Rămâi conectat

Curier Județean

La Blaj, bugetul local va fi focusat în acest an pe cel mai amplu program de investiţii

Alexandra Mates

Publicat

în

„Blajul va avea şi în acest an un buget focusat pe dezvoltare şi echilibru financiar. Structura bugetului pentru anul 2013 are la bază prioritizarea şi transformarea proiectelor în obiective de investiţii„, spune primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Bugetul local pentru anul 2013 are o valoare totală de 27,5 milioane de lei, în această  formă fiind incluse şi sumele alocate de la bugetul de stat.

În conformitate cu Legea 273 privind finanţele publice locale, veniturile proprii sunt la nivelul  anului trecut, respectiv de 12,2 milioane lei. În această categorie intră impozitele pe clădiri şi terenuri, cotele defalcate din impozitele pe venit şi alte impozite şi taxe locale.

Cu un buget mai mare cu 9%  faţă de anul trecut , municipalitatea îşi propune să continue cel mai amplu program de investiţii din ultimii ani. Primăria are cuprinse în bugetul de investiţii, obiective aflate în continuare dar şi investiţii noi.

Bugetul este structurat să acopere costurile serviciilor publice dar în acelaşi timp şi să continue dezvoltarea oraşului. Astfel, nu mai puţin de 44,15% din buget va fi indreptat către capitolul investiţii  şi reparaţii capitale. În această categorie intră modernizarea infrastructurii supraterane (asfalt, trotuare, rigole, edificii şcolare şi culturale) şi modernizarea infrastructurii subterane (apă , canalizare).

Administraţia publică locală consideră că reabilitarea, respectiv modernizarea, masivă a oraşului petrecută în ultimii ani este o consecinţă directă a atragerii de noi investitori, a diminuării ponderii salariale din totalul bugetului propriu cu creşterea proporţională a sumelor alocate pentru investiţii. În acest an, salariile angajaţilor reprezintă doar 22,17% din buget.

La capitolul investiţii , anul acesta în valoare de 5,4 milioane de lei, prioritate vor avea lucrările  iniţiate în anii precedenţi precum: reparaţia capitală  a  ultimului etaj la Liceul Timotei Cipariu, noua grădiniţă de pe Câmpia Libertăţii, Parcul Timotei Cipariu, cele două cămine culturale din Petrisat şi Tiur, finalizarea lucrărilor la Piaţa Agroalimentară şi finalizarea lucrărilor la gardul de împrejmuire a Colegiului Naţional Inochentie Micu Clain.

De departe cele mai importante lucrări ce vor fi finalizate în acest an se referă la refacerea carosabilului pe străzile unde s-a încheiat extinderea canalizării. Primele străzi care vor beneficia şi de o modernizare completă sunt: Gheorghe Bariţiu, Alexandru Borza, A.G. Golescu, Iazului şi Morii.

,, Am văzut în ţară, şi chiar în judeţ, oraşe care ani de zile după finalizarea lucrărilor de extindere a canalizării arătau ca după bombardament. Acest lucru nu se va întâmpla şi la Blaj. În cel mult şase luni după terminarea lucrărilor fiecare stradă trebuie să fie asflatată şi readusă la stadiul iniţial’’, afirmă primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Pe lângă refacerile şi modernizările prevăzute după canalizare, administraţia publică din Blaj îşi mai propune să mai dea în folosinţă un alt parc în Mănărade, să continue reabilitarea reţelelor de apă în parteneriat cu Apa CTTA Alba, să monteze o nouă staţie de presiune a apei la Spătac, să ofere utilităţile pentru trei noi investitori care îşi desfăşoară activitatea în zona industrială, să continue montarea de trotuare cu dale pe alte două străzi din municipiu şi să pietruiască alţi 7 kilometri de drumuri de hotar în localităţile componente.

Bugetul  va suporta  anul acesta şi suma de 0.56 milioane de lei contribuţie locală pentru proiectul european de extindere a canalizării. Concret, anul acesta  vor fi realizaţi 25 km din totalul prevăzut de 30 km , iar staţia de epurare  va fi finalizată în proporţie de 70%.

Proiectul de buget iniţiat de primarul Gheorghe Valentin Rotar a fost catalogat de consilierii locali drept unul echilibrat şi a fost votat în unanimitate.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Mesaje de Sfantul Andrei religioase. Felicitari si urări creștine pe care le puteți trimite de Sf Andrei 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de Sfantul Andrei religioase. Felicitari si urări creștine pe care le puteți trimite de Sf Andrei 2023

Creştinii îl prăznuiesc în fiecare an, în data de 30 noiembrie pe Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul românilor și apostolul care a răspândit creștinismul meleagurile noastre.

Ziua de 30 noiembrie, în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, a fost consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Această zi este consemnată cu cruce roșie în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române în urma hotărârii Sfântului Sinod din anul 1995.

Peste 700.000 de români își sărbătorează azi ziua de nume, iar dacă ai cunoscuți care poartă numele Andrei, Andreea sau alte derivate, nu rata ocazia să le transmiți mesaje de la mulți ani.

Citește și: MESAJE de SFANTUL ANDREI. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei

Ești un suflet frumos și Dumnezeu te iubește! La Mulți Ani de Sf. Andrei!

Dumnezeu să-ți încălzească inima și să-ți dea pace, nu numai de ziua numelui tău, ci și pentru fiecare zi a vieții tale!

Mă rog ca Dumnezeu să te conducă mereu pe calea cea bună. La mulți ani de Sf. Andrei!

Harul divin al Atotputernicului este întotdeauna alături de tine în vremurile tale bune și în momentele rele din viață. Să ai o zi a numelui minunată, draga mea!

Îți urez ca sărbătoarea Sfântului Andrei să îți aducă o viață curată, frumoasă, plină de bucurii și dragoste. La mulți ani Andreea!

Fie ca Dumnezeu să nu înceteze niciodată să te spele cu binecuvântările Sale. La mulți ani de Sf. Andrei!

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Andrei • Nume derivate din Andrei sărbătorite de Sf Andrei

Îți urez să ai o zi onomastică la fel de luminoasă precum un bulgăre alb de zăpadă, la fel de fericită precum cântecul clopoțelului de Crăciun și la fel de frumoasă precum Sărbătorile petrecute lângă cei apropiați.

Dumnezeu să va dea puterea și să vă facă să vă pregătiți pentru a depăsi toate barierele din viața voastră. La mulți ani de Sf. Andrei!

În zi de mare sărbătoare a Ortodoxiei, pentru că purtați numele Sfântului Andrei, vă urez multă sanatate și fericire!

Sfântul Andrei Sfântul Andrei sa te ocrotească in fiecare zi, sa iți aducă liniște si pace! La mulți ani cu împliniri si momente frumoase!

Sfântul căruia ii purtați numele sa va ocrotească in fiecare zi, sa va aducă liniște si pace si sa nu lase ca speranța sa se stingă din sufletul dumneavoastră. La mulți ani cu împliniri si momente frumoase in viitor!

Sfântul căruia ii porți numele sa te ocrotească in fiecare zi. La mulți ani cu împliniri si momente frumoase in viitor!

Este doar încă o Sfântă, dar cea mai frumoasa dintre toate cele sfinte, caci este ziua ta! La mulți ani!

Citește și: LA MULȚI ANI ANDREI ȘI ANDREEA! Mesaje, FELICITĂRI și URĂRI de Sfântul Andrei

La mulți ani! si Sfântul Andrei sa te călăuzească mereu!

„Îți urez ‘La mulți ani’, pentru că porți acest nume, și fie ca SF ANDREI, pe care îl reprezinți, să-și coboare ochii asupra ta și să îți dăruiască fericirea dorită și numai bucurii și liniște interioară”

„Fie ca aceasta zi sa-ti deschida poarta unui viitor plin de succese si realizari. Sfântul ANDREI al cărui nume îl porți să te ocrotească și să te călăuzească mereu. La Mulți Ani!”

Te felicit sincer de Sf. Andrei! Această este o sărbătoare a Patronului tău ceresc și a numelui pe care îl porți cu demnitate. Ești întotdeauna gata să răspunzi la un apel de ajutor și să cucerești irevocabil inimile oamenilor cu lumina și energia ta! Îți doresc să duci prin toată viață acea căldură care curge din sufletul tău!

De Sf. Andrei, fie că toți oamenii din jurul tău să îți ofere căldură, bunătate și zâmbete. Te iubesc foarte mult și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru faptul că ai apărut în viață mea!

Citește și: Urări de Sfântul Andrei • Mesaje de Sfântul Andrei și  texte de felicitare pe care le poți transmite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei

Dragă mea Andreea! Astăzi este o sărbătoare minunată a bisericii – ziua numelui și a sfântului tău. Te felicit sincer și îmi doresc că viață ta să fie pictată în culori strălucitoare de bucurie, bunătate și fericire!

Indiferent de câți ani ți-a trimis Domnul, trăiește că un copac tânăr și puternic, cu o coroana luxuriantă și fructe suculente. Lasă toate necazurile, furtunile și uraganele să ocolească grădina vieții tale. La Mulți Ani de Sf. Andrei!

Rugăciunea mea pentru ține de ziua Sf. Andrei este să ți se dea un spirit de bucurie durabilă care poate veni doar de la Domnul. Este mult mai bine decât doar o zi a numelui fericită.

În această zi, ia mâna lui Dumnezeu și încânta-te, pentru că are multe lucruri grozave planificate pentru ține în anii următori. La Mulți Ani de Sf. Andrei!


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare