Legea pensiilor este constituţională

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis ieri, cu unanimitate de voturi, că Legea pensiilor este constituţională şi că ea poate merge la promulgare la preşedintele Traian Băsescu. Curtea a respins sesizarea de neconstituţionalitate depusă de Opoziţie la adresa Legii pensiilor. Judecătorii susţin că obiecţiile PSD la Legea pensiilor, legate de o presupusă discriminare între bărbaţi şi femei nu are temei. În sesizarea depusă la Curte, liberalii contestă pe fond Legea pensiilor, susţinând că încalcă principiul neretroactivităţii şi discriminează femeile, care vor avea o pensie mai mică decât cea a bărbaţilor, ca urmare a necompensării stagiului de cotizare. La rândul lor, parlamentarii PSD, care au atacat pe 10 decembrie aceeaşi lege, arată în contestaţia depusă că ar fi fost încălcată procedura în care s-a votat cererea de reexaminare a şefului statului şi că nu a fost supusă la vot cererea de reexaminare în sine, ci un raport cu amendamente al comisiei de fond. Al doilea argument invocat de social-democraţi priveşte discriminarea de gen între femei şi bărbaţi, în ceea ce priveşte calcularea pensiei. Femeile sunt dezavantajate în calculul pensiei pentru că tabelele-anexă la Legea pensiilor instituie o diferenţă pentru acelaşi stadiu de cotizare, respectiv femeile ar obţine o pensie mai mică decât bărbaţii, în condiţiile în care au muncit aceeaşi perioadă de timp. Camera Deputaţilor a admis, în 7 decembrie, cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a Legii pensiilor, stabilind vârsta de pensionare la 63 ani pentru femei şi 65 ani pentru bărbaţi. (A.D.T.)

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

ionica grozav 16 decembrie 2010 at 8:39

Eu cred ca si legea junglei e constitutionala! ?
POTRIVIT CONSTITUTIEI BARBATUL SI FEMAIA AU DREPTURI EGALE !!!!!!!!!!!!!!!!

H.Adolph 16 decembrie 2010 at 9:33

dar vai cum poti sa te scandalizezi mai Ionica, tu nu stii ca femeile sunt egale cu barbatii, dar mai egale, ca ele pot da nastere la copii. Multe spun asta de parca e vina barbatilor ca ei nu pot naste. E ca si cum noi barbatii am cere privilegii ca putem face pipi din picioare. Da ok, barbatul e mai robust fizic da cam atat.

Insa conform legii e destul de dobitoc sa lucreze in plus.
De ce nu se face o varsta standard de pensionare de 55 sau maxim 60 de ani pentru ambele genuri? Pentru ca economia romaniei e moarta de mult, iar forta de munca pleaca dincolo in fiecare an din ce in ce mai mult si n-are cine platii penziile la cei care de-abia supravietuiesc, condamnati la o senectute mizerabila.

Comentariile sunt oprite