Klaus Iohannis este așteptat să emită un decret de prelungire a stării de urgență. Ce se întâmplă dacă Parlamentul nu încuviinţează starea

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Klaus Iohannis este așteptat să emită un decret de prelungire a stării de urgență. Ce se întâmplă dacă Parlamentul nu încuviinţează starea

Președintele Klaus Iohannis a emis decretat instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul României, în data de 16 martie, pentru o perioadă de 30 de zile. Această perioadă urmând astfel să se încheie marți, 14 aprilie, astăzi fiind, teoretic, ultima zi în stare de urgență, coform decretului.

Președintele este așteptat să emită astăzi decretul de prelungire a stării de urgență pentru o nouă perioadă de 30 de zile, coform unei declarații făcute în urmă cu o săptămână:

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

„Sunt lucruri care se mişcă, însă, trâgând linie, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă. Am solicitat Guvernului să vină cu propuneri. La începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenţă cu încă o lună de zile. Acest lucru este necesar pentru a ţine epidemia sub control”, a declarat atunci Klaus Iohannis.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine
Ce se întâmplă dacă Parlamentul votează împotrivă

În termen de cel mult cinci zile de la instituirea stării de urgenţă, preşedintele solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate.

În situaţia în care Parlamentul nu încuviinţează starea instituită, preşedintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-şi aplicabilitatea.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că nu va vota prelungirea stării de urgenţă. Tăriceanu acuză autorităţile că duc o „politică anti-românească” şi a afirmat că ar trebui repornită activitatea normală în România, atât în întreprinderi, cât şi în instituţii: „Nu vreau să votez prelungirea stării de urgenţă pentru că văd că la adăpostul ei creşte lipsa de transparenţă şi deschide practic drum liber abuzurilor. Nu vreau să votez starea de urgenţă pentru că o parte importantă din ţară nu e afectată de coronavirus şi nu înţeleg de ce trebuie să penalizăm şi regiunile care nu sunt afectate de coronavirus, la fel cum sunt şi celelalte”.

Primul decret de instituire a stării de urgenţă a primit votul unanim al parlamentarilor.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei