La Campionatul Mondial de Powerlifting, performanțe deosebite: două medalii de bronz pentru competitorii tricolori

La începutul acestei luni, Africa de Sud a fost gazda Campionatului Mondial de Powerlifting destinat juniorilor. Reprezentativa României a fost formată din 3 sportivi, Cătălin Buciuman și Laurențiu Avram (CS Unirea Alba Iulia), George Moise (Iron Team Ploiești), și doi antrenori, Cristian Oproiu și Ovidiu Pănăzan, acesta din urmă fiind conducătorul delegației și antrenorul celor doi albaiulieni.

Competiția a strâns peste 250 de sportivi din 28 de țări și a adus delegației tricolore două medalii de bronz prin George Moise (cat. 66 kg) și Cătălin Buciuman (cat. 74 kg) și o clasare în primele șase locuri prin Laurențiu Avram (cat. 83 kg). Cătălin Buciuman a participat pentru prima dată în calitate de junior mare, în cadrul acestei competiții, având la un moment dat șansa obținerii unei medalii.

ELIT

Dincolo de rezultatele excepționale și mai ales constante ale powerliftingului românesc, contextul rămâne fundamental pentru înțelegerea performanței recente. Cu doar trei sportivi, cu eforturi financiare considerabile, România ocupă locul zece pe națiuni într-un sport în care o zi proastă nu poate fi ascunsă de către echipă. România ocupă locul zece între națiunile pentru care sportul e prioritate națională, strategie și nu rezultat de etapă sau conferință de presă. Africa de Sud a fost pentru câteva zile pământ românesc pentru că powerliftingul românesc a avut viziunea performanței și sprijinul unor oameni care au înțeles că la Alba Iulia există pricepere și determinare. Unul dintre aceștia este Corneliu Mureșan, directorul CS Unirea Alba Iulia, cel care a participat decisiv la realizarea deplasării lotului în Africa de Sud, reprezentanții FRP mulțumindu-i pe această cale. Pentru perioada imediat următoare, FRP și sportivii săi continuă pregătirea pentru Campionatul Mondial de Powerlifting destinat seniorilor, competiție care va avea loc în Suedia în perioada 5-10 noiembrie, se arată într-un comunicat de presă remis de Federația Română de Powerlifting, ce are sediul în Cetatea Marii Uniri.

Dan HENEGAR