Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Lemn tăiat ilegal ce putea fi încărcat în 60 de TIR-uri şi valorificat clandestin, jaful din pădurile județului Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Lemn tăiat ilegal ce putea fi încărcat în 60 de TIR-uri şi valorificat clandestin, jaful din pădurile județului Alba

Proporţia jafului pădurilor din judeţ în primele 8 luni ale anului, Plângeri penale pentru recuperarea unui prejudiciu de peste 375.000 de euro Alți 4.118,73 mc de material lemnos au fost confiscați înainte să intre în suveica afacerilor necurate Deficitul de personal afectează grav activitatea Gărzii Forestiere Alba

În timpul controalelor efectuate în primele 8 luni ale anului 2019, Garda Forestieră Județeană Alba a confiscat efectiv o cantitate totală de 4.118,73 mc materiale lemnoase, din care 4.082,73 mc lemn de lucru, 34 mc lemn de foc și 2 mc cherestea. Declarația a fost făcută de șeful Biroului Gărzii Forestiere Județene Alba, Petru Crișan, în ședința de ieri, 25 septembrie, a Colegiului Prefectural, prezidată de subprefectul Nicolae Mera.

Potrivit sursei citate, a fost confiscată contravaloarea lemnului sustras, deci nu fizic, cantitatea totală de 826,824 mc materiale lemnoase, din care 821,824 mc lem de lucru şi 14 mc cherestea, având o valoare totală de 187.831,427 de lei.

„Au fost constatate un număr de 6 fapte de natură infracţională în domeniul silvic, în special pentru tăieri ilegale de arbori, fiind astfel constatat un volum total tăiat prin săvârşirea de infracţiuni de 2.060 mc, cu o valoare aferentă a pagubelor de 1.782.954 lei. Pentru aceste fapte au fost sesizate parchetele de pe lângă judecătoriile competente, pentru dispunerea de cercetări specifice”, a arătat șeful Gărzii Forestiere Alba, Petru Crișan.

Altfel spus, dacă într-un TIR încap 90 – 100 mc de lemn, bușteni tăiați ilegal ar reprezenta cel puțin 20 de TIR-uri! Dacă mai adăugăm și cei 4.118,73 mc confiscați, adică alte 40 de TIR-uri, avem imaginea jafului care s-a produs în 8 luni din pădurile județului Alba, deci peste 6.000 de metri cubi.

Totodată, în cadrul controalelor la operatori economici şi ocoale silvice, Garda Forestieră Alba a aplicat 72 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate însumând 257.000 de lei, iar după caz, a dispus, complementar, și confiscarea materialelor lemnoase.

„La 12.000 de hectare ar trebui să avem un tehnician silvic sau la 24.000 de hectare, un inginer silvic. Județul Alba are 203.000 de hectare de fond forestier și ar trebui să avem cam 9 ingineri, dar suntem numai 5 colegi și cu mine 6, dar eu lucrez și la Cluj, și la Alba”, a recunoscut Petru Crișan.

„O să mai facem și noi o adresă, să vedem să vă mai dea ceva posturi acolo, pentru că se pare că sunteți prea puțini. Adică la ce activitate aveți dumneavoastră pe tot felul de domenii… 6 oameni… 6.186 mc, 6.000 mc… (…) Nu știm realul, doar ce s-a descoperit”, a spus Nelu Fleșer, șef de serviciu în cadrul Instituției Prefectului Alba.

Dacă până la sfârșitul anului 2019 s-ar păstra același ritm al hoției din pădurile județului, un calcul matematic ar releva un furt de circa 9.300 de metri cubi într-un an, cu alte cuvinte s-ar putea chiar depăși 100 de TIR-uri cu lemn sustras, în special bușteni, dar și cherestea și mai puțin lemn de foc! Unde ești tu, Țepeș, doamne?

foto: arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea