Lângă orașul Câmpeni a fost inaugurată o microhidrocentrală – investiție a unei firme cu capital autohton

microhidrocentrala Campeni35Ieri a fost inaugurată lângă Câmpeni , în satul aparținător Valea Bistrii, o microhidrocentrală cu o putere de 900 KW care poate asigura energia electrică pentru aproximativ 300 de familii, investiție realizată cu capital integral românesc de firma “Bistra Hidro” S.R.L.  din Cluj Napoca.

La eveniment au participat numeroși invitați din partea comunității locale și autorități ale statului, iar  Călin Ioan Andreș – primarul orașului Câmpeni  și Florin Roman – vicepreședintele Consiliului Județean Alba au fost cei care au tăiat panglica de inaugurare alături de proprietari și au pornit-o să funcționeze, felicitând curajul și demersul investitorilor în realizarea acestei microhidrocentrale.

ELIT

Centrala este situată lângă un drum forestier care face accesul dinspre orașul Câmpeni spre Muntele Mare, iar barajul de captare a apei a fost construit la circa 4 km în amonte de unde coboară pe o conductă subterană, diferența de nivel dintre baraj și centrală fiind de 140 metri.

Conform celor comunicate de proprietari, costurile totale s-au ridicat la suma de 2,3 milioane euro care a fost acoperită de aceștia din fonduri proprii și dintr-un credit bancar, iar 80% din această valoare s-a reîntors în economia românească, orașul Câmpeni primind din autorizațiile emise o sumă de peste 50.000 lei. Construcția începută în primăvara anului a fost realizată de ATS Group, o altă firmă românească din Cluj Napoca, iar energia electrică produsă ce se cifrează la valoarea de aproximativ 3300 MWh pe an  se distribuie prin rețeaua Electrica și se vinde clienților.

Această microhidrocentrală este prima de acest fel din zonă, în scurt timp ar trebui să se inaugureze alta cu o putere mai mare situată la barajul de la Mihoiești, iar vicepreședintele Florin Roman a anunțat că așteaptă să se mai construiască și alte microhidrocentrale în Apuseni care să producă energie verde.

ADEZIUNE PLUS ALBA

Autor: Ovidiu Culda

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

11 Comentarii

narcis 15 martie 2014 at 21:00

Dezgustator, popi si politicieni la fiecare rahat in ploaie.

Motul 16 martie 2014 at 9:44

Se putea fara Piticul Atomic, parvenitul care s-a imbogatit de la stat cu 1 milion de dolari ? Ce investitie e aceasta microhidrocentrala? E un dezastru ecologic, asa cum ar fi fost exploatarea de la Rosia Montana. Se putea sa nu apara Florin Roman? doar si-a umplut buzunarele de la Gold Corporation, de ce nu ar gira si acest dezastru ecologic, incomparabil mai mic decat cel de la Rosia

Mariana 15 martie 2014 at 23:38

Am vrut sa scriu ceva frumos ce aceasta realizare dar cand am vazut nelipsitul sobor de preoti mi-a trecut tot cheful.

radu 15 martie 2014 at 23:54

TRIST cum poti sa zici ca inca vom mai construi microhidrocentrale.Un exemplu Valea Fenesului si Raul mic Cugir din cauza baietiilor destepti au disparut pestii au ramas pe uscat apa a fost trasa printr-o conducta si a secat pe o portiune de cativa kilometrii cum arata muntii fara padure sau apa sau de fapt pe unii nui intereseaza decat banii pacat.Continuati continuati ca se gata curand tot dupa ce o sa ramana tara ca un fund gol si ce veti mai povestii copiilor vostri.Candva pe aici trecea un rau era o padure sau Tatii hai la mall ca e mai cool.In loc sa promovati turismul sa atrageti turisti voi i alungati.

radu 15 martie 2014 at 23:58

Energie verde imi vine sa rad nemtii scot curent si din gainatul gaiinilor.Sunt atatea moduri de a produce energie.E usor sa distrugi dar e mai greu sa construiesti la loc ce ai stricat.Mai documentati-va despre energia verde.

Horea 16 martie 2014 at 11:36

@Radu

Nu ma indoiesc de performantele nemtilor.
La noi insa e jale in toate domeniile.

Nu cred ca la nemti pe Factura de curent electric apar, ca si la noi, cele dou absurditati:
– taxa pentru Certificate verzi (!!).
– taxa Contributie cogenerare inalta eficienta (!!!).

@ 16 martie 2014 at 20:56

200 de taxe sunt Romania.
Ponta are nevoie de buget mare.

Zana Apelor 16 martie 2014 at 9:24

Cum puteti sa numiti un dezastru ecologic, uciderea uni rau, investitie?? Tinanad cont de proportii e de o mie de ori mai aberant decat sa numesti o defirsare ilegala investitie. Nu orice cheltuiala a unor indivizi e investitie. O retea de trafic de droguri nu se numeste investitie. Ce fel de jurnalisti sunteti? De trei ani a inceput campania de exterminare a raurilor montane in urma afacerii certificate „verzi” si voi inca nu stiti nimic despre cel mai amplu dezastru ecologic din Romania contemporana? Sau sunteti mituiti, ca indivizii obscuri de le Apele Romane si Agantia pentru Protectia Mediului, care le-au dat avizele si acordurile ilegale?

Gelu 17 martie 2014 at 8:26

Pozele sunt absolut sinistre, se vede clar ca au secat raul complet, ca nu lasa nici urma de debit de servitute. Aceste poze sunt suficiente pentru un denunt penal, dar ma indoiesc ca in acel judet fara spirit civic cineva ar misca un deget. Pana si Albamontul a trecut de ani buni de partea distrugatorilor de natura.

cimpanar 17 martie 2014 at 8:47

Eu ma-m saturat sa-l vad pe penalul de Andres Calin in fotografi la evenimente in care nu are nici un merit, mai nou il vad si pe taietorul de lemne Dragomir Morcan si pe tradatorul motilor Florin Roman. JALNIC

Vlad 19 martie 2014 at 12:32

Ati distrus inca o apa salbatica , fara sa lasati nici un strop de apa in aval de baraj! Vreti sa dezvoltati turismul in zona? Cu rauri secate si paduri taiate ma indoiesc ca va mai veni cineva. Mai ganditi-va inainte de aproba astfel de „investitii”.

Comentariile sunt oprite