Rămâi conectat

Actualitate

Legea antifumat: Amenzi de 100.000 de euro pentru fumat în spații închise și o unitate închisă, la un an și jumătate de când este în vigoare

Publicat

în

Potrivit oficialilor Poliţiei Române, în primul an şi jumătate de când este în vigoare legea care interzice fumatul în spaţii închise, poliţiştii au descoperit sub 2.200 de contravenţii, imensa majoritate săvârşite de persoane fizice, şi au amendat cu circa 100.000 de euro pe cei care au încălcat legea antifumat. O singură unitate a fost închisă pentru că a încălcat sistematic legea antifumat. 

Pe 17 martie 2016 a intrat în vigoare legea care interzice fumatul în spaţiile închise. Legea (nr. 15 din 2016) interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. Mai mult, legea interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

Oficialii Inspectoratului General al Poliţiei Române au comunicat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET ce sancţiuni au aplicat poliţiştii persoanelor fizice şi juridice care au încălcat legea antifumat, de la intrarea în vigoare a legii până în prezent.

Elit - Gustul Desăvârșit

Poliţiştii au depistat mai puţin de 2.200 de abateri de la legea antifumat, pe care le-au sancţionat cu amenzi în valoare totală de 457.810 lei (circa 100.000 de euro), de la intrarea în vigoare a legii antifumat, adică pe 17 martie 2016, până la 1 septembrie 2017, ne-au declarat reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Şi în cursul anului 2016, şi în primele opt luni din 2017, cele mai multe amenzi au fost aplicate în Bucureşti. Concret, aproape 35% dintre amenzile aplicate de poliţişti în primul an şi jumătate de la intrarea în vigoare a legii antifumat s-au înregistrat în Bucureşti.

De exemplu, în anul 2016, poliţiştii din Bucureşti au descoperit 393 de contravenţii pentru încălcarea legii antifumat, pentru care au aplicat amenzi în valoare totală de peste 43.000 de lei. Imensa majoritate a „infractorilor” au fost persoane fizice prinse în timp ce fumau în spaţii închise şi sancţionate cu amenzi cuprinse între 100 de lei şi 500 de lei, arată datele pe care ni le-a comunicat Inspectoratul General al Poliţiei Române.

În primele opt luni ale anului 2017, poliţiştii au depistat 350 de contravenţii în Bucureşti pentru fumat în spaţii închise, pe care le-au sancţionat cu amenzi în valoare totală de 150.000 de lei, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române. Şi în acest an, imensa majoritate a celor prinşi fumând în spaţii închise au fost persoane fizice, sancţionate cu amenzi de la 100 de lei, la 500 de lei.

Iată cele mai importante date ale bilanţului primului an şi jumătate de aplicare a legii antifumat, potrivit informaţiilor comunicate pentru Economica de către Poliţia Română:

Defalcat, de la data intrării în vigoare a legii antifumat până la finalul anului 2016, poliţiştii au descoperit 1.086 de contravenţii şi au aplicat amenzi totale de peste 198.000 de lei.
În primele opt luni ale anului 2017, poliţiştii au depistat 1.093 de contravenţii, în valoare totală de aproape 260.000 de lei.

Şi în 2016, şi în 2017, cele mai multe amenzi au fost aplicate persoanelor fizice prinse fumând în spaţii închise. 94% dintre abaterile găsite de poliţişti în primul an şi jumătate de la aplicarea legii antifumat au fost făcute de persoane fizice surprinse în timp ce fumau în spaţii închise. Acestea au fost amendate cu sume cuprinse între 100 de lei şi 500 de lei.

În cursul anului 2016, cele mai multe amenzi aplicate de poliţişti pentru încălcarea legii antifumat s-au înregistrat în Bucureşti (393), Mehedinţi (102), Cluj (75), Bihor (51), Sibiu (38), Prahova (35), Bacău (30), Constanţa (29), Timişoara (28), Gorj (26).

În primele opt luni ale anului 2017, cele mai multe contravenţii depistate de poliţişti pentru încălcarea legii anifumat s-au înregistrat în Bucureşti (350), Mehedinţi (121), Constanţa (97), Cluj (77), Timişoara (66), Bacău (33), Iaşi (27), Maramureş (29), Alba şi Sălaj (câte 22 de amenzi fiecare).

Doar 100 de persoane juridice au fost amendate în primul an şi jumătate de la aplicarea legii antifumat fie pentru că în locaţiile pe care le deţin – baruri, restaurante, cluburi, etc – s-a fumat, cu toată că e interzis, fie pentru că au vândut produse din tutun în automate, în spitale, şcoli de stat sau private, ori minorilor.
Dintre cele 100 de persoane juridice amendate pentru că au încălcat legea antifumat, doar trei au fost sancţionate cu suspendarea activităţii, pentru că au continuat să încalce legea, reiese din datele pe care Poliţia Română le-a comunicat pentru Economica.

Poliţiştii au închis activitatea unei singure persoane juridice, după ce a fost surprinsă sfidând legea antifumat a treia oară consecutiv în cursul anului 2016. E vorba de o unitate din judeţul Gorj, ne-au spus oficialii Poliţiei Române.

Doar 30 de producători şi importatori de ţigarete au fost amendaţi în primul an şi jumătate de la intrarea în vigoare a legii antifumat, fie pentru că au pus pe piaţă produse din tutun neinscripţionare cu avertismentele prevăzute de lege, fără să specifice conţinutul de gudron, nicotină şi monoxid de carbon din gazele măsurate, fie pentru că ţigaretele vândute pe piaţa românească aveau un conţinut de gudron, nicotină sau monoxid de carbon, peste cel maxim admis de lege.

Legea nr. 15 din 2016 interzice fumatul în:

 • spaţiile închise din toate locurile de muncă:
 • halele industriale, spaţiile de depozitare, birourile şi camerele, sălile de şedință, sălile de consiliu, holurile, coridoarele, toaletele, lifturile, balcoanele închise;
 • instituţiile publice centrale şi locale;
 • unităţi comerciale: magazine, expoziţii/ târguri în spaţiu închis, centre comerciale, pieţe închise;
 • restaurante, baruri, cafenele, terase închise, unităţi de cazare, cluburi, inclusiv cele cu acces restricţionat, cazinouri, săli polivalente;
 • unităţi cultural-artistice, sportive, recreative;
 • toate mijloacele de transport în comun (unde nu se mai poate folosi nici ţigareta electronică), autogări, gări, aeroporturi, peroane şi refugii închise, taxiuri, maşina de serviciu, ambulanţă, inclusiv în cabina şoferului, vatmanului, mecanicului de tren;
 • toate spaţiile din unitățile de învățământ, medico-sanitare şi de protecție a copilului, inclusiv în curtea acestor unităţi;
 • locurile de joacă pentru copii, indiferent dacă sunt amplasate în interior sau exterior;
 • spaţiile comune din clădirile de locuinţe: holuri, lift.

Precizări:

Cum este definit în Legea nr. 15 din 2016 spaţiul închis în care s-a interzis fumatul:

 • prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;
 • prin spaţiu închis de la locul de muncă se înţelege orice spaţiu care are acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Oficialii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au comunicat pentru Economica că nu au atribuţii în ceea ce priveşte constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor pentru încălcarea legii antifumat, deşi instituţia este nominalizată în Legea nr. 15 din 2016 având responsabilităţi în acest sens. Nici Inspecţia Muncii nu are atribuţii în sancţionarea celor care încalcă legea antifumat, ne-au asigurat oficialii instituţiei. Informaţia vine în contextul în care la data intrării în vigoare a legii antifumat, Guvernul a vehiculat în comunicările sale pe marginea acestui subiect rolul Inspecţiei Muncii în verificarea respectării de către angajatori a legii antifumat.

Art. 14¹ din Legea nr. 15 din 2016:

 • Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoane împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, cu excepţia prevederilor art. 10 lit. a), b) și c), unde constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către reprezentanţi ai poliţiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne.

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

ANAF crește numărul echipelor de control pe teren: Peste 500.000 de contribuabili şi firme vor fi verificați

Publicat

în

ANAF crește numărul echipelor de control pe teren: Peste 500.000 de contribuabili şi firme vor fi verificați

În cursul serii de miercuri, 22 iunie, Lucian Heiuş, preşedintele ANAF, a declarat, că Direcţia de control venituri din cadrul instituţiei pe care o conduce are doar 30 de echipe pe teren, care trebuie să verifice peste 500.000 de contribuabili şi firme, dar că îşi propune ca numărul acestor echipe să crească şi să ajungă în luna iulie la 70. Heiuş a precizat că 80 la sută dintre procesele în care sunt contestate deciziile emise de inspectorii fiscali sunt câştigate de ANAF, potrivit News.ro.

Lucian Heiuş a declarat, miercuri, la Digi24, că este imposibil să fie făcute verificări la peste 500.000 de contribuabili.

”Această Direcţie generală de control venituri a făcut o analiză pe nişte aplicaţii informatice şi au ieşit aceste sume (să fie verificaţi 561.000 de contribuabili şi firme – n.r.). Este imposibil să verificăm pe toţi, bineînţeles că începem de la cele mai mari sume, de la diferenţe mari, semnificative şi coborâm până ne permite resursa pe care o avem. Astăzi, lucrează la această Direcţie efectiv pe teren, cred că vreo 30 de echipe, foarte puţine. Vreau să ajungem în luna iulie să avem 70 de echipe, în lunile următoare să creştem, iar în anii următori, acest departament de verificare a veniturilor să capete o importanţă semnificativă”, a declarat Heiuş.

Elit - Gustul Desăvârșit

Şeful ANAF a dezvăluit şi cum explică unii faptul că le-au apărut în conturi anumite sume de bani, fără a putea fi justificate.

”După ce au fost respinse contestaţiile la decizia pe care noi am emis-o, s-au dus în instanţă şi am cerut şi eu colegilor mei să văd care sunt motivele, justificările spuse în general de persoane. Sunt unele chiar hazlii: am cumpărat o casă la ţară şi când am vrut să o repar am găsit o găleată cu aur în fundaţie; am făcut evaziune fiscal, dar în urmă cu 15 ani pentru că 10 ani e perioadă de prescripţie; am făcut în anii 90 bişniţă în Turcia, am adus blugi cu portbagajul, am ţinut banii şi după aceea am cumpărat 10 apartamente. Nu a ţinut nicio astfel de justificare în faţa judecătorilor pentru că judecătorul este cel care decide”, a declarat Heiuş.

ANAF câştigă 80 la sută din aceste procese, a explicat Heiuş.

”Gradul pe care noi câştigăm astfel de procese este 80 la sută”, a mai precizat Lucian Heiuş.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Rezultate Bacalaureat 2022: LUNI se afișează primele rezultate. DESCARCĂ modelul de cerere pentru contestație

Publicat

în

Rezultate Bacalaureat 2022: LUNI se afișează primele rezultate. DESCARCĂ modelul de cerere pentru contestație

Bacalaureatul 2022, sesiunea de vară, a luat sfârșit, iar absolvenții de liceu așteaptă notele inițiale. Primele rezultate ale examenului de Bacalaureat 2022 vor fi afișate luni, 27 iunie, până la ora 12, potrivit Ministerului Educației. Rezultatele vor fi disponibile pe platforma bacalaureat.edu.ro și la avizierul școlii.

Amintim că numele elevilor vor fi anonimizate. În această situație, codurile individuale înlocuiesc numele și prenumele candidaților și au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia.

MODEL CERERE CONTESTAȚIE BACALAUREAT 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, 27 iunie, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

„Candidații care depun contestații completează și semnează o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica nota inițială prin creștere sau descreștere, după caz.”, prevede art. 13 alin (1) din Ordinul 5.151/2021.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Sorin Grindeanu, interimar la Ministerul Agriculturii. Propunerea făcută de premierul Ciucă

Publicat

în

Sorin Grindeanu, interimar la Ministerul Agriculturii. Propunerea făcută de premierul Ciucă

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis astăzi președintelui României, Klaus Iohannis, propunerea de nominalizare a vicepremierului Sorin-Mihai Grindeanu ca ministru interimar al Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Prin același document s-a luat act de demisia ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

Postul de ministru al Agriculturii a rămas vacant ca urmare a demisiei lui Adrian Chesnoiu, aflat în vizorul DNA pentru că ar fi intervenit într-un concurs de angajare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conform DNA, „în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene”.

Adrian Chesnoiu a anunţat joi că demisionează din funcţia de ministru al Agriculturii şi se autosuspendă din PSD. „Nu am săvârşit nicio faptă de natură penală sau de corupţie şi mi-am desfăşurat mereu cu integritate şi cu dedicare activitatea mea executivă”, a mai spus el.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat că apreciază gestul de demnitate politică făcut de Adrian Chesnoiu, iar performanţele profesionale ale acestuia, ca ministru al Agriculturii, sunt dincolo de orice îndoială.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare