Rămâi conectat

Ştirea zilei

Licitația de concesionare a serviciului de colectare a deșeurilor pentru jumătate din populația județului, inclusiv zona Alba Iulia – deblocată de instanță

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Licitația de concesionare a serviciului de colectare a deșeurilor pentru jumătate din populația județului, inclusiv zona Alba Iulia – deblocată de instanță • Curtea de Apel Alba Iulia a respins definitiv contestația unui operator care a atacat decizia CNSC

Licitația de concesionare a serviciului de colectare a deșeurilor pentru jumătate din populația județului, inclusiv zona Alba Iulia, poate fi reluată după ce Curtea de Apel Alba Iulia a respins definitiv plângerea unui operator. ”Respinge plângerea formulată de către petenta Brantner Servicii Ecologie SRL în contradictoriu cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Salubris Alba și Polaris Holding SRL împotriva Deciziei CNSC nr. 2974/ C4/3594, 3628 pronunţată la data de 10 noiembrie 2017.

Definitivă”, se arată în minuta instanței din 22 ianuarie 2018. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ”Salubris Alba” a fost nevoită să suspende procedura de delegare pentru concesiunea serviciilor de colectare şi transport al deşeurilor în cea mai mare zonă a judeţului Alba, care cuprinde municipiile Alba Iulia şi Aiud, respectiv oraşele Teiuş şi Ocna Mureş.

Decizia a fost luată în 6 octombrie 2017. Brantner a formulat contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), care în noiembrie 2017 a pronunțat o soluție de care operatorul clujean nu a fost mulțumit și s-a adresat instanțelor de judecată. Operatorul a contestat faptul că tarifele ce ar urma să fie încasate de către societatea care prestează colectarea și transportul deșeurilor vor cuprinde atât costurile necesare colectării și transportului deșeurilor, cât și costurile necesare celorlalte operațiuni, respectiv transfer, sortare, tratare mecano-biologică și depozitare.

A fost invocat un ordin ANRSC potrivit căruia în situația în care prestația este efectuată de un alt operator, cum va fi cazul în Alba, la tariful de precolectare, colectare și transport al deșeurilor municipale se vor adăuga cheltuielile de depozitare aferente. A doua prevedere din documentație contestată se referea la impunerea unor valori estimative pentru tarifele de la stațiile de transfer, sortare, tratare mecano-biologică și depozitare. Zona 1 a judeţului, din care urmează să fie colectate şi transportate deşeurile, are o populaţie de 154.279 de locuitori, ceea ce reprezintă aproape jumătate din populaţia din Alba.

Pe lângă cele patru localităţi urbane, în această zonă mai sunt incluse comunele: Ciugud, Berghin, Ohaba, Mihalţ, Stremţ, Galda de Jos, Cricău, Întregalde, Ighiu, Sîntimbru, Rîmeţ, Rădeşti, Rimetea, Lopadea Nouă, Livezile, Mirăslău, Ponor, Hopîrta, Fărău, Noşlac, Lunca Mureşului şi Unirea. Documentaţia a fost publicată pe SEAP în 14 septembrie 2017, valoarea totală estimată a contractului, fără TVA, fiind de 87.829.319 lei (19 milioane de euro). Dacă această situație și-a găsit o rezolvare relativ rapidă, nu același lucru s-a întâmplat cu mega-licitația în valoare de circa 23 de milioane de euro privind depozitul ecologic de la Galda de Jos, în cazul căruia licitația privind desemnarea unui operator a fost anulată de către beneficiar.

CJ Alba a luat această decizie în urma numeroaselor contestații formulate de operatori și după o decizie nefavorabilă în instanță care a dat câștig de cauză celor dintâi. În prezent se lucrează la o nouă documentație în vederea reluării procedurii.

Astfel, este greu de crezut că licitațiile privind colectarea și transportul deșeurilor în Alba va putea fi corelată cu cea privind depozitarea și prelucrarea acestora, așa cum s-a intenționat inițial.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea