Rămâi conectat

Cultură Educație

Lansare de carte la Blaj: „Drumul spre lumină” de Aurel Roman

Publicat

în

    La Biblioteca municipală „Şcoala Ardeleană” din Blaj a fost lansată cartea „Drumul spre lumină” semnată de Aurel Roman, locuitor al oraşului de la confluenţa Târnavelor.
Născut în anul 1941, în comuna Bârghiş, jud. Sibiu, autorul a absolvit o şcoală tehnică veterinară şi liceul teoretic. Stabilit la Blaj, în urmă cu peste 50 de ani, a lucrat, multă vreme, în domeniul industriei laptelui. Autodidact, Aurel Roman a citit cu pasiune de-a lungul vieţii sale îndeosebi literatură beletristică de foarte bună calitate. Astfel a ajuns să posede un serios bagaj de cunoştinţe şi să-şi dezvolte modul de gândire şi de exprimare. La conturarea profilului său intelectual a contribuit, desigur, şi faptul că a ştiut să se apropie de numeroşi scriitori, ziarişti, oameni de cultură, ştiinţă şi artă, cu unii dintre ei legând chiar strânse prietenii. Mereu ancorat în viaţa culturală şi socială a urbei de pe Târnave şi din zona acesteia, el s-a remarcat ca un bun dansator şi interpret de muzică populară, precum şi ca recitator de poezie românească autentică. De circa 10 ani a început să scrie la diferite periodice şi mai ales la ziarul Unirea din Alba Iulia, al cărui colaborator fidel şi apreciat este şi în prezent.
Ampla carte „Drumul spre lumină”, ce cuprinde peste 350 de pagini, apărută la Editura „Unirea” din Alba Iulia în anul 2011, reuneşte o bună parte din creaţia jurnalistică şi literară a lui Aurel (Rică, cum îl numesc prietenii) Roman. Prefaţată de apreciatul poet şi scriitor Ion Mărginean, care îl numeşte pe autor „un truditor pe tărâm cultural”, cartea conţine articole foarte diverse, eseuri, interviuri, cronici literare, muzicale şi plastice, recenzii, epigrame şi catrene. În final sunt prezentate opiniile unor personalităţi referitoare la travaliul autorului, urmate de o Postfaţă, scrisă de Ana Cipariu, şi de un grupaj de fotografii cu referire la viaţa şi activitatea lui Aurel Roman.
În numeroasele şi variatele sale articole sau creaţii literare, în care abordează probleme de ordin cultural, social sau moral, ori din domeniile vieţii industriale, agrare, sportive, medicale etc., Aurel Roman îşi exprimă răspicat ataşamentul faţă de lucrurile şi faptele valoroase bune şi le combate pe cele rele, dăunătoare. Ca atare, scriitura autorului blăjean este una de atitudine, aşa cum este firesc să fie. El nu scrie niciodată la comandă (politică sau de altă natură), ci îşi exprimă sincer gândurile şi sentimentele. Interesantele informaţii pe care le furnizează sunt utile nu doar cititorilor contemporani. Acestea vor rămâne veritabile documente în timp. Nu întâmplător scrisul lui Aurel Roman este apreciat de scriitori şi oameni de cultură ca: Ion Brad, Ion Mărginean, Silvia Pop, Gheorghe Ciul ş.a.
Lansarea cărţii „Drumul spre lumină” a evidenţiat deopotrivă faptul că Aurel Roman este apreciat şi simpatizat de intelectualii din Blaj şi de cei care locuiesc în împrejurimi. La evenimentul de lansare au fost prezenţi profesori şi publicişti (Silvia Pop, Cornel Tatai-Baltă, Augustin Urian, Virgil Frăţilă, Emil Bochiş, Elena Bochiş, Ana Hinescu, Ioan Pop, Diana-Elena Tocaciu, Adrian Solomon, Ana Cipariu, Mărioara Pop), muzeografi, bibliotecari (Simona Frâncu, Emil Comşa, Alina Oprean), preoţi (Nicolae Oprean, Dumitru Frăcea), medici (Mircea Frenţiu, Sanda Sava, Ionel Guriţă), ingineri (Ioan Mihălţan, Nicolae Sărătean, Grigore Pop, Florin Leah, Ioan Mezei), jurişti (Maria Beldea), economişti (Ioan Şolea, fost primar al Blajului, Ştefan Chirilă ) etc.
Prin publicarea cărţii sale, Aurel Roman contribuie la o mai bună cunoaştere a Blajului, centru bisericesc, cultural şi politic de o deosebită însemnătate în istoria românilor.
Prof. univ. dr. Cornel TATAI-BALTĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare