Rămâi conectat

Actualitate

Jurnalistul Radu Ciobotea (parte vătămată) şi HS (cercetat în stare de libertate) , patronul firmelor de cablu

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Conform unui comunicat de presă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara (D.I.I.C.O.T.), procurorii au dispus trimiterea în judecată a 43 de inculpaţi,  pentru săvârşirea de infracţiuni informatice şi infracţiuni prev. de Legea nr. 51/1991, privind siguranţa naţională a României, constând în realizarea de interceptări neautorizate ale convorbirilor telefonice, discuţiilor în mediul ambiental, transmisiilor tip SMS şi transfer neautorizat de date din sisteme informatice. Printre persoanele implicate în acest dosar se află jurnalistul Radu Ciobotea (parte vătămată) şi H. I. S. (cercetat în stare de libertate).

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara au dispus trimiterea în judecată a 43 de inculpaţi,  pentru săvârşirea de infracţiuni informatice şi infracţiuni prev. de Legea nr. 51/1991, privind siguranţa naţională a României, constând în realizarea de interceptări neautorizate ale convorbirilor telefonice, discuţiilor în mediul ambiental, transmisiilor tip SMS şi transfer neautorizat de date din sisteme informatice.

 În fapt, se reţine că inculpatul  O. N. D. a deţinut, a utilizat şi a comercializat, direct şi prin internet, produse software destinate interceptării ilegale a comunicaţiilor, transmisiilor de date efectuate prin intermediul terminalelor de telefonie mobilă şi a discuţiilor ambientale.

Procurorii D.I.I.C.O.T. au identificat 42 de inculpaţi, printre care un fost judecător de la Tribunalul Bucureşti, un avocat în cadrul Baroului Iaşi, un medic şi mai mulţi oameni de afaceri,  care au achiziţionat de la inculpatul O. N. D. una din cele trei variante ale programului, compatibile cu  dispozitivele care folosesc un sistem de operare de tipul Symbian sau Windows Mobile.

Inculpaţii au instalat aplicaţiile cumpărate pe telefoane ţintă şi au utilizat produsele software realizând inteceptări ilegale ale convorbirilor telefonice, SMS-urilor, e-mail-urilor primite/transmise de către alte persoane.

Softul oferit de inculpat era disponibil în varianta Light şi variantele avansate Pro şi ProXRecorder.

Varianta Light asigura transferul de pe telefonul monitorizat a informaţilor privind numerele de telefon apelate şi cele care au apelat telefonul monitorizat, durata convorbirilor efectuate, şi transmiterea către un cont anterior configurat a conţinutului SMS-urilor primite/transmise de la telefonul ţintă.

Varianta Pro a programului asigura în plus ascultarea comunicaţiilor ambientale iar varianta ProX asigura şi ascultarea convorbirilor telefonice purtate cu ajutorul telefonului ţintă. În prealabil, programul asigura transmiterea unui SMS de avertizare la iniţierea/primirea unui apel telefonic.

Aplicaţia conferea utilizatorului posibilitatea monitorizării comunicaţiilor şi discuţiilor ambientale purtate de la terminalele vizate, precum şi a transferului neautorizat de date din sisteme informatice, de natură să genereze implicaţii grave asupra siguranţei naţionale, vieţii de familie, a mediului concurenţial şi de afaceri.

Procurorii D.I.I.C.O.T. au trimis cauza, spre competentă soluţionare, Curţii de Apel Alba Iulia. (D.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Când se dau alocaţiile pentru copii în iulie 2025: Banii, virați fără întârzieri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când se dau alocaţiile pentru copii în iulie 2025: Banii, virați fără întârzieri Marea majoritate a părinților care încasează alocația de stat pentru copii sunt interesați să afle când intră mai exact alocația pe card, data putând varia în anumite situații. În România, alocația de stat se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 […]

Citește mai mult

Actualitate

România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]

Citește mai mult

Actualitate

Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune

Ziarul Unirea

Publicat

în

Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea