Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Lăsata Secului pentru postul Paștelui: Ce se gătește de sărbătoare în care oamenii pot mânca de dulce pentru ultima oară. Alte obiceiuri și tradiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Lăsata Secului pentru postul Paștelui: Ce se gătește de sărbătoare în care oamenii pot mânca de dulce pentru ultima oară. Alte obiceiuri și tradiții

Postul Paștelui începe în 2024 pe data de 18 martie și ține 48 de zile. În această perioadă, credincioșii nu consumă produse din carne, ouă sau lactate. De asemenea, oamenii trebuie să acorde mai multă atenție momentelor de rugăciune și curățenie sufletească. Află din rândurile următoare ce se poate mânca de Lăsata Secului pentru postul Paștelui, pe 17 martie 2024!

Lăsata Secului reprezintă o sărbătoare în care oamenii pot mânca de dulce pentru ultima oară, pentru că următoarea zi va începe unul dintre cele mai mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă, Postul Paștelui. De asemenea, această sărbătoare marchează momentul de cumpănă dintre noul an agrar și cel vechi. În data de 17 martie, creștinii ortodocși respectă câteva tradiții şi obiceiuri pentru a le merge bine tot restul anului.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

De Lăsata Secului se mănâncă plăcintă cu brânză dulce

Astfel, în ziua de Lăsatul Secului românii se strâng la masă alături de persoanele dragi din viața lor pentru a savura diverse preparate pe bază de lapte și ouă.

Printre cele mai populare alegeri culinare sunt plăcinta cu brânză dulce sau sărată, paste, pandișpan, eclere, clătite, gofre, mămăligă cu brânză și smântână și bulz. De asemenea, oamenii pot opta și pentru fructe și legume. Persoanele care nu consumă carne își pot lua proteinele din soia, avocado, spanac, mazăre, cartofi, năut, fasole și linte.

Citește și: Obiceiuri, traditii şi superstiţii în postul Paștelui. Ce să nu faci în Postul Mare, cel mai lung post de peste an

Finii își vizitează nașii

Conform tradiției Lăsării Secului, finii își vizitează în această zi nașii, pentru a le duce cadouri. Darurile pot varia în funcție de preferințele și bugetul finilor, cele mai populare fiind obiectele cu semnificație simbolică, mai precis o ramă foto, cadouri personalizate care să reflecte interesele sau personalitatea nașilor. Cu toate astea, finii pot opta pentru cadouri practice, adică un set de produse de îngrijire personală, pahare sau lenjerie de pat.

Alte tradiții de Lăsatul Secului

Ziua de 17 martie vine la pachet cu o serie de tradiții și obiceiuri, pe care creștinii ortodocși le respectă cu sfințenie.

Prima tradiție de Lăsata Secului, pe data de 17 martie, este cea în care oamenii se strâng la masă alături de familie pentru a petrece această sărbătoare cu preparate delicioase și bine alese.
În anumite zone, pregătirile pentru Lăsatul Secului încep de sâmbătă. Mai exact, se fac parastase şi se dau tot felul de bucate de pomană. Se pregătesc bunătăți, se coace pâinea, apoi se fac plăcinţele cu mălai în frunze de varză, tăiţei cu nucă sau cu mac, cât și poame coapte.

Citește și: SMS-uri de Paște. MESAJE, FELICITARI şi URARI cu ocazia Învierii Domnului Iisus Hristos

În ziua de Lăsata Secului pentru postul Paștelui, este indicat ca finii să meargă la nași cu plocon, mai precis o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin. De altfel, finii trebuie să își ceară scuze de la nași pentru greșelile pe care le-au făcut de-a lungul timpului, iar după ce se împacă, se întinde masa şi se mănâncă plăcinte cu fructe și legume, struguri sau stafide care simbolizează sporul și vigoarea spirituală.

În zona Bărăganului, un vechi obicei este acela în care creștinii strâng toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi le aruncă afară spre răsărit. De asemenea, aceștia trebuie să spună „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate şi de la holdele mele oprite”.

O altă tradiție este ca cei mici să prindă o bucată de halviță cu gura, deoarece se spune că persoana care prinde halvița în gură o primește ca recompensă. Majoritatea copiilor care respectă tradiția ajung să se murdărească din plin pe față și pe haine.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Instagram își ajustează algoritmul pentru a promova conținutul original: Modificări majore la funcția Reels

Bogdan Ilea

Publicat

în

Instagram își ajustează algoritmul pentru a promova conținutul original: Modificări majore la funcția Reels Conținutul original de pe aplicația de social media Instagram urmează să fie prioritizat, iar conținutul „furat” urmează să fie penalizat, în urma schimbărilor modului în care funcționează algoritmul.  O nouă schimbare a modului în care funcţionează algoritmul de recomandări al Instagram […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea