Rămâi conectat

Curier Județean

Lansare de carte pentru lumea sportului, la Biblioteca ”Lucian Blaga” din Alba: ”Voleiul între laude și aplauze”, de prof. Mihai Frățilă

Ziarul Unirea

Publicat

în

La acest final de săptămână Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba va găzdui lansarea unei cărți eveniment – Voleiul între laude și aplauze- Jud. Alba, autor prof. Mihai Frățilă. 

Sâmbătă va avea loc la Alba Iulia un eveniment cultural-sportiv adresat tuturor celor ce simt spiritul voleiului românesc. Sub semnatura profesorului Mihai Frățilă și în prezentarea renumitului ziarist Ioan Bâscă va fi lansată o carte eveniment pentru lumea sportului – ,,Voleiul între laude și aplauze-Jud. Alba”.

Cartea, prima de acest gen, este o adevărată enciclopedie de imagini și texte care pe parcursul a peste 300 de pagini aduce în fața cititorului întreaga istorie a voleiului din județul Alba, de la fondatorii voleiului autohton Vianu Moldovan și Gheorghe Lăpăduș și de la prima generație de voleibaliști a anilor 56-57 și până la regina voleiului feminin actual, campioana României de azi, Club Sportiv Alba-Blaj.

Profesorul Mihai Frățilă oferă în acest fel un cadou inedit tuturor celor ce iubesc acest nobil sport – profesori, antrenori, sportivi și mai ales public.

,,Prezenta lucrare, omagiu dedicat oamenilor de volei, este o tentativă modestă de a ,,umple” un gol de cunoaștere și se dorește a fi un instrument, un ghid de orientare pentru cei dedicați voleiului care vor putea învăța din experiența generațiilor anterioare. Mi-am propus să vorbesc despre oameni și locuri care au rămas în memoria urmașilor prin dragostea lor pentru acest sport și, nu în ultimul rând, prin rezultatele pe care sportivii, jucătorii de volei, instructorii sportivi, directorii de instituții le-au obținut pe acest tărâm. Am scos în evidență faptul că unii dintre tinerii sportivi plecați din județul Alba s-au îndreptat spre loturile naționale, spre reprezentativele României, participând ca voleibaliști la Jocurile Olimpice, la Campionatele Mondiale, la Campionatele Europene sau pur și simplu i-au bucurat pe suporterii lor.” a spus Mihai frățilă, autorul cărții.

Sperând că v-am trezit interesul pentru o întâlnire de suflet cu oamenii care au scris o pagină în istoria acestui sport, voleiul, vă invităm să trăim și să retrăim împreună amintiri, impresii, laude și aplauze, sâmbătă, 28 octombrie 2017, începând cu orele 11,00 la Sala de lectură a Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba .

Organizatorii lansării de carte sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba iar iar evenimentul face parte din Programul 4ANIMAȚIE CULTURALĂ/4.9Lansări de carte al Programului Minimal pe anul 2017.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

În decembrie: Expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Muzeul Municipal „Ioan Raica”, din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, vă invită să vizitați, în grădina muzeului, până la sfârșitul lunii decembrie, expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″.

Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia

Prin tema aleasă, organizatorii vă propun o rememorare a evenimentelor petrecute la sfârșitul lui 1918 și în primele luni ale anului următor. Expoziția debutează cu prezentarea evenimentelor din perioada anterioară Unirii, în care ardelenii au fost angrenați în vâltoarea Primului Război Mondial, plătind tributul de sânge pe fronturile din Italia, Galiția și în Munții Carpați, în armata unui imperiu care intra în disoluție. În același timp, se impunea cunoașterea sacrificiilor pe care le-au făcut sebeșenii în Primul Război Mondial, reconstituirea lor fiind posibilă cu ajutorul tabelelor cu participanții români din Sebeș la marea conflagrație, întocmite de Astra și păstrate, în prezent, la Serviciul Județean Sibiu al Arhivelor Naționale ale României.

Urmând firul evenimentelor s-a surprins momentul constituirii Consiliului Național Român și a Gărzii Naționale Române din Sebeșul Săsesc, în contextul tulburărilor „revoluționare” care au avut loc în oraș, precum și contribuția acestor două structuri la reinstaurarea unui climat de liniște și ordine publică, într-o atmosferă caracterizată de tensiune și de nesiguranță.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023

În acest context, au fost evocate două dintre personalitățile marcante ale orașului, care și-au pus amprenta asupra evoluției evenimentelor în perioada de la cumpăna anilor 1918 și 1919, din postura lor de președinți ai CNR Sebeș. Este vorba de protopopul greco-catolic Ioan Simu și de omologul său ortodox, Sergiu Medean, care și-au asumat responsabilitatea gestionării vieții urbei în momentele dificile din preajma Unirii. Cei doi au avut o contribuție importantă și la pregătirea participării sebeșenilor la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie, de la alegerea delegaților și întocmirea credenționalelor, la deplasarea delegației orașului la Alba Iulia.

Atmosfera din sânul delegației este cunoscută în special datorită relatărilor lui Lucian Blaga, participant și el, alături de fratele său, Lionel, la marele eveniment. El a surprins bucuria și implicarea concetățenilor, sebeșenii intonând la Alba Iulia „Imnul Unirei”, compus special pentru acest eveniment de Ion Băilă.

Citește și: LIVE VIDEO| 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia: Marșul Unirii a dat startul zilei. Oameni din toate colțurile țării, dar și din Diaspora au sosit în Cealaltă Capitală

După înfăptuirea Unirii s-a urmărit consolidarea poziției administrației românești, proaspăt instituită, surprinzând activitatea primilor primari români după 1918, dr. Lionel Blaga, dr. Ioan Cușută și dr. Danil Tecău, ultima parte a expoziției evocând intrarea armatei române în Sebeș, la 1 ianuarie 1919.

Derularea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia a fost surprinsă folosindu-se literatura de specialitate existentă, dar și numeroase surse inedite aflate în fondurile Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale ale României, în colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și ale Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Vineri, 1 Decembrie, accesul în toate expozițiile muzeului este gratuit.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare