment în care am avut plăcuta surpriză de a vedea curtea bătrânului preot Izidor Blaga, tatăl lui Lucian (luminătorul de mai târziu al culturii, spiritului şi conştiinţei noastre naţionale), plină de cei ce au dorit să-i aducă omagiul lor. Şi trebuie să recunosc că numai un poet bântuit de nemurirea cuvintelor, precum Ion Măgineanu, putea găsi o sintagmă atât de potrivită pentru manifestarea de la Lancrăm, ca aceasta: „Limba română a trecut Prutul…!” Asta a spus poetul Mărgineanu, pentru că dincolo de toate discursurile, acesta este cel mai important lucru care s-a petrecut vineri, la festivalul dedicat universalului, europeanului, exilatului, recuperatului şi încă prea puţin valorizatului Lucian Blaga: românii de dincolo de Prut l-au vizitat pe Blaga la el acasă, la ei… acasă!

*La Lancrăm a fost prezent un fost student al lui Lucian Blaga: eminentul critic literar Gheorghe Grigurcu!
Au participat la festivitatea de deschidere preşedintele Ion Dumitrel, al Consiliului Judeţean Alba (omul care se remarcă prin cea mai susţinută participare la viaţa culturală din judeţ şi… chiar din ţară), primarul Sebeşului, Mugurel Sârbu, Gheorghe Maniu şi Ion Mărgineanu (iniţiatori ai manifestării şi păstrători ai flăcării aprinse de spiritul lui Blaga), doamna Mioara Pop (gazdă şi prezentatoare inspirată a invitaţilor), cărora li s-au adăugat nişte oaspeţi de marcă, cei mai importanţi dintre aceştia fiind fraţii noştri (încă) vitregiţi, din Basarabia şi Bucovina, în frunte cu academicienii Mihai Cimpoi şi Nicolae Dabija, cu Vasile Tărâţeanu şi Zenovie Cârlugea, o delegaţie de dincolo de Prut atât de importantă şi de consistentă, încât sintagma lui Mărgineanu este pe deplin justificată. Iar lângă „delegaţia” estică au venit fraţii din Vest: Ion Miloş (la peste 80 de ani), din Suedia, Gheorghe Vinţan, de la Madrid, precum şi alţii, la fel de apropiaţi sufletului nostru, precum Ion Brad („astral” şi blăjean, lansat acum o jumătate de secol într-o revistă şcolară aici, la Alba Iulia), marele critic (şi fost student al lui Blaga!) Gheorghe Grigurcu ş.a…. De fapt nu mi-ar ajunge o ediţie a cotidianului nostru, pentru a-i menţiona pe toţi oaspeţii de seamă, dintre care, discret, se remarcă preşedintele Asociaţiei Ambasadorilor şi Diplomaţilor de Carieră din România, George Potra (autor al unei lucrări importante referitoare la activitatea diplomatică a lui Lucian Blaga). Şi alţii, mulţi, precum şi elevi, studenţi, profesori. O adevărată sărbătoare a culturii, aşa cum şi-ar fi dorit-o Lucian, fiul părintelui Izidor, de la Lancrăm…
*Alba Iulia, noua capitală culturală şi spirituală a Ardealului
Despre Târgul de carte „Alba Transilvana”, a cărui deschidere oficială a avut loc în aceeaşi zi, la ora 12.00, aş avea de spus la fel de multe lucruri, dar spaţiul nu-mi permite. Oricum, menţionez şi în acest caz, în fugă, faptul că aici, la pavilionul Consiliului Judeţean Alba, se găsesc 65 de edituri, cu peste 100.000 de volume, că au fost prezenţi aici, la deschidere, academicienii Eugen Simion, Valentin Vlad, Mihai Cimpoi şi Nicolae Dabija, alături de cei doi lideri admninistrativi, Ion Dumitrel şi Mircea Hava, care au primit aprecierile acestor oaspeţi. Iar aprecierile, deşi par forţate, au fost subliniate de însuşi Eugen Simion, care l-a citat pe „vlădica” romanului românesc contemporan, respectiv pe cel mai mare romancier român în viaţă, Nicolae Breban: „Clujul s-a prăbuşit din punct de vedere cultural, pentru că nici Academia Română nu mai are dialog cu el. Se impune în schimb, în Ardeal, graţie celor doi lideri administrativi Dumitrel şi Hava, o nouă capitală a culturii şi a spiritului românesc: Alba Iulia!” No comment!
Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Șapte noi profesii introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România: Care sunt acestea

Publicat

în

Șapte noi profesii introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România: Care sunt acestea

Conform unui ordin al Ministerului Muncii, șapte noi profesii au fost recent incluse în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR). Clasificarea Ocupațiilor din România cuprinde toate meseriile recunoscute din România, o listă care este permanent actualizată.

Noile ocupații sunt:

1. Creator/conceptor articole vestimentare 311944

Elit - Gustul Desăvârșit

2. Expert comunicare guvernamentală 243224

3. Expert e-guvernare 242234

4. Inspector de urmărire și administrare bunuri 261924

5. Manager comunicare guvernamentală 121311

6. Specialist marketing online 243105

7. Tehnician de radiologie și imagistică licențiat 226928

Astfel se poate observa că ocupația ”instructor de dans” se mută din grupa de baza 2653 Dansatori și coregrafi în grupa de bază 3423 Instructori și coordonatori de programe de pregătire fizică și activități recreative, la codul 342310.

În februarie au fost introduse 69 de noi ocupații, ca urmare a preluării unor ocupații din Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competențelor, Calificărilor și Ocupațiilor, care se regăsesc în Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior.

În anul 2022, până la această oră au fost adăugate aproape 30 de noi profesii.

Noile ocupații adăugate în COR de la începutul lui 2022

1. administrator de securitate în domeniul TIC – 252908

2. analist comportamental – 226927

3. analist de afaceri – 242120

4. analist de afaceri în domeniul TIC – 251102

5. analist în servicii și politici de sănătate – 242233

6. analist testare software- 351108

7. aranjor muzică – 265245

8. arhitect de interior – 216111

9. arhitect de sistem în domeniul TIC – 251104

10. artist multimedia – 265111

11. asistent medical specializat – 222102

12. auditor de securitate cibernetică – 252906

13. barman preparator de cafea (barista) – 513203

14. chimist analist – 211312

15. compozitor muzică de film/teatru – 265240

16. compozitor muzică electronică – 265241

17. compozitor muzică publicitară – 265243

18. compozitor muzică sacră – 265242

19.compozitor muzică usoară/pop – 265239

20. conducător formație muzicală – 265248

21. consilier de stat – 111241

22. consilier filosofic – 263311

23. consultant de securitate cibernetica – 252907

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi: Proces cu SPP la Curtea de Apel București. Ce reclamă fostul președinte al României

Publicat

în

Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi: Proces cu SPP la Curtea de Apel București. Ce reclamă fostul președinte al României

Fostul președinte Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi și cere acest lucru în instanță, unde a deschis un proces împotriva Serviciului de Protecție și Pază (SPP). Părțile, chemate joi în fața magistraților Curții de Apel București, informează Mediafax.

Traian Băsescu are calitatea de reclamant în procesul de la Curtea de Apel București, iar SPP este pârât. Fostul președinte cere instanței de contencios administrativ şi fiscal suspendarea executării actului administrativ nr. 1029/28.03.2022.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dosarul a fost înregistrat în 28 aprilie, la o lună după ce fostul președinte al României a rămas fără privilegiile pe care le-a avut ca șef al statului, ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție care a stabilit că Traian Băsescu a fost colaborator al fostei securități.

Fostul președinte Traian Băsescu ar putea fi evacuat din vila de protocol și s-a cerut ajutorul unui executor judecătoresc. RA-APPS a anunțat miercuri că Băsescu nu a respectat termenul legal pentru eliberarea imobilului.

„Prin notificarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (R.A.-A.P.P.S.) din data de 28.03.2022, Dlui. Traian Băsescu, beneficiarul contractului nr. 1.905/19.02.2015 având ca obiect folosința gratuită a imobilului- reședință oficială situat în București, Str. Gogol nr. 2, sector 1, i s-a comunicat faptul că în termenul prevăzut de lege de 60 de zile de la încetarea contractului, atât Dumnealui, cât și membrii familiei au obligația de a elibera și de a preda reședința oficială. În data de 23.05.2022 s-a împlinit termenul legal de 60 de zile în care Dl. Traian Băsescu avea obligația de a elibera și preda imobilul situat în București, Str. Gogol nr. 2, sector 1″, au anunțat reprezentanții RA-APPS.

Ca urmare, fostul președinte ar putea fi evacuat.

„Întrucât imobilul menționat nu a fost eliberat și predat către R.A.-A.P.P.S., fostul Președinte al României a fost notificat, în acest sens, prin executor judecătoresc. Precizăm faptul că, în condițiile în care nu se va da curs notificării în sensul eliberării reședinței oficiale, vom demara procedurile de evacuare”, au precizat reprezentanții RA-APPS.

Fostul președinte al României a pierdut dreptul de a folosi locuința de protocol, după ce instanța supremă a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității. Ulterior, Traian Băsescu a anunțat că își cumpără un apartament în București pentru a elibera vila RA-APPS.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ministerul Transporturilor mai face o încercare pentru a salva CFR Marfă: Soarta companiei ar putea fi decisă la Bruxelles

Publicat

în

Ministerul Transporturilor mai face o încercare pentru a salva CFR Marfă: Soarta companiei ar putea fi decisă la Bruxelles

Ministerul Transporturilor încearcă să salveze CFR Marfă, o companie-cheie a statului, mai ales în contextul crizei din Ucraina, când este nevoie de soluţii rapide pentru transportul volumelor mari, în special cereale.

CFR Marfă are pierderi şi datorii uriaşe, iar variantele pe care le va propune guvernul trebuie să respecte regulile de concurenţă pe care le-a stabilit Comisia Europeană.

Elit - Gustul Desăvârșit

Soarta companiei CFR Marfă ar putea fi decisă în luna iunie, la Bruxelles, când ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, urmează să propună Comisiei Europene variantele statului român, notează RRA.

Cu o cotă de piaţă de 20%, CFR Marfă trebuie să returneze Ministerului Finanţelor peste 500 de milioane de euro, reprezentând ajutorul de stat acordat ilegal în 2013, o variantă fiind procedura de dare în plată, adică transferul de active, clădiri şi mai ales materialul rulant, vagoane şi locomotive.

CFR Marfă are peste 27.000 de vagoane, însă funcţionale sunt 8.500. În portul Constanţa, luna trecută, au fost mutate aproape 400 de vagoane, iar alte 300 de vagoane, nemişcate de ani buni, blochează liniile de tren care trebuie eliberate urgent pentru a ajuta la descărcarea mărfurilor.

Corneliu Vişoianu, director în Ministerul Transporturilor: „Organizăm o vizită la Bruxelles, unde domnul ministru va purta aceste discuţii direct cu Comisia, încercând să rezolvăm problemele de legalitate.”

sursa: forbes.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare