Ziarul Unirea

Legea antifumat: Amenzi de 100.000 de euro pentru fumat în spații închise și o unitate închisă, la un an și jumătate de când este în vigoare

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Potrivit oficialilor Poliţiei Române, în primul an şi jumătate de când este în vigoare legea care interzice fumatul în spaţii închise, poliţiştii au descoperit sub 2.200 de contravenţii, imensa majoritate săvârşite de persoane fizice, şi au amendat cu circa 100.000 de euro pe cei care au încălcat legea antifumat. O singură unitate a fost închisă pentru că a încălcat sistematic legea antifumat. 

Pe 17 martie 2016 a intrat în vigoare legea care interzice fumatul în spaţiile închise. Legea (nr. 15 din 2016) interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. Mai mult, legea interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

ELIT

Oficialii Inspectoratului General al Poliţiei Române au comunicat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET ce sancţiuni au aplicat poliţiştii persoanelor fizice şi juridice care au încălcat legea antifumat, de la intrarea în vigoare a legii până în prezent.

Poliţiştii au depistat mai puţin de 2.200 de abateri de la legea antifumat, pe care le-au sancţionat cu amenzi în valoare totală de 457.810 lei (circa 100.000 de euro), de la intrarea în vigoare a legii antifumat, adică pe 17 martie 2016, până la 1 septembrie 2017, ne-au declarat reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Şi în cursul anului 2016, şi în primele opt luni din 2017, cele mai multe amenzi au fost aplicate în Bucureşti. Concret, aproape 35% dintre amenzile aplicate de poliţişti în primul an şi jumătate de la intrarea în vigoare a legii antifumat s-au înregistrat în Bucureşti.

De exemplu, în anul 2016, poliţiştii din Bucureşti au descoperit 393 de contravenţii pentru încălcarea legii antifumat, pentru care au aplicat amenzi în valoare totală de peste 43.000 de lei. Imensa majoritate a „infractorilor” au fost persoane fizice prinse în timp ce fumau în spaţii închise şi sancţionate cu amenzi cuprinse între 100 de lei şi 500 de lei, arată datele pe care ni le-a comunicat Inspectoratul General al Poliţiei Române.

În primele opt luni ale anului 2017, poliţiştii au depistat 350 de contravenţii în Bucureşti pentru fumat în spaţii închise, pe care le-au sancţionat cu amenzi în valoare totală de 150.000 de lei, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române. Şi în acest an, imensa majoritate a celor prinşi fumând în spaţii închise au fost persoane fizice, sancţionate cu amenzi de la 100 de lei, la 500 de lei.

Iată cele mai importante date ale bilanţului primului an şi jumătate de aplicare a legii antifumat, potrivit informaţiilor comunicate pentru Economica de către Poliţia Română:

Defalcat, de la data intrării în vigoare a legii antifumat până la finalul anului 2016, poliţiştii au descoperit 1.086 de contravenţii şi au aplicat amenzi totale de peste 198.000 de lei.
În primele opt luni ale anului 2017, poliţiştii au depistat 1.093 de contravenţii, în valoare totală de aproape 260.000 de lei.

Şi în 2016, şi în 2017, cele mai multe amenzi au fost aplicate persoanelor fizice prinse fumând în spaţii închise. 94% dintre abaterile găsite de poliţişti în primul an şi jumătate de la aplicarea legii antifumat au fost făcute de persoane fizice surprinse în timp ce fumau în spaţii închise. Acestea au fost amendate cu sume cuprinse între 100 de lei şi 500 de lei.

În cursul anului 2016, cele mai multe amenzi aplicate de poliţişti pentru încălcarea legii antifumat s-au înregistrat în Bucureşti (393), Mehedinţi (102), Cluj (75), Bihor (51), Sibiu (38), Prahova (35), Bacău (30), Constanţa (29), Timişoara (28), Gorj (26).

În primele opt luni ale anului 2017, cele mai multe contravenţii depistate de poliţişti pentru încălcarea legii anifumat s-au înregistrat în Bucureşti (350), Mehedinţi (121), Constanţa (97), Cluj (77), Timişoara (66), Bacău (33), Iaşi (27), Maramureş (29), Alba şi Sălaj (câte 22 de amenzi fiecare).

Doar 100 de persoane juridice au fost amendate în primul an şi jumătate de la aplicarea legii antifumat fie pentru că în locaţiile pe care le deţin – baruri, restaurante, cluburi, etc – s-a fumat, cu toată că e interzis, fie pentru că au vândut produse din tutun în automate, în spitale, şcoli de stat sau private, ori minorilor.
Dintre cele 100 de persoane juridice amendate pentru că au încălcat legea antifumat, doar trei au fost sancţionate cu suspendarea activităţii, pentru că au continuat să încalce legea, reiese din datele pe care Poliţia Română le-a comunicat pentru Economica.

Poliţiştii au închis activitatea unei singure persoane juridice, după ce a fost surprinsă sfidând legea antifumat a treia oară consecutiv în cursul anului 2016. E vorba de o unitate din judeţul Gorj, ne-au spus oficialii Poliţiei Române.

Doar 30 de producători şi importatori de ţigarete au fost amendaţi în primul an şi jumătate de la intrarea în vigoare a legii antifumat, fie pentru că au pus pe piaţă produse din tutun neinscripţionare cu avertismentele prevăzute de lege, fără să specifice conţinutul de gudron, nicotină şi monoxid de carbon din gazele măsurate, fie pentru că ţigaretele vândute pe piaţa românească aveau un conţinut de gudron, nicotină sau monoxid de carbon, peste cel maxim admis de lege.

Legea nr. 15 din 2016 interzice fumatul în:

 • spaţiile închise din toate locurile de muncă:
 • halele industriale, spaţiile de depozitare, birourile şi camerele, sălile de şedință, sălile de consiliu, holurile, coridoarele, toaletele, lifturile, balcoanele închise;
 • instituţiile publice centrale şi locale;
 • unităţi comerciale: magazine, expoziţii/ târguri în spaţiu închis, centre comerciale, pieţe închise;
 • restaurante, baruri, cafenele, terase închise, unităţi de cazare, cluburi, inclusiv cele cu acces restricţionat, cazinouri, săli polivalente;
 • unităţi cultural-artistice, sportive, recreative;
 • toate mijloacele de transport în comun (unde nu se mai poate folosi nici ţigareta electronică), autogări, gări, aeroporturi, peroane şi refugii închise, taxiuri, maşina de serviciu, ambulanţă, inclusiv în cabina şoferului, vatmanului, mecanicului de tren;
 • toate spaţiile din unitățile de învățământ, medico-sanitare şi de protecție a copilului, inclusiv în curtea acestor unităţi;
 • locurile de joacă pentru copii, indiferent dacă sunt amplasate în interior sau exterior;
 • spaţiile comune din clădirile de locuinţe: holuri, lift.

Precizări:

Cum este definit în Legea nr. 15 din 2016 spaţiul închis în care s-a interzis fumatul:

 • prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;
 • prin spaţiu închis de la locul de muncă se înţelege orice spaţiu care are acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Oficialii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au comunicat pentru Economica că nu au atribuţii în ceea ce priveşte constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor pentru încălcarea legii antifumat, deşi instituţia este nominalizată în Legea nr. 15 din 2016 având responsabilităţi în acest sens. Nici Inspecţia Muncii nu are atribuţii în sancţionarea celor care încalcă legea antifumat, ne-au asigurat oficialii instituţiei. Informaţia vine în contextul în care la data intrării în vigoare a legii antifumat, Guvernul a vehiculat în comunicările sale pe marginea acestui subiect rolul Inspecţiei Muncii în verificarea respectării de către angajatori a legii antifumat.

Art. 14¹ din Legea nr. 15 din 2016:

 • Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoane împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, cu excepţia prevederilor art. 10 lit. a), b) și c), unde constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către reprezentanţi ai poliţiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne.

 

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare. Romania… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, vineri, pe Valea Oltului, pentru decolmatarea șanțurilor de aluviuni . Recomandări pentru șoferi

Traficul se va desfășura dirijat, vineri, 8 ianuarie, pe Valea Oltului, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între kilometrii 227 și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Crește numărul românilor care se vaccinează anti-COVID: Vaccinul Pfizer BioNTech administrat unui număr de peste 76.000 de persoane până în prezent

Aproximativ 18.000 de cadre medicale din România au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

„Alba Iulia Music and Film Festival” revine în Cetatea Alba Carolina cu ediția a IX-a

„Alba Iulia Music and Film Festival” revine în Cetatea Alba Carolina cu ediția a IX-a „Venim cu vești bune: între… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Restricții mai DURE de intrat în Marea Britanie. Prezentarea testului COVID negativ și carantinarea, necesare

Începând cu săptămâna viitoare, este nevoie de prezentarea unui test COVID negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

1 comentariu

Gigu 14 octombrie 2017 at 16:56

Încă nu au ajuns la Abrud!!!?

Comentariile sunt oprite