Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Legea câinilor fără stăpân 2013: Autoritățile au obligația să promoveze adopţia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Potrivit legii vizitatorii au dreptul să fotografieze şi să filmeze câinii din adăposturile publice!

Normele metodologice din 11 decembrie 2013 de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, publicate în Monitorul Oficial din 23 decembrie 2013 prevăd, la Capitolul VI, reglementările privind ”Informarea populaţiei în vederea revendicării şi adopţiei câinilor fără stăpân”

Astfel, după cum se precizează în actul normativ, serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligaţia de a promova adopţia şi revendicarea acestora şi de a informa constant populaţia cu privire la programul de funcţionare a adăposturilor publice pentru câinii fără stăpân, asigurând transparenţa.

În vederea îndeplinirii obligaţiei prevăzute mai sus, serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân TREBUIE să desfăşoare următoarele activităţi:

a) amenajarea de panouri speciale la intrarea în adăposturile publice pentru câinii fără stăpân şi în spaţiile pentru primirea vizitatorilor din incinta adăposturilor publice respective. Panourile de afişaj trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:

1. data şi locul capturării fiecărui lot de câini, precum şi numărul cuştilor în care câinii respectivi sunt cazaţi;

2. adresa sediului serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân, adresa adăposturilor publice, adresele de e-mail, precum şi numerele de telefon;

3. programul de vizitare a adăposturilor publice şi programul de revendicare a câinilor fără stăpân;

b) crearea de website-uri pentru accesul publicului la informaţiile prevăzute la lit. a);

c) organizarea periodică de târguri de adopţie a câinilor fără stăpân.

De asemenea, serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot încheia parteneriate cu organizaţiile de protecţie a animalelor interesate de promovarea adopţiilor şi sterilizarea câinilor.

În cazul în care câinele fără stăpân intrat în adăpostul public este identificat printr-un mijloc de identificare aprobat potrivit legii, serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au următoarele obligaţii:

a) să stabilească identitatea proprietarului, pe baza datelor de identificare ale câinelui din Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân;

b) să notifice proprietarul câinelui, în termen de maximum 24 ore, prin telefon, e-mail sau prin alte mijloace în baza datelor înregistrate în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân.

(2) Proprietarii care constată dispariţia câinelui sau care sunt anunţaţi de operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân că animalul se află în custodia lor au obligaţia să se prezinte la adăposturile publice, să revendice şi să preia câinii pe care îi deţin, în termen de maximum 7 zile de la data anunţului.

În vederea recuperării câinilor revendicaţi, proprietarii vor achita contravaloarea sumelor cheltuite pe perioada staţionării acestora în adăpost, în cuantumul și în termenul stabilite prin hotărârea consiliului local.

Foarte important! Legea prevede că accesul cetățenilor în adăposturile publice se face în baza unui program stabilit de serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân, zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-18.00.

– Sâmbăta şi duminica şi în timpul zilelor de sărbători legale, accesul publicului, în vederea adopţiei, se face în intervalul orar stabilit în conformitate cu regulamentele consiliului local.

– Revendicarea câinilor fără stăpân se poate face pe toată perioada de acces a cetățenilor în adăposturile publice.

– Vizitatorii au dreptul să fotografieze şi să filmeze câinii din adăposturile publice.

Având în vedere că în Alba Iulia, până la această dată, Serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân NU A DEMARAT o campanie de promovare a adopţiei şi de revendicare a câinilor fără stăpân sau de informare constantă a populaţiei cu privire la programul de funcţionare a adăpostului pentru câinii fără stăpân (așa cum cere legea!), vă informăm că adresa acestuia este: str. Rogozului (cartier Partoș), iar orarul de funcționare este: de luni pana vineri între orele 10.00 – 14.00.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Lucrări de modernizare la două străzi din comuna Horea: Licitația de aproape 9 milioane de lei, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Lucrări de modernizare la două străzi din comuna Horea: Licitația de aproape 9 milioane de lei, lansată în SEAP Primăria comunei Horea a lansat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, proiectul care dorește modernizarea a peste 5 kilometrii de drum. Este vorba despre strada Bisericii și drumul vicinal Horea – Teiu – Preluca. Aproximativ 4,5 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea