Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

La ingineriile lui Alexa a participat şi Banca Italo Romena, care stă acum să execute nişte cumpărători de bună credinţă!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Continuăm acum dezvăluirile despre megaescrocheria „Meridian Construct”, respectiv acel „cartier al hoţiei” construit de Marius Alexa, administratorul societăţii respective, în zona străzii Livezii din municipiul nostru, prin care au fost înşelaţi numeroşi cumpărători de bună credinţă. Pentru a vă edifica asupra modului în care s-a procedat, redăm mai jos, cronologic, meandrele ingineriei:
lZeci de contracte, avansuri încasate şi lucrări demarate… fără a avea calitatea de proprietar
În perioada august-noiembrie 2006, Marius Alexa anunţa, prin intermediul agenţiei imobiliare „Casa Pronto” că vinde „blana ursului din pădure”, respectiv nişte imobile situate în Alba Iulia, ce urmau a fi construite, cu termen de finalizare şi predare 1 august 2007! În ce calitate? Păi, nimeni nu i-a verificat calitatea de proprietar, aşa că nimeni nu ştia că la momentul respectiv Alexa nu deţinea în zona respectivă nici măcar un metru pătrat de teren. Aşadar, exprimându-şi doar această intenţie, Alexa reuşeşte să atragă zeci de cumpărători momiţi de chilipirul unei locuinţe faine, la preţ de 70.000 de euro. Încă din anul 2006 Marius Alexa începe să încaseze avansuri de sute de mii de euro, de la diferiţi creduli, printre care şi de la doamna Silvia Anghel, la al cărei caz voi face referire în continuare, în baza unei „promisiuni de vânzare-cumpărare”. În primăvara anului 2007, având deja nişte contracte încheiate pe terenuri pe care nu le poseda, başca nişte avansuri substanţiale obţinute printr-o promisiune străvezie, el începe construcţia. Începe cu câteva zeci de imobile, fără autorizaţii de construcţie, fireşte. Şi nu-l deranjează nimeni. Nici administraţia şi nici Inspecţia în Construcţii.
lAl cui era, de fapt, terenul pe care construia Alexa după cum îl tăia capul?
După cum se poate verifica prin consultarea extrasului CF 30883, până în luna august a anului 2007 el nu intrase în posesia terenului. Dar al cui era terenul şi cine a permis lucrările de până atunci? Nu ştim. Este posibil să fi fost al UAT (Unitatea Administrativ Teritorială) Alba Iulia, deoarece aceasta (!?) îl transcrie, cu avizul OCPI (Oficiul de Cadastru), în favoarea SC „Nik Bau” SRL, societatea omului de afaceri italian Niccolo Di Livio, în luna iulie a anului 2007. Cu titlul de „dizolvare societate”. Şi nu trece nici măcar o lună de zile, că în acelaşi extras CF 30883 apare înscris în calitate de cumpărător de la Di Livio, cu toate drepturile de proprietate ce rezidă de aici, „Meridian Construct”, respectiv Marius Alexa. Culmea, deşi „Meridian Construct” devenise proprietar abia în luna august a anului 2007, când deja executase şi VÂNDUSE imobilele, autorizaţia de construcţie o primeşte în… septembrie 2007! Păi, nu-i curată „inginerie”? Şi să credem că, aşa cum au fost creduli cetăţenii cumpărători, la fel de „credule” au fost şi UAT şi OCPI şi alte instituţii ale statului, ce trebuiau să vegheze la respectarea legalităţii?
Faptul că Alexa construia după cum îl tăia capul este demonstrat mai ales în condiţiile în care acestuia i-a fost achitată integral contravaloarea a două imobile de către doamna Silvia Anghel încă din anul 2006 (şi avem documente doveditoare în acest sens), când el nu era nici măcar proprietar pe teren, dar primeşte autorizaţia un an mai târziu, după ce „intră în legalitate”. Şi cum credeţi că „intră în legalitate”? Ca şi în cazul altor vreo 75 de imobile, imediat ce casele prindeau contur primăria făcea recepţii şi acorda certificate de atestare, în baza cărora Alexa se întabula cu imobilele. Adică se întabula cu nişte imobile pe care le vânduse deja…
lLocuinţe date „la cheie” şi… ipotecate, la o bancă „generoasă”
Ca şi în cazul Ştei, despre care am mai scris, în cazul Silviei Anghel şi al altor păgubiţi, în baza „atestatului” de la primărie, după ce şi-a făcut întabularea, Alexa a girat la diferite bănci amatoare de asemenea „clienţi”, cu imobilele pe care le vânduse. Nu mai intru în detalii cu privire la faptul că reuşise să gireze anterior, chiar şi cu terenurile pe care nu era proprietar. În cazul Silviei Anghel şi al altor 3 păgubaşi (Nicoară, Nacu şi Baciu), Alexa ipotechează în decembrie 2007, la Banca Italo Romena, imobilele pe care le vănduse beneficiarilor în 2006. Pentru o linie de credit de 150.000 de euro. Mult mai „binevoitoare” decât banca lui Ţiriac, Banca Italo Romena nu-şi ia nicio măsură de precauţie şi acordă creditul fără ca măcar să ştie unde şi care sunt imobilele cu care girează Marius Alexa. Adică fără raport de evaluare a clădirilor. Un astfel de raport ajunge la bancă abia în anul 2008, iar prin acesta se încerca de fapt, acoperirea fostului director al băncii în faţa unui audit intern făcut de centrala băncii respective. Dovada faptului că BANCA este prima vinovată de acordarea unui credit fără acoperire este o adresă a SC „AxaConsult”, prin care se arată negru pe alb că abia în anul 2008 s-a făcut o inspecţie în teren, şi abia în luna august a acelui an a fost înaintat băncii raportul privind evaluările. Evaluări în 2008 pentru o ipotecă instituită în 2007? Haida, de! Iar acum, beneficiarilor de mai sus, „nemiloasa” bancă le face publicitate de vânzare (vrea să le vândă casele, în luna aprilie a acestui an), ca să-şi recupereze banii pe care cu prea mare largheţe i-a dăruit, efectiv, lui Alexa. Şi ce vină au oamenii? Banca a greşit (sau funcţionarii ei), banca să plătească! Sau să-şi acopere pierderile cum ştie! Dar, mă rog, aceasta e doar o opinie din partea unuia ca mine, care a studiat documentele. Decizia aparţine instanţei, respectiv Tribunalului Alba, pe rolul căruia se află cauza respectivă, cu termen chiar mâine, 16 martie 2011.
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea