Rămâi conectat

Curier Județean

Kronospan Sebeș invită autoritățile locale și ONG-urile la o discuție pe baza rezultatelor studiului de impact asupra stării de sănătate a populației din Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Kronospan Sebeș prezintă pe larg rezultatele studiului de impact asupra Stării de Sănătate a Populației din Municipiul Sebeș asociată instalației de formaldehidă Kronospan, luni, 25 mai, în cadrul unei întâlniri ce va avea loc în sala mică a Casei de Cultură ,,Lucian Blaga”, potrivit unui comunicat de presă. Sunt invitați să participe reprezentanți ai autorităților locale și ai tuturor ONG-urilor interesate.

Studiul actualizat a fost realizat de către Institutul Național de Sănătate Publică, parte a Centrului Regional de Sănătate Publică Cluj, în acord cu procedura pentru revizuirea autorizației integrate de mediu a Kronospan Sebeș.

„Rezultatele noului studiu relevă că nu există riscuri asupra stării de sănătate a populației din Sebeș și împrejurimi, ca urmare a expunerii la substanțele eliberate în aer, respectiv formladehidă și pulberi. Dincolo de respectarea pașilor impuși de autoritățile competente pentru obținerea autorizației de mediu, dorim să subliniem deschiderea noastră către dialog”, declară Oana Bodea, director de PR Kronospan Sebeș.

Aceeași evaluare arată că distribuția frecvențelor bolilor din Sebeș, în special în ceea ce privește incidența cancerelor, înregistrează valori mai mici decât în alte localități din județul Alba, precum Aiud sau Blaj. Astfel, studiul stabilește că amplasarea și funcționarea Kronospan Sebes nu duc la apariția de riscuri asupra stării de sănătate a localnicilor.

Mai mult decât atât, rezultatele cercetării efectuate de Institut dau informații importante și în ceea ce privește rata mortalității, care, în Sebeș, este sensibil mai scăzută decât în alte localități din județul Alba – Blaj și Aiud. Astfel, valoarea medie a mortalității calculate pe o perioadă de trei ani în localitatea Sebeș a fost cea mai mică, situându-se sub valoarea medie calculată pentru aceeași perioadă pentru județul Alba și, în același timp, este mai scăzută decât cea calculată pentru orașul Aiud și pentru Blaj, în 2011. Valorile sunt relativ identice în Sebeș și Blaj în 2012 și în 2013.

Concluziile studiului sunt foarte clare, atât pentru specialiști, cât și pentru cei mai puțin familiarizați cu acest subiect. Astfel, evaluarea stării de sănătate a arătat că expunerea sebeșenilor la formladehidă și pulberi se face în limitele stabilite internațional ca valori de referință pentru un impact minim și nesemnificativ.

Institutul Național de Sănătate Publică este singurul organism național acreditat și legitimat pentru realizarea de studii și evaluări asupra stării de sănătate a populației. Datele prelucrate și prezentate în acest studiu corespund perioadei de referință 2011-2013 și au fost colectate de Direcția de Sănătate Publică Alba.

Metodologia de prelucrare a valorilor concentrațiilor de formaldehidă în imisii s-a făcut conform programului de utilitate publică aparținând Agenției SUA pentru Substanțe Toxice și Registrul Bolilor din cadrul Centrului de Control și Prevenire a Bolilor. În momentul de față, studiul este disponibil la sediul Direcției de Sănătate Publică Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU în satul Silivaș, din comuna Hopârta: Un utilaj agricol a luat foc

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU în satul Silivaș, din comuna Hopârta: Un utilaj agricol a luat foc Un incendiu a izbucnit la un utilaj agricol din satul Silivaș, comuna Hopârta. Au intervenit pompierii din Aiud. Citește și: INCENDIU de vegetație uscată la Băgău: Intervin pompierii din Aiud cu o autospecială Detașamentul de pompieri Aiud intervine cu o autospecială de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea