Ieri a fost inaugurată lângă Câmpeni , în satul aparținător Valea Bistrii, o microhidrocentrală cu o putere de 900 KW care poate asigura energia electrică pentru aproximativ 300 de familii, investiție realizată cu capital integral românesc de firma “Bistra Hidro” S.R.L. din Cluj Napoca.
La eveniment au participat numeroși invitați din partea comunității locale și autorități ale statului, iar Călin Ioan Andreș – primarul orașului Câmpeni și Florin Roman – vicepreședintele Consiliului Județean Alba au fost cei care au tăiat panglica de inaugurare alături de proprietari și au pornit-o să funcționeze, felicitând curajul și demersul investitorilor în realizarea acestei microhidrocentrale.
Centrala este situată lângă un drum forestier care face accesul dinspre orașul Câmpeni spre Muntele Mare, iar barajul de captare a apei a fost construit la circa 4 km în amonte de unde coboară pe o conductă subterană, diferența de nivel dintre baraj și centrală fiind de 140 metri.
Conform celor comunicate de proprietari, costurile totale s-au ridicat la suma de 2,3 milioane euro care a fost acoperită de aceștia din fonduri proprii și dintr-un credit bancar, iar 80% din această valoare s-a reîntors în economia românească, orașul Câmpeni primind din autorizațiile emise o sumă de peste 50.000 lei. Construcția începută în primăvara anului a fost realizată de ATS Group, o altă firmă românească din Cluj Napoca, iar energia electrică produsă ce se cifrează la valoarea de aproximativ 3300 MWh pe an se distribuie prin rețeaua Electrica și se vinde clienților.
Această microhidrocentrală este prima de acest fel din zonă, în scurt timp ar trebui să se inaugureze alta cu o putere mai mare situată la barajul de la Mihoiești, iar vicepreședintele Florin Roman a anunțat că așteaptă să se mai construiască și alte microhidrocentrale în Apuseni care să producă energie verde.
Autor: Ovidiu Culda
11 Comentarii
Dezgustator, popi si politicieni la fiecare rahat in ploaie.
Se putea fara Piticul Atomic, parvenitul care s-a imbogatit de la stat cu 1 milion de dolari ? Ce investitie e aceasta microhidrocentrala? E un dezastru ecologic, asa cum ar fi fost exploatarea de la Rosia Montana. Se putea sa nu apara Florin Roman? doar si-a umplut buzunarele de la Gold Corporation, de ce nu ar gira si acest dezastru ecologic, incomparabil mai mic decat cel de la Rosia
Am vrut sa scriu ceva frumos ce aceasta realizare dar cand am vazut nelipsitul sobor de preoti mi-a trecut tot cheful.
TRIST cum poti sa zici ca inca vom mai construi microhidrocentrale.Un exemplu Valea Fenesului si Raul mic Cugir din cauza baietiilor destepti au disparut pestii au ramas pe uscat apa a fost trasa printr-o conducta si a secat pe o portiune de cativa kilometrii cum arata muntii fara padure sau apa sau de fapt pe unii nui intereseaza decat banii pacat.Continuati continuati ca se gata curand tot dupa ce o sa ramana tara ca un fund gol si ce veti mai povestii copiilor vostri.Candva pe aici trecea un rau era o padure sau Tatii hai la mall ca e mai cool.In loc sa promovati turismul sa atrageti turisti voi i alungati.
Energie verde imi vine sa rad nemtii scot curent si din gainatul gaiinilor.Sunt atatea moduri de a produce energie.E usor sa distrugi dar e mai greu sa construiesti la loc ce ai stricat.Mai documentati-va despre energia verde.
@Radu
Nu ma indoiesc de performantele nemtilor.
La noi insa e jale in toate domeniile.
Nu cred ca la nemti pe Factura de curent electric apar, ca si la noi, cele dou absurditati:
– taxa pentru Certificate verzi (!!).
– taxa Contributie cogenerare inalta eficienta (!!!).
200 de taxe sunt Romania.
Ponta are nevoie de buget mare.
Cum puteti sa numiti un dezastru ecologic, uciderea uni rau, investitie?? Tinanad cont de proportii e de o mie de ori mai aberant decat sa numesti o defirsare ilegala investitie. Nu orice cheltuiala a unor indivizi e investitie. O retea de trafic de droguri nu se numeste investitie. Ce fel de jurnalisti sunteti? De trei ani a inceput campania de exterminare a raurilor montane in urma afacerii certificate „verzi” si voi inca nu stiti nimic despre cel mai amplu dezastru ecologic din Romania contemporana? Sau sunteti mituiti, ca indivizii obscuri de le Apele Romane si Agantia pentru Protectia Mediului, care le-au dat avizele si acordurile ilegale?
Pozele sunt absolut sinistre, se vede clar ca au secat raul complet, ca nu lasa nici urma de debit de servitute. Aceste poze sunt suficiente pentru un denunt penal, dar ma indoiesc ca in acel judet fara spirit civic cineva ar misca un deget. Pana si Albamontul a trecut de ani buni de partea distrugatorilor de natura.
Eu ma-m saturat sa-l vad pe penalul de Andres Calin in fotografi la evenimente in care nu are nici un merit, mai nou il vad si pe taietorul de lemne Dragomir Morcan si pe tradatorul motilor Florin Roman. JALNIC
Ati distrus inca o apa salbatica , fara sa lasati nici un strop de apa in aval de baraj! Vreti sa dezvoltati turismul in zona? Cu rauri secate si paduri taiate ma indoiesc ca va mai veni cineva. Mai ganditi-va inainte de aproba astfel de „investitii”.
Comentariile sunt oprite