Rămâi conectat

Actualitate

Liceul de Arte Alba Iulia: ASTRA şi-a premiat personalităţile

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La Liceul de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia a avut loc festivitatea de premiere a personalităţilor membre ale Despărţământului „Eugen Hulea” Alba Iulia al ASTRA cu prilejul împlinirii a 150 de activitate a Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA şi a 145 de ani de la participarea lui Mihai Eminescu la Adunarea ASTRA de la Alba Iulia.

Voi insista pe concluziile desprinse din alocuţiunile vorbitorilor, printre care s-au numărat prof. Oliviu Iacob – preşedinte ASTRA Alba Iulia, prof. Gligor Udrea – preşedinte executiv, scriitorul Ilie Furduiu. Este vorba despre promovarea valorilor reale ale spiritualităţii româneşti, de cultivarea şi valorificarea folclorului autentic, cu adânci rădăcini în vatra străbună a satului românesc, cu protejarea limbii române de împrumuturile excesive din limbile străine şi, nu în ultimul rând, de educarea tinerelor generaţii în spiritul valorilor pentru care au luptat de-a lungul celor 150 de ani astriştii. Nu în ultimul rând, au fost abordate greutăţile financiare cu care se confruntă ASTRA, pornind de la strângerea cotizaţiei membrilor,continuând cu organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-artistice şi încheind cu tipărirea revistei „Ethos XXI”, publicaţie a Despărţământului „Eugen Hulea” Alba Iulia. În ciuda tuturor acestor dificultăţi, până acum s-au desfăşurat peste 100 de activităţi, iar revista  ASTREI albaiuliene a ajuns la al 14-lea număr.  Apoi, s-a trecut la decernarea diplomelor pentru editare de carte, studii şi articole, organizare, articole publicate în revista „Ethos XXI”  şi preşedinţilor şi elevilor celor mai active cercuri ale ASTRA din şcoli: Oliviu Iacob, Paul Poenaru,  Sebastian Bazilescu, Victor Făt, Gligor Udrea, Daniela Ghigeanu,  Ilie Furduiu, Sabin Cioica şi soţia, Adela Poenaru, Daniela Rus,  Daniela Mateica, Lucia Jimborean, Luciana Corb, cadrele didactice urmând să înmâneze diplomele şi revistele celor mai implicaţi elevi astrişti.Din păcate, nu au putut fi prezenţi Teodor Boroschi, Vasile Moga, Mioara Pop, Ioan Bâscă, Ironim Munteanu, Ion Todor, Mihai Pascaru,    Ioan Popa, Ion Mărgineanu, Doru Gheaja, Sabina Ciorogar,  Gheorghe Cărpinişan,  Ana Maria Samson, Florentin Crişan. Atmosfera a fost întreţinută cu melodii  interpretate la pian de către o profesoară şi o elevă de la liceul-gazdă, manifestarea închindu-se cu două poezii din valoroasa operă a  lui Mihai Eminescu şi Lucian Blaga, recitate de Victor Făt. 

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea