Ziarul Unirea

Kronospan Sebeș invită autoritățile locale și ONG-urile la o discuție pe baza rezultatelor studiului de impact asupra stării de sănătate a populației din Sebeș

Kronospan Sebeș prezintă pe larg rezultatele studiului de impact asupra Stării de Sănătate a Populației din Municipiul Sebeș asociată instalației de formaldehidă Kronospan, luni, 25 mai, în cadrul unei întâlniri ce va avea loc în sala mică a Casei de Cultură ,,Lucian Blaga”, potrivit unui comunicat de presă. Sunt invitați să participe reprezentanți ai autorităților locale și ai tuturor ONG-urilor interesate.

Studiul actualizat a fost realizat de către Institutul Național de Sănătate Publică, parte a Centrului Regional de Sănătate Publică Cluj, în acord cu procedura pentru revizuirea autorizației integrate de mediu a Kronospan Sebeș.

ELIT

„Rezultatele noului studiu relevă că nu există riscuri asupra stării de sănătate a populației din Sebeș și împrejurimi, ca urmare a expunerii la substanțele eliberate în aer, respectiv formladehidă și pulberi. Dincolo de respectarea pașilor impuși de autoritățile competente pentru obținerea autorizației de mediu, dorim să subliniem deschiderea noastră către dialog”, declară Oana Bodea, director de PR Kronospan Sebeș.

Aceeași evaluare arată că distribuția frecvențelor bolilor din Sebeș, în special în ceea ce privește incidența cancerelor, înregistrează valori mai mici decât în alte localități din județul Alba, precum Aiud sau Blaj. Astfel, studiul stabilește că amplasarea și funcționarea Kronospan Sebes nu duc la apariția de riscuri asupra stării de sănătate a localnicilor.

Mai mult decât atât, rezultatele cercetării efectuate de Institut dau informații importante și în ceea ce privește rata mortalității, care, în Sebeș, este sensibil mai scăzută decât în alte localități din județul Alba – Blaj și Aiud. Astfel, valoarea medie a mortalității calculate pe o perioadă de trei ani în localitatea Sebeș a fost cea mai mică, situându-se sub valoarea medie calculată pentru aceeași perioadă pentru județul Alba și, în același timp, este mai scăzută decât cea calculată pentru orașul Aiud și pentru Blaj, în 2011. Valorile sunt relativ identice în Sebeș și Blaj în 2012 și în 2013.

ADEZIUNE PLUS ALBA

Concluziile studiului sunt foarte clare, atât pentru specialiști, cât și pentru cei mai puțin familiarizați cu acest subiect. Astfel, evaluarea stării de sănătate a arătat că expunerea sebeșenilor la formladehidă și pulberi se face în limitele stabilite internațional ca valori de referință pentru un impact minim și nesemnificativ.

Institutul Național de Sănătate Publică este singurul organism național acreditat și legitimat pentru realizarea de studii și evaluări asupra stării de sănătate a populației. Datele prelucrate și prezentate în acest studiu corespund perioadei de referință 2011-2013 și au fost colectate de Direcția de Sănătate Publică Alba.

Metodologia de prelucrare a valorilor concentrațiilor de formaldehidă în imisii s-a făcut conform programului de utilitate publică aparținând Agenției SUA pentru Substanțe Toxice și Registrul Bolilor din cadrul Centrului de Control și Prevenire a Bolilor. În momentul de față, studiul este disponibil la sediul Direcției de Sănătate Publică Alba.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Nevoie URGENTĂ de donatori la Centrul de Transfuzie Alba: Ce grupe de sânge au stoc insuficient

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba face un apel către cetățenii județului, pentru a dona de urgență sânge, în special cei… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

13 ianuarie: Exponatul lunii la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Depozitul de bronzuri de la Gâmbaș

Miercuri, 13 ianuarie 2021, ora 1100, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii ianuarie: Depozitul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a fost RENOVATĂ pentru iubitorii de carte, cu dizabilități

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba este instituția publică de cultură care are rolul de a gestiona documente și baze de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

ANGAJĂRI la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia: Concurs pentru ocuparea postului de inspector de specialitate la Serviciul financiar contabilitate

ANGAJĂRI la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia: Concurs pentru ocuparea postului de inspector de specialitate la Serviciul financiar contabilitate… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

A prezentat polițiștilor un permis de conducere italian, care se presupune că este fals. Tânăr din Lunca Mureșului, CERCETAT de polițiști

Polițiștii din Ocna Mureș au oprit, în data de 11 ianuarie, un tânăr din comuna Lunca Mureșului, care a prezentat… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| Veteranul de război Gheorghe Tamaș din Daia Română, sărbătorit la 98 de ani de reprezentanți ai Armatei Române și oficialități

Veteranul de război Gheorghe Tamaș din Daia Română a fost omagiat la împlinirea venerabilei vârste de 98 de ani de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

67 de persoane sancționate de către polițiștii din Alba pentru nerespectarea măsurilor și normelor de protecție împotriva COVID-19. Activățile de verificare ale IPJ Alba continuă

Continuă activitățile Inspectoratului de Poliție Județean Alba în vederea verificării modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 Comentarii

Așa zis-a Burebista 21 mai 2015 at 20:13

Prima și prima dată să renunțe la procesele cu ONG-urile. Nu au voie oamenii să organizeze proteste? Cu ce au greșit, Oana Bodea?
Cum ai reușit să crezi un astfel de studiu și să îți bazezi argumentația pe el din moment ce e nul din concepție? Ai vorbit cu un medic? Știi că unei boli precum cancerul îi trebuie ani buni ca să se manifeste și că nu apare peste noapte?
Dacă speranța de viață e mai mare în Sebeș v-ați găsit voi s-o scurtați? Acesta este planul vostru? Pentru asta ești plătită?
Sistemele de monitorizare au înregistrat depășiri ale cotelor de poluanți proveniți de la Kronospan.
Ce vrei să-mi spui dacă vin? Povești? Vrei să-mi dovedești incompetența? ce mai vrei s-mi spui și nu știu deja?
Poți dormi noaptea știind că reprezinți un factor major de poluare și că comunicarea cu publicul pârâie din toate încheieturile?

mdf-ul 22 mai 2015 at 9:10

Marite rege mai lucreaza putin la gramatica si nu uita de medicamente.Ai dreptate cancerul poate aparea dupa ani si ani.Din pacate nu putem afla care este cauza sfirsitului nostru.Oricum prefer sa mor de cancer decit sa vina unul ca tine,care uita sa-si ia tratamentul si umbla liber ,si sa-mi dea in cap.

mdf-ul 22 mai 2015 at 9:17

Bure,nu stiu daca o cunosti pe Oana dar dupa cum arata merita sa doarma bine linga oricine(bineinteles nu linga tine).

Așa zis-a Burebista 22 mai 2015 at 10:03

Oare cum te-ai comporta cu cineva care spune că e deschis la dialog, dar care face primul pas prin a te da în judecată? Comunicare mai brutală de atât se poate?
Îți spun eu cum te comporți: la prima întâlnire îi aranjezi freza să arate atât de bine încât o să doarmă lângă cine mai găsește.

PS: angajările se fac în funcție de ce ai în cap și nu după alte criterii.

PPS: până acum compartimentul duduiei nu a dat nici un rezultat. Cât o mai țin șefii ei pe post ca să aducă deservicii firmei?

mdf-ul 22 mai 2015 at 11:40

Si fara freza aranjata de tine arata bine.Ai dreptate:a fost angajata pe criterii de performanta(tocmai de aceea nu ai replica in fata ei).Sefii ei o tin in functie atita timp cit considera ei,nu cit vrea un bolnav de schizofrenoistorie.In legatura cu judecata sa lasam sa probeze spusele reprezentatii ‘sutelor de mii de protestari plimbareti duminicali’ din Sebes. Si te rog frumos nu uita de medicamente!!!

Așa zis-a Burebista 22 mai 2015 at 11:55

Să înțeleg că preferi un stil de comunicare ce nu duce nicăieri? Același stil l-a avut și Deheleana, dar din fericire nu a mai avut vreme să-l ducă până la capăt. Adică să dea în judecată.

mdf-ul 23 mai 2015 at 12:45

Daca vrei stil de comunicare decent nu mai jigni femei(care pina o sa spuna justitia ca sunt vinovate tu trebuie sa taci).Si nu uita de….!

Comentariile sunt oprite