Rămâi conectat

Politică Administrație

Lângă orașul Câmpeni a fost inaugurată o microhidrocentrală – investiție a unei firme cu capital autohton

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

microhidrocentrala Campeni35Ieri a fost inaugurată lângă Câmpeni , în satul aparținător Valea Bistrii, o microhidrocentrală cu o putere de 900 KW care poate asigura energia electrică pentru aproximativ 300 de familii, investiție realizată cu capital integral românesc de firma “Bistra Hidro” S.R.L.  din Cluj Napoca.

La eveniment au participat numeroși invitați din partea comunității locale și autorități ale statului, iar  Călin Ioan Andreș – primarul orașului Câmpeni  și Florin Roman – vicepreședintele Consiliului Județean Alba au fost cei care au tăiat panglica de inaugurare alături de proprietari și au pornit-o să funcționeze, felicitând curajul și demersul investitorilor în realizarea acestei microhidrocentrale.

Centrala este situată lângă un drum forestier care face accesul dinspre orașul Câmpeni spre Muntele Mare, iar barajul de captare a apei a fost construit la circa 4 km în amonte de unde coboară pe o conductă subterană, diferența de nivel dintre baraj și centrală fiind de 140 metri.

Conform celor comunicate de proprietari, costurile totale s-au ridicat la suma de 2,3 milioane euro care a fost acoperită de aceștia din fonduri proprii și dintr-un credit bancar, iar 80% din această valoare s-a reîntors în economia românească, orașul Câmpeni primind din autorizațiile emise o sumă de peste 50.000 lei. Construcția începută în primăvara anului a fost realizată de ATS Group, o altă firmă românească din Cluj Napoca, iar energia electrică produsă ce se cifrează la valoarea de aproximativ 3300 MWh pe an  se distribuie prin rețeaua Electrica și se vinde clienților.

Această microhidrocentrală este prima de acest fel din zonă, în scurt timp ar trebui să se inaugureze alta cu o putere mai mare situată la barajul de la Mihoiești, iar vicepreședintele Florin Roman a anunțat că așteaptă să se mai construiască și alte microhidrocentrale în Apuseni care să producă energie verde.

Autor: Ovidiu Culda

[nggallery id=1295]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea