Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

La Roşia Montană şi la Baia de Arieş: Peste 60 la sută dintre participanţii la referendum au spus “Da” relansării mineritului în Apuseni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Duminică, 9 decembrie, în ziua alegerilor parlamentare, în judeţul nostru a avut loc referendumul pe tema relansării mineritului în Munţii Apuseni. Referendumul a fost organizat la solicitarea celor 35 de primari din  localităţile care au avut de suferit de pe urma închiderii exploatărilor miniere din Apuseni.

Au fost aşteptaţi la urne 72.877 de cetăţeni cu drept de vot din oraşele Zlatna, Câmpeni, Abrud, Baia de Arieş şi din comunele Roşia Montană, Lupşa, Stremţ, Vadu Moţilor, Bucium, Ciuruleasa, Râmeţ, Vidra, Sohodol, Ponor, Ceru Băcăinţi, Almaşu Mare, Poşaga, Rimetea, Întregalde, Galda de Jos, Cricău, Meteş, Albac, Arieşeni, Avram Iancu, Bistra, Gârda de Sus, Horea, Ighiu, Livezile, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Sălciua şi Scărişoara. În zonele amintite au fost amenajate 148 de secţii de votare. Cetăţenii au fost chemaţi la urne pentru a răspunde cu „DA” sau „NU” la întrebarea: ”Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în Munţii Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?”. Iată care a fost prezenţa la vot în câteva localităţi din Apuseni.

Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral, în cele 35 de localităţi din judeţ şi-au exercitat dreptul de vot 43,20 la sută din totalul alegătorilor înscrişi pe liste. Dintre aceştia, 62,45 la sută au votat “Da”, 35,90 la sută au votat “Nu”, iar 1,65 la sută reprezintă voturile nule.

*Cea mai mare prezenţă la urne s-a înregistrat la Roşia Montană, unde au participat la referendum 66,06 la sută din totalul alegătorilor înscrişi pe liste. Din cei prezenţi, 78,75 la sută îşi doresc relansarea mineritului în Apuseni, 19,44 la sută au spus “Nu” repornirii mineritului, iar 1,80 la sută sunt voturi nule.

*La Baia de Arieş, s-au prezentat la urne 45,84 la sută din alegătorii înscrişi pe liste. Din aceştia, 69,10 la sută au fost de acord cu relansarea mineritului în Apuseni, 29,82 la sută au votat “Nu” la referendum, iar 1,08 la sută sunt voturi nule.

*La Câmpeni, au luat parte la referendum 37,78 la sută din cetăţenii înscrişi pe liste. Din aceştia, 42,97 la sută au votat “Da”, 54,56 la sută au spus “Nu” relansării mineritului, iar 2,47 la sută au fost voturi nule. În judeţul nostru, au funcţionat exploatări miniere atât la Roşia Montană, cât şi la Baia de Arieş, la Zlatna şi la Almaşu Mare. Din datele comunicate ieri de Biroul Electoral rezultă că acolo unde au funcţionat exploatări miniere, adică la Roşia Montană şi la Baia de Arieş, locanicii îşi doresc reînvierea tradiţiei mineritului în Apuseni.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bărbatul care a agresat sexual o femeie în camera unui hotel din Alba Iulia, trimis în judecată

Unirea Ziarul

Publicat

în

Bărbatul care a agresat sexual o femeie în camera unui hotel din Alba Iulia, trimis în judecată Un agresor deosebit de periculos, care a violat o femeie în camra unui hotel din Alba Iulia, a fost trimis din nou în judecată. Incidentul a avut loc în noaptea de 29 spre 30 ianuarie 2024. Bărbatul a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea