Actualitate
Jurnalista rusă care a protestat în direct împotriva războiului din Ucraina va părăsi televiziunea de stat a Kremlinului
Jurnalista rusă care a protestat în direct împotriva războiului din Ucraina va părăsi televiziunea de stat a Kremlinului
Din proprie iniţiativă,jurnalista rusă Marina Ovsiannikova – care a devenit cunoscută publicului larg după ce a protestat în direct în timpul unui buletin de ştiri al postului de televiziune Pervîi Kanal pro-Kremlin împotriva ofensivei trupelor ruse în Ucraina – va părăsi acest canal, a declarat aceasta joi, conform AFP.
„Astăzi m-am dus la Ostankino (sediul canalului), am predat toate documentele pentru demisia mea din proprie dorinţă”, a declarat ea într-un interviu acordat France 24.
Marina Ovsiannikova a devenit cunoscută după ce a dat buzna în direct luni seara în timpul buletinului de ştiri cel mai vizionat în Rusia pe Pervîi Kanal cu o pancartă în care critica operaţiunea militară a Moscovei în Ucraina şi denunţa „propaganda” media controlate de putere.
Ea a explicat că a dorit „să trimită un mesaj puternic pentru a spune că ruşii sunt împotriva războiului, că nu trebuie să aibă încredere în propagandă şi în ceea ce se spune la televizor şi că trebuie să facă această distincţie între minciună şi adevăr”.
„Mi-e teamă, bineînţeles, dar nu cred că fac parte gunoaiele umane”, se apără ea, întrebată despre discursul oficial împotriva militanţilor antirăzboi în Rusia.
Potrivit Kremlinului, conflictul în Ucraina scoate la iveală cine sunt „trădătorii” în Rusia. „Unii demisionează, alţii părăsesc ţara. Este o purificare”, a lansat joi purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Potrivit jurnalistei protestatare, „oamenii care ies în stradă pentru a protesta nu sunt trădători, ci sunt cetăţeni”. „Societatea rusă este divizată, o parte, poate jumătate, este împotriva războiului, iar cealaltă jumătate îl susţine pe preşedintele Putin”, adaugă ea.
Această femeie de 43 de ani, mamă a doi copii, a declinat de altfel oferta de azil politic din partea preşedintelui francez Emmanuel Macron, căci „nu vrea să-şi părăsească ţara”.
„Nu vreau să plec din ţara mea. Sunt patrioată, iar fiul meu este încă şi mai mult”, a declarat ea într-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel, difuzat miercuri seara.
După ce a fost arestată, ea a fost condamnată la o simplă amendă şi lăsată în libertate. Ea riscă totuşi în continuare urmăriri penale pasibile cu grele pedepse cu închisoarea, conform unei recente legi care reprimă orice „informaţie falsă” despre armata rusă şi interzice folosirea termenilor „război” sau „invazie” referitor la ofensiva rusă în Ucraina, relatează Agerpres.
Actualitate
70.000 de EURO nerambursabili, pentru acești români. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinești ca să iei banii
70.000 de EURO nerambursabili, pentru acești români. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinești ca să iei banii
Tinerii fermieri pot primi un ajutor nerambursabil de instalare, în valoare de 70.000 de euro/proiect. Fondurile urmează să fie alocate, în două tranşe, sub formă de sumă forfetară.
„Sprijinul, acordat în baza unui plan de afaceri, prin intermediul acestei intervenţii este 100% nerambursabil, în valoare de 70.000 de euro/ proiect. Fondurile se acordă sub formă de sumă forfetară în două tranşe (75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanţare şi 25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăşi trei ani sau cinci ani pentru sectorul pomicol şi struguri de masă, de la semnarea Contractului de finanţare)”, a precizat, joi, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).
În vederea pregătirii sesiunii de primire a proiectelor din acest an, instituţia a publicat, în consultare publică, Ghidul solicitantului pentru intervenţia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, finanţată prin Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 – 2027 (PS PAC 2027).
Documentul poate fi consultat pe pagina oficială de internet a Agenţiei, www.afir.info, la secţiunea Comunicare/Dezbatere publică.
„Dorim să oferim solicitanţilor de fonduri europene nerambursabile instrumente suple, clare, pentru a facilita accesarea fondurilor europene. Timp de 30 de zile, aşteptăm observaţiile publicului, urmând ca acestea să fie analizate şi, după caz, incluse în versiunea finală a Ghidului solicitantului”, a declarat directorul general AFIR, George Chiriţă, potrivit Agerpres.
Actualitate
Greva profesorilor continuă: Aproape 20.000 de angajați din Educație vor lua parte la un nou marș în Capitală
Greva profesorilor continuă: Aproape 20.000 de angajați din Educație vor lua parte la un nou marș în Capitală
Liderii sindicali anunță faptul că 20.000 de persoane vor lua parte la marșul din centrul Bucureștiului. Profesorii se adună pentru a patra oară în fața Guvernului și merg la Palatul Cotroceni.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret, Marius Nistor, a anunţat un nou protest al reprezentanţilor din Educaţie în Capitală, cu 20.000 de persoane.
Inițial, Nistor a anunțat că va fi joi sau vineri, însă pentru joi era deja autorizat protestul Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară”, având programate un miting în Piaţa Victoriei şi un marş pe străzile Capitalei.
Nicuşor Dan asigurase că, așa cum a făcut de fiecare dată în mandatul său, municipalitatea va autoriza toate solicitările de proteste.
Poliția anunță că vor fi restricții de trafic în București în timpul protestului
Începând cu ora 10.00, se va resistematiza traficul rutier în Piața Victoriei, asigurându-se două benzi pe sens în fața Guvernului, pe Bd. Aviatorilor circulându-se doar către Bd. Lascăr Catargiu și se va restricționa traficul gradual pentru staționarea autocarelor pe Șos. Kiseleff, benzile I, III și IV, pe segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu și Piața Victoriei, fără afectarea intersecțiilor.
Banda II de circulație pe tronsonul de mai sus va fi destinată autovehiculelor de intervenție.
„După debarcarea participanților, sub îndrumarea polițiștilor rutieri, autocarele vor fi direcționate pentru a fi parcate pe Splaiul Independenței, segmentul cuprins între Pod Grozăvești și Pod Cotroceni, sensul către Pod. Cotroceni, benzile I și II de circulație. În funcție de numărul participanților, Brigada Rutieră va adopta măsuri de restricționare a traficul rutier în dinamică astfel încât fluența și siguranța participanților la traficul rutier să nu fie afectată”, transmite Brigada Rutieră a Capitalei.Profesorii nu opresc greva! 20.000 de angajați din Educație se duc iar în marș la poarta lui Iohannis / Restricţiile de trafic anunţate de poliție
Actualitate
România a cumpărat 32 avioane F-16, din flota Norvegiei
România a cumpărat 32 avioane F-16, din flota Norvegiei
Norvegia a anunţat joi că a finalizat vânzarea a 32 dintre avioanele sale de luptă F-16 către România după unda verde dată de autorităţile americane şi norvegiene, transmite France Presse, potrivit Agerpres.
Principul acestei vânzări fusese anunţat în noiembrie, pentru o sumă de 388 milioane de euro.
‘Vânzarea va întări şi moderniza apărarea unei naţiuni aliate ce are Ucraina ca vecin’, a remarcat ministrul norvegian al apărării, Bjorn Arild Gram, într-un comunicat.
Într-o întâlnire cu presa străină la sfârşitul lunii mai, prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Store exclusese eventualitatea de a se reveni asupra acestui contract în favoarea unei livrări a avioanelor către Ucraina pentru a o ajuta să respingă invazia rusă.
Cu aceste 32 de avioane şi alte 17 cumpărate de la Portugalia, România îşi va moderniza forţele aeriene, care au renunţat în mai de vechile Mig-21 LanceR de fabricaţie sovietică.
Înaintea livrării lor României, avioanele norvegiene vor fi supuse unor operaţiuni de mentenanţă la grupul Kongsberg Aviation Maintenance Services.
Norvegia îşi modernizează ea însăşi flota cu avioane F-35 mai avansate ale producătorului american Lockheed Martin, intenţionând să achiziţioneze până la 52 de aparate.
Fabricate de americanii de la General Dynamics, ultimele F-16 norvegiene au fost retrase din serviciu la începutul lui 2022.
Din cele 57 de avioane considerate ca putând face obiectul unei vânzări de către Norvegia, un număr de până la alte 12 au fost vândute grupului privat american Draken International, dar nu au fost încă livrate.
În teorie, ţara scandinavă mai deţine, aşadar, câteva avioane susceptibile să fie livrate Ucrainei dacă autorităţile ar decide să se alăture coaliţiei de state occidentale care şi-au anunţat intenţia de a livra F-16 Kievului.
Guvernul norvegian a anunţat că va reflecta la mijloace de a ajuta la formarea de personal ucrainean pe aceste F-16, fără a se pronunţa deocamdată despre livrarea eventuală de avioane Kievului.
-
Ştirea zileiacum 14 ore
FOTO| Apel umanitar pentru REPATRIEREA unei femei din Alba, decedată în Ibiza: Se afla la muncă în Spania și a încetat din viață în urma unui eveniment tragic
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
4-6 august| Truck Tunning Art 2023, în Cetatea Alba Carolina: Mii de pasionații de camioane personalizate, așteptați la show
-
Ştirea zileiacum 12 ore
FOTO| Povestea unui tânăr de succes din Alba: Cum a ajuns la doar 24 de ani, dintr-un sătuc, pe covorul roșu la cel mai așteptat eveniment monden al anului, din București
-
Actualitateacum 20 de ore
Salarii mai MARI pentru mii de bugetari: Cine va lua bani mai mulți începând cu luna aceasta
-
Actualitateacum 19 ore
Profesorii care au fost în grevă vor recupera zilele în care nu au lucrat: Cum se vor încheia mediile
-
Sportacum 17 ore
Antonio Bradu și Marius Lupu, fotbaliști din Alba au promovat în liga a doua de fotbal cu Corvinul Hunedoara