Legea armelor și munițiilor a fost modificată: Care sunt noile prevederi și ce presupun acestea

Paul Voicu - Primar 2020

Cei care dețin arme, chiar și în calitate de colecționari trebuie să știe că au intrat de curând în vigoare foarte multe modificări la regimul legal al deținerii și folosirii acestora. Cele mai importante schimbări aduse de noua lege sunt obligația adusă de expirarea permisului de armă, modificarea cantităților de muniție ce pot fi deținute și portul armelor de apărare.

Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor a primit numeroase schimbări pe 4 noiembrie, prin Legea nr. 196/2019. Încă de la primul articol și peste tot unde găsim referiri la categoriile de arme și muniții, parlamentarii au adăugat și sintagma de „componente esențiale” ale armelor, cu privire la care lipseau referirile directe până acum.

ELIT

În lege a apărut astfel o interdicție nouă, deosebit de importantă pentru cei care au arme: deținerea, portul sau folosirea armelor și munițiilor înscrise în permisul de armă este interzisă după ce valabilitatea acestuia a expirat.  Odată expirat permisul, armele și munițiile trebuie depuse la armurierul autorizat, aceasta fiind singura dată când legea mai permite portul armei ulterior momentului expirării permisului.

O modificare notabilă a apărut și în privința condițiilor de păstrare și port ale armelor letale: legea nouă a introdus o excepție de la regula că armele letale și munițiile trebuie păstrate la domiciliul/reședința deținătorului, în locuri speciale: regula nu se aplică armelor de apărare și pază, pe care deținătorul le poate avea asupra sa.

Mihail David - 2020

Și cantitățile maxime de muniție ce pot fi deținute s-au modificat (au crescut, în general):

  • în cazul armelor de apărare și pază, 100 de cartușe cu glonț (50, înainte) și 50 de cartușe fără proiectil, pentru fiecare armă;
  • în cazul armelor de vânătoare, 500 de cartușe (300, înainte) pentru câte o singură armă de fiecare calibru, dintre cele pentru care are dreptul de port și folosire;
  • o prevedere nouă le dă dreptul colecționarilor de arme să ceară să colecționeze cel mult zece cartușe pentru câte o singură armă de fiecare calibru.

O altă prevedere nouă stabilește că e interzisă procurarea, deținerea, folosirea și efectuarea oricărei operațiuni cu încărcătoare ce se pot monta pe arme de foc semiautomate cu percuție centrală sau cu repetiție, care:

  • pot conține mai mult de 20 de cartușe, în cazul armelor de foc scurte sau
  • pot conține mai mult de 10 cartușe, în cazul armelor de foc cu țeavă lungă prevăzute în anexa legii.

De asemenea, multe dintre definițiile oferite în lege au cunoscut modificări (definițiile armelor letale și neletale, armelor de autoapărare, colecționarului de arme, de exemplu) și altele noi au fost introduse (de pildă, pentru pachetele de muniție, pentru muniția cu proiectile perforante, explozive, incendiare).

Sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...