Kosoni furați din Sarmisegetuza, retrași de la o licitație din Dublin și repatriați
Două monede dacice din aur de tip Koson au fost recuperate şi vor fi repatriate, astăzi, în România, în urma unui demers complex de cooperare judiciară de excepţie, desfăşurat pe durata a aproximativ 16 luni, între instituţii româneşti – Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Public, Ministerului Culturii și Patrimoniului Naţional, Muzeul Naţional de Istorie a României, Ministerului Afacerilor Externe, Ambasadei României la Dublin – şi Poliţia Naţională Irlandeză, după cum anunță oficialii MAE.
După repatriere, ele vor îmbogăţi patrimoniul României şi vor intra in colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României.
”Această acţiune este rezultatul aplicării cu succes a convenţiei UNIDROIT şi reprezintă o premieră, fiind pentru prima oară când autorităţile româneşti reuşesc, ca urmare a unei decizii judecătoreşti emise de o instanţă din Uniunea Europeană, recuperarea unor piese exportate ilegal şi prezente în comerţul internaţional de antichităţi”, se precizează în comunicatul de presă emis de minister.
Cele două monede fac parte din singura emisiune dacică de aur, având pe revers legenda scrisă cu litere greceşti – KOSON. Piesele repatriate provin dintr-un mare tezaur descoperit în urma unor activităţi ilegale de detecţie desfășurate de membri ai unor grupări organizate care au activat în zona Sarmisegetuza Regia, ultima capitală a Daciei libere, sit arheologic aflat pe lista UNESCO. Monedele au părăsit teritoriul naţional în mod clandestin, fiind depistate în comerţul internaţional de antichităţi.
În intervalul februarie 2011 – iulie 2012, Ministerul Administraţiei şi Internelor prin intermediul Ataşatului de Afaceri Interne al României la Dublin – Irlanda, a iniţiat şi derulat un complex de activităţi informativ – operative şi de cooperare poliţienească în baza unei Cereri de Comisie Rogatorie iniţiată de Ministerul Public – Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia.
Obiectul cooperării desfăşurate intens pe parcursul intervalului semnalat l-a constituit identificarea, localizarea şi indisponibilizarea unui lot de monede KOSON din aur, care urmau a fi oferite spre vânzare în cadrul unei licitaţii de artă la Dublin.
În baza elementelor puse la dispoziţe de echipa de anchetatori români şi în urma întâlnirilor de lucru iniţiate cu partenerii de cooperare, au fost identificate coordonatele şi locaţia unde era planificată a se desfăşura acţiunea de vânzare, partenerii irlandezi reuşind identificarea vânzătorului lotului de monede aflat în litigiu şi procedând la indisponibilizarea acestora.
Indisponibilizarea monedelor a declanşat un proces judiciar complex şi de durată ce a avut loc în faţa instanţelor irlandeze, având ca obiectiv stabilirea apartenenţei juridice şi restituirea monedelor statului român.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Fondul clasei, interzis în școlile din România în anul școlar 2024-2025. Sancțiuni pentru instituțiile care colectează bani de la părinți
Fondul clasei, interzis în școlile din România în anul școlar 2024-2025. Sancțiuni pentru instituțiile care colectează bani de la părinți Legislația în anul școlar 2024-2025, prevede că strângerea de bani de la părinți pentru fondul clasei nu este legală. În trecut, banii erau colectați pentru achiziționarea de materiale didactice, reparații minore în sălile de curs […]
Secțiune Articole Similare
-
Sănătatea și naturăacum 2 zile
Varza murată – sursă de probiotice şi singurul aliment vegetal care conţine vitamina B12
-
Sănătatea și naturăacum o zi
Alunele de pădure îmbunătăţesc performanţa intelectuală
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
15 septembrie – Ziua Internațională a Democrației, un drept fundamental al cetățenilor, bazat pe libertate, egalitate, transparență și responsabilitate
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
16 septembrie – Leul este instituit ca monedă a țării. Istoria monedei naționale
-
Opinii - Comentariiacum o zi
18 septembrie – Ziua Mondială a Geologilor. Rezultatele cercetărilor geologiei românești, remarcate pe plan mondial
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
16 septembrie „Ziua europeană de prim ajutor”: şi tu poţi să salvezi vieţi! A ști sau a nu fi