Rămâi conectat

Curier Județean

La Cugir, pregătirile pentru Festivalul de Folk „Zilele Tineretului” sunt pe ultima sută de metri

Publicat

în

În cursul zilei de ieri, echipa de organizare a Festivalului „Zilele Tineretului” s-a întrunit pentru a pune la punct ultimele detalii ale evenimentului ce va avea loc în zilele de 11 şi 12 mai. Pe lângă angajaţii primăriei Cugir, Casei de Cultură, Clubului Sportiv Orăşenesc şi Poliţiei Locale, la întâlnirea de lucru au fost invitaţi şi reprezentanţi ai elevilor din cele două licee, pe care admninistraţia locală i-a dorit parteneri în organizarea festivalului.

Întrucât programul artistic al festivalului este deja stabilit, discuţiile s-au centrat pe competiţiile sportive la care organizatorii speră că vor răspunde cât mai mulţi tineri. Spre exemplu, startul festivalului va fi dat sâmbătă, 11 mai, în centrul localităţii unde vor fi aşteptaţi toţi cei care iubesc mişcarea în aer liber şi care vor fi provocaţi la cross, până la locul de desfăşurare al festivalului – Cabana Mistreţu de pe Râul Mare.

Plecare se va face ca şi anul trecut, de pe bulevardul Alexandru Sahia, însă traseul va fi diferit, datorită lucrărilor care au loc pe strada 21 Decembrie. Astfel, participanţii la cross vor urma ruta: UPS – Prichindel – Stadion – 21 Decembrie – Traian Vuia – Griviţei – Podul Roşu – Cabana Mistreţu. Trebuie spus că pe tot traseul, participanţii vor fi însoţiţi de un echipaj al Poliţiei Locale şi de o ambulanță, care se vor asigura de buna desfăşurăre şi securitatea celor ce vor lua parte la cros.

Electrica Furnizare Discount

Activităţiile sportive vor continua şi la Cabana Mistreţu cu competiţii de şah, tenis de masă şi bowling, în urma cărora, cei care se impun ca cei mai buni, vor fi premiaţi de către organizatorii festivalului.

Anul acesta Festivalul de folk „Zilele Tineretului” are loc cu aproape o săptămâna şi jumătate mai târziu, întrucât organizatorii au considerat că mulţi cugireni vor pleca din oraş în minivacanţa din 1-6 mai.

Este un festival pe care îl organizăm de Ziua Tineretului, pentru tineri în special, dar nu numai, ci pentru toţi cei care iubesc natura şi muzica bună. Întrucât mulţi tineri vor profita de minivacanţă şi vor pleca din oraş, am considerat că nu putem organiza ediţia din acest an în data de 1 şi 2 mai, întrucât riscăm să lipsească tocmai cei cărora le este destinat evenimentul. De aceea, am ales să sărbătorim tinereţea mai târziu decât de obicei, în 11 şi 12 mai şi sperăm că festivalul se va bucura de o prezenţă pe măsura pregătirii„, a declarat primarul Cugirului, Adrian Teban.

Printre cei care vor concerta, se numără şi nume sonore ale muzicii folk cum ar fi: Mircea Baniciu, Ioan Gyuri Pascu, Doru Stănculescu, Alina Manole.

Programul artistic va debuta sâmbătă, 11 mai, la ora 17.00, când vor urca pe scenă Fanfara Transilvania, Grupul Aprentis, Vali Iloaie Alina Manole, Doru Stănculescu, trupa Zip, trupa Equinoxe, iar la finalul evenimentului va avea loc discotecă în aer liber. Duminică, 12 mai, show-ul va începe tot la ora 17.00 cu Grupul Anotimpuri după care vor mai urca pe scenă Grupul Amurg, grupul Plus Noi, Trupa Milenium C.. Spre finalul evenimentului vor cânta pentru cugireni Mircea Baniciu Band, Dorin Andone şi Ionel Susan, Ioan Gyuri Pascu şi The Blue Workers.

Cei care doresc să se bucure de această sărbătoare câmpenească, pot urca spre Cabana Mistreţu cu mijloacele de transport în comun care vor circula din oră în oră, pe ruta Vinerea- Cabana Mistreţu, cu oprire la fiecare staţie, puse la dispoziţie de organizatori.

Publicitate

Curier Județean

29 noiembrie| Poveștile toamnei la Sebeș: Felician Farcașiu, un medalion poetic „cules” din slovele Cenaclului Literar „Lucian Blaga”. Eveniment online

Publicat

în

29 noiembrie| Poveștile toamnei la Sebeș: Felician Farcașiu, un medalion poetic „cules” din slovele Cenaclului Literar „Lucian Blaga”. Eveniment online

Una din ultimele povești pe care toamna le spune în luna lui Brumar, la Sebeș, este cea a lui Felician Fărcașiu. Interpret și culegător de folclor, artist desăvârșit, înzestrat cu un glas care a încântat întotdeauna audiența, Felician Fărcașiu s-a născut la Sebeș, în 29 noiembrie 1920.

Preocuparea pentru folclor și-a avut originea în atmosfera culturală a urbei natale, implicându-se în culegerea și conservarea acestui tezaur. Fiind iubitor al tradițiilor și obiceiurilor populare, Felician Fărcașiu a cules zeci de cântece, balade, doine, transformând atașamentul pentru folclor într-o misiune culturală. A reușit să strângă o zestre culturală impresionantă. A cântat alături de orchestrele de muzică populară ale Filarmonicilor din Arad, Sibiu, Braşov, Oradea, Bacău şi cu ansamblurile artistice din Deva, Baia Mare, Cluj, Timişoara şi Caransebeş, a întreprins numeroase turnee de concerte şi a participat la concursuri în ţară şi în străinătate. A imprimat șapte discuri pe care sunt cuprinse doar o parte din cele 260 de piese ale repertoriului său. Şi-a adus o contribuţie importantă la cunoaşterea şi nemurirea folclorului naţional.

Electrica Furnizare Discount

Dăruit total creației artistice a neamului românesc, s-a stins din viață prematur în anul 1977.

Începând cu anul 2002, în luna lui Brumar, la Sebeș, a devenit o tradiție să ne amintim de Felician Fărcașiu… Astfel s-a născut festivalul național și concursul de interpretare a cântecului popular românesc care poartă îi numele, întrerupt în urmă cu doi ani din pricina pandemiei.

Numele îi este dus cu mândrie mai departe de tinerele voci reunite în Ansamblul folcloric „Felician Fărcașiu”, un proiect susținut de Centrul Cultural „Lucian Blaga” și de municipalitate.

Și în acest an, pentru cinstirea memoriei lui Felician Fărcașiu, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș organizează un medalion poetic „cules” din slovele Cenaclului literar „Lucian Blaga” Sebeș.

Vă invităm să ne fiți alături, pe paginile de socializare ale Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și ale Bibliotecii Municipale „Lucian Blaga” Sebeș, pentru a sărbători împreună, spre neuitare, cu momente speciale, pline de emoție și dor, care dorim să vă rămână în suflete!

Citește mai mult

Curier Județean

Polițiștii din Alba la datorie, de 1 Decembrie, Ziua Națională. Peste 200 de cadre vor participa la misiunea de menţinere a siguranţei publice

Publicat

în

Polițiștii din Alba la datorie, de 1 Decembrie, Ziua Națională. Peste 200 de cadre vor participa la misiunea de menţinere a siguranţei publice

Peste 200 de poliţişti vor participa la misiunea de menţinere a siguranţei publice, la Alba Iulia, cu ocazia manifestărilor prilejuite de aniversarea celor 103 ani de la Marea Unire.

CITEȘTE ȘI: PROGRAMUL FINAL pentru 1 DECEMBRIE 2021, la Alba Iulia, de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Ceremonie militară, concerte de muzică populară și spectacol de drone

Cu ocazia manifestărilor publice dedicate sărbătoririi ZILEI NAŢIONALE A ROMÂNIEI – 1 DECEMBRIE şi a celor 103 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba a luat măsuri pentru intensificarea acţiunilor, suplimentarea efectivelor de siguranţă publică şi prezenţa echipajelor de poliție în locurile în care urmează să se desfăşoare manifestări publice, în municipiul Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

În acest sens, marți, 30 noiembrie a.c., 61 de poliţişti din structurile de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale şi alte formaţiuni vor acționa, pentru a asigura ordinea şi liniştea publică şi pentru a-i sprijini pe cetăţeni.

În data de 1 Decembrie, peste 160 de polițiști, alături de jandarmi şi lucrători ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă,vor fi la datorie, pe raza municipiului Alba Iulia și pe principale artere rutiere care duc spre municipiul reședință de județ, și vor acționa pentru fluidizarea traficului, prevenirea și combaterea faptelor de natură penală și contravențională și vor asigura intervenția la evenimente.

CITEȘTE ȘI: PARADA MILITARĂ de 1 DECEMBRIE, la Alba Iulia, ZIUA NAȚIONALĂ 2021: 550 de militari vor defila în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918

Polițiștii de ordine publică, împreună cu poliţiştii de investigaţii criminale, vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea infracționalității stradale, iar poliţiştii Serviciului Transporturi vor intensifica acţiunile de patrulare în staţiile de cale ferată şi pe trenurile de călători, în scopul prevenirii şi combaterii infracţiunilor contra patrimoniului şi a celor comise cu violenţă.

Totodată, Inspectoratul de Poliţiei Judeţean Alba va participa, alături de celelalte forţe ale Ministerului Afacerilor Interne, la parada militară, cu 15 poliţişti şi 5 autospeciale din dotarea formaţiunilor de poliţiei rutieră și acţiuni speciale.

Cetăţenii care vor participa la manifestările publice din Alba Iulia, prilejuite de Sărbătorirea Zilei Naţionale a României, sunt rugaţi să respecte restricţiile de circulaţie şi indicaţiile poliţiştilor rutieri şi să parcheze doar în locurile special amenajate.

În acest sens, reamintim principalele restricții de circulație:

În data de 30 noiembrie 2021:

-între orele 9,30 – 11,00  pe B-dul Ferdinand I, Piața Ion I.C. Brătianu, Piața Iuliu Maniu, strada Ardealului, strada Olteniei, strada București, strada Basarabiei, strada Frederic Mistral
-între orele 13,00 -16,00 pe B-dul Încoronării, B-dul 1 Decembrie 1918, B-dul Horea, strada Ghe. Pop de Băsești, strada Crișan, strada Cetății, strada Apulum, strada Izvorului, strada Dr. Ion Ratiu, strada Ion Agârbiceanu, B-dul Transilvaniei;

În data de 01 decembrie 2021

-între orele 07,00 – 10,00, pe traseul Autogara Alba Iulia, B-dul Ferdinand I, Piața Alessandria, strada Mihai Viteazu, Catedrala Încoronării;
-între orele 12,00 – 21,00, pe B-dul 1 Decembrie 1918 (de la intersecția cu strada Vasile Goldiș până la intersecția cu strada Cloșca).
-între orele 09,00 – 22,00, pe strada Aurel Vlaicu, strada Unirii (de la bariera acces in Cetatea Alba Carolina), Aleea Sf. Capistrano ( de la bariera acces în Cetatea Alba Carolina),
-între orele 13,00 – 16,00, pe B-dul Încoronării, B-dul 1 Decembrie 1918, B-dul Horea, strada Ghe. Pop de Băsești, strada Crisan, strada Cetății, strada Apulum, strada Izvorului, strada Dr. Ion Ratiu, strada Ion Agârbiceanu, B-dul Transilvaniei ( parcările Pasaj – B-dul. Transilvaniei).

Recomandăm tuturor celor care vor participa la manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Naționale, să respecte regulile de prevenire a răspândirii Covid 19 și reamintim că este obligatorie purtarea măștii de protecție sanitară.

În vedere asigurării unui climat de siguranţă corespunzător pe perioada în care este sărbătorită Ziua Naţională a României, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, prin efectivele de care dispune, este pregătit să răspundă prompt la orice sesizare sau reclamaţie a cetăţenilor.

Urăm tuturor românilor să se bucure, pe deplin, de Sărbătoarea Marii Uniri!

LA MULŢI ANI, ROMÂNIA!

Citește mai mult

Curier Județean

Coliziune cu un autoturism condus din sens opus, la Coșlariu: O femeie din Alba Iulia a fost transportată la spital

Publicat

în

Coliziune cu un autoturism condus din sens opus, la Coșlariu: O femeie din Alba Iulia a fost transportată la spital

La data de 27 noiembrie 2021, în jurul orei 10,00, un bărbat de 54 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism pe DJ 107 B, pe raza localității Coșlariu, a intrat în coliziune cu un autoturism condus, din sens opus, de un bărbat de 42 de ani, din municipiul Timișoara.

În urma accidentului, o femeie de 69 de ani, din Alba Iulia, pasageră în primul autoturism, a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportată la spital.

Cei doi conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Electrica Furnizare Discount

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare