Rămâi conectat

Politică Administrație

Legea pensiilor – modificată pentru a treia oară în acest an!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Legea pensiilor – modificată pentru a treia oară în acest an! Clarificări pentru cei care au muncit în fostele grupe I și II de muncă

Potrivit unui recent proiect de act normativ promulgat de președintele țării, Legea pensiilor va fi modificată din nou, după alte două schimbări legislative suferite de documentul amintit. De această dată, vor fi introduse clarificări pentru cei care au lucrat în fostele grupe I și II de muncă. Propunerea legislativă care va completa Legea 263/2010 a fost promulgată joi, prin decret prezidențial, devenind Legea 172/2016, care se va aplica la pensionare30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Noile prevederi vin cu clarificări privind posibilitatea de a beneficia de reducerea vârstei de pensionare a celor care au lucrat, înainte de 1 aprilie 2001, în fostele grupe I și II de muncă. Mai întâi, legea prevede că dovada vechimii în cele două grupe se va face cu carnetul de muncă sau cu adeverințe.

Citește și: Cum îşi pot completa contribuabilii stagiul de cotizare la pensii

În cazul în care perioadele de vechime în muncă în grupa I și/sau a II-a de muncă nu sunt înregistrate în carnetul de muncă sau înregistrarea acestor perioade este efectuată incorect ori incomplet, dovada acestora se poate face cu adeverințe eliberate de angajatori sau deținătorii legali de arhive. În prezent, în Legea pensiilor se amintește numai de adeverințele emise pe baza documentelor verificabile întocmite înainte de 1 aprilie 2001, fără să existe detalii cu privire la cele din urmă. În legătură cu restul clarificărilor, Legea 172/2016 prevede că prin documente verificabile se va înțelege: actul administrativ de nominalizare a persoanelor încadrate în grupe superioare de muncă sau, în lipsa acestuia, actul administrativ privind încadrarea locurilor de muncă/activită­ților/categoriilor profesionale în grupe superioare de muncă; contractul individual de muncă; contractul colectiv de muncă; decizii interne; act administrativ de modificare a locului de muncă sau a sarcinilor de serviciu; extras din statele de plată, din care să rezulte secția/atelierul/locul de muncă; orice alte documente justificative.

Citește și: Cum se acordă pensia pentru limită de vârstă

Dacă vor exista suspiciuni referitoare la legalitatea încadrării activității în fostele grupe I și II de muncă se prevede că angajatorii sau alți deținători legali de arhive vor trebui să transmită Casei Județene de Pensii documentele (întocmite înainte de 1 aprilie 2001) ce au stat la baza adeverințelor de încadrare în respectivele grupe; autoritățile vor verifica actele, pentru a vedea dacă s-a respectat legislația specifică. Dacă în urma verificării se constată încălcări ale legislației privind încadrarea în grupe superioare de muncă sau nu sunt prezentate documentele care au stat la baza eliberării adeverințelor, perioadele respective sunt valorificate ca vechime în muncă/stagiu de cotizare în condiții normale de muncă.

Citește și: În ce condiţii pot obţine vârstnicii pensia pentru limită de vârstă în acest an

*Pensionarea vine mai devreme

În prezent, perioadele lucrate în fosta grupe II de muncă sunt luate în calcul ca stagiu de cotizare în condiții deosebite. Prin urmare, aceste perioade asigură, potrivit Legii pensiilor, o reducere a vârstelor standard de pensionare, fiind exceptate perioadele din activitățile încadrate în condiții speciale. Excepțiile sunt, printre altele, locurile de muncă din unitățile miniere (cei care lucrează lunar în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă), din aviația civilă (de exemplu, personalul navigant sau însoțitorii de zbor), dar și din activitatea artistică (precum balerinii sau dansatorii).

Citește și: Calculul pensiei se face cu ajutorul „punctului de pensie” şi a „punctajului” fiecărui contribuabil. „Punctul de pen­sie” e o valoare ce variază în func­ţie de deciziile guvernului

Așadar, vechimea în grupa I, în activitățile de aceste gen, se încadrează la cele desfășurate în  condiții speciale și duc la reducerea vârstei de pensionare. Locuri de muncă în condiții deosebite sunt considerate, potrivit Legii pensiilor, cele unde gradul de expunere la factorii de risc profesional poate conduce, în timp, la îmbolnăviri profesionale. Referitor la locurile de muncă în condiții speciale, actul normativ stabilește aproape același lucru, singurele diferențe fiind gradul de expunere pe durata a cel puțin 50% din timpul normal de muncă și consecințele grave asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Mircea Hava, europarlamentar PPE: Copiii trebuie protejați de expunerea la mediul online

Unirea Ziarul

Publicat

în

Mircea Hava, europarlamentar PPE: Copiii trebuie protejați de expunerea la mediul online Internetul este, fără îndoială, un plus pentru noi toți. N-am fost nicicând mai aproape, chiar și de la distanță, cum suntem acum, în epoca digitală. O simplă postare și un singur click ne țin în contact, ne oferă acces la informație și schimb […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea