Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

”Legea grătarelor”: Amenzi de până la 3000 de lei pentru cei care fac grătare în locuri neamenajate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

gratarPotrivit legii privind desfășurarea activităților de picnic, grătarele în aer liber se pot organiza doar în zone special amenajate și dotate cu utilităti necesare acestei activități, iar persoanele care lasă gunoaie și tulbură liniștea publică vor fi sancționate.

Cei care nu respectă aceste reguli riscă amenzi substanțiale.

Legea nr. 54/2012 privind desfasurarea activitatilor de picnic, mai cunoscută sub denumirea de „legea grătarelor”, se aplică din 30 martie 2012, dată de la care picnicurile și grătarele se pot organiza numai conform unor reguli prestabilite.

Astfel, conform legii, „activitatea de picnic este definita activitatea de recreere desfasurata pe domeniul public sau privat al statului, de una sau mai multe persoane, care presupune consumul de bauturi si/sau alimente si, dupa caz, aprinderea sau nu a focului”.

Initiatorii actului normativ au aratat, in expunerea de motive, ca picnicul – o activitate ce are deja traditie la romani – trebuie sa devina o experienta civilizata, o activitate prin care fiecare dintre noi sa dovedeasca responsabilitate fata de natura.

„Prin adoptarea acestei legi, se urmareste prevenirea, reducerea si eliminarea impactului negativ asupra mediului, asupra starii de sanatate a populatiei, generat de practicarea inadecvata a activitatilor de picnic”, sustineau acestia la momentul adoptarii legii, in 2012.

Asadar, potrivit reglementarilor in vigoare deja de doi ani, picnicurile trebuie sa se desfasoare doar in locuri special amenajate, aflate in administrare publica sau privata. Administratorii acestor zone dedicate iesirilor in aer liber vor dota zona corespunzator, se vor asigura de curatenia ei si nu vor permite ridicarea constructiilor – altele decat cele temporare, defrisari sau alte interventii asupra naturii.

Atfel, spatiile de picnic vor cuprinde zone speciale pentru aprinderea focului. De asemenea, in acele locuri se vor regasi containere destinate colectarii selective a deseurilor si vor fi marcate corespunzator zonele destinate parcarii autovehiculelor.

Administratorilor zonelor de picnic care nu respecta aceste obligatii pot fi amendati cu pana la 50.000 de lei.

Totodata, potrivit actului normativ, cei care iau parte la picnicuri au obligatia de a arunca gunoaiele selectiv in locuri special amenajate. Daca nu respecta acest lucru, ei risca sa fie sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 200 si 2.000 de lei.

Totodata, focul va fi aprins doar in locurile special amenajate si nu se va lasa nesupravegheat, amenda aplicata pentru nerespectarea acestor obligatii se ridica la 3.000 de lei.

O amenda cuprinsa intre 300 si 3.000 de lei este prevazuta pentru cei care nu pastreaza linistea in locurile destinate picnicurilor, dar si pentru cei care arunca pe jos mucuri de tigara.

De asemenea, nu este permisa folosirea produselor de igiena la o distanta mai mica de 30 de metri fata de cursurile de apa, iar obiectele care au deservit activitatii de picnic nu pot fi spalate in cursurile de apa. In acelasi timp, se prevede ca apa folosita in urma picnicurilor sa fie imprastiata pe sol.

Distrugerea panourilor informative, indicatoarele sau a constructiilor este sanctionata cu o amenda de 500 de lei.

Printre alte obligatii prevazute in Legea nr. 54/2012 se numara si interdictia de a hrani animalele salbatice, precum si obligatia de a respecta bunele moravuri.

Amenzile vor fi aplicate de reprezentantii Garzii Nationale de Mediu, autoritatile administratiei publice locale, precum si de personalul MAI. Acestia vor avea dreptul sa inspecteze zonele in care se desfasoara activitatea de picnic, sa verifice datele cu caracter personal ale persoanelor care desfasoara activitatea de picnic, precum si sa evacueze zona respectiva.

sursa:avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea