Rămâi conectat

Actualitate

Judeţul Alba trimite mâine la Guvern datele cerute de Curtea Constituţională

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Prefectul judeţului Alba, Dan Coriolan Simedru, a solicitat ca toţi primarii din judeţ să fie notificaţi în sensul transmiterii tabelelor nominale şi numerice cu persoanele înscrise în listele electorale permanente până mâine la ora 17.00, după cum anunță reprezentantul InstituțieiPrefectului, Ada Rus.

În cazul primăriilor care au comunicat faptul că în localitatea lor nu există nicio persoană care să se încadreze în cele 9 categorii, definite de Guvern ca făcând obiectul reactualizării listelor electorale permanente, prefectul Dan Coriolan Simedru a precizat că „nu există cifră greşită în cazul de faţă, singura mea cerinţă fiind aceea ca primarii şi ceilalţi responsabili la nivel local să îşi asume prin semnătură situaţia pe care ne-o transmit”.

În baza ultimei centralizări, care răspunde întocmai ultimelor cerinţe ale Curţii Constituţionale, la nivelul celor 18 primării ce au transmis date până în prezent s-au identificat 54 de persoane decedate care se regăsesc pe listele electorale permanente, actualizate la data de 10 iulie 2012, 2 persoane care şi-au pierdut dreptul de vot, 2186 persoane al căror act de identitate a expirat şi nu a fost reînnoit şi 1 persoană care şi-a schimbat domiciliul fără a fi radiată din lista localităţii rezidenţei anterioare. De precizat faptul că au transmis date, până în 16 august inclusiv, primăriile Alba Iulia, Aiud, Livezile, Întregalde, Almaşu Mare, Poiana Vadului, Blandiana, Şibot, Meteş, Daia Română, Ohaba, Cergău, Ocoliş, Roşia de Secaş, Ighiu, Sălciua, Stremţ şi Cenade.

Elit - Gustul Desăvârșit

 „Deşi datele trebuiau transmise zilnic, aşa cum ne-a solicitat Guvernul, sunt convins că multe dintre primării au preferat să ne comunice o singură dată situaţia completă, centralizată la nivelul localităţii lor. Acest aspect contează mai puţin, avem obligaţia să transmitem la Guvern situaţia centralizată la nivel de judeţ până în 18 august 2012. Cred în responsabilitatea faţă de lege a fiecărui primar din judeţul Alba, de aceea am convingerea că, până mâine la ora 17:00, vom primi situaţia corectă şi clară din fiecare localitate, în aşa fel încât şi Instituţia Prefectului-Judeţul Alba să poată să comunice mai departe centralizatorul final, aşa cum a solicitat Curtea Constituţională şi mai departe Guvernul României. Chiar dacă decizia Curţii este obligatorie pentru toată lumea, vreau să le mulţumesc pe această cale primarilor, secretarilor şi şefilor serviciilor publice comunitare pentru evidenţa persoanelor, precum şi celorlalţi implicaţi în această acţiune, pentru munca şi eforturile lor. Apreciez de asemenea şi gradul de implicare, în primul rând al primarilor, pe care l-am dedus din faptul că nu au avut nelămuriri pe parcurs, ceea ce înseamnă că toţi au fost serioşi şi atenţi, asumându-şi responsabilitatea faţă de această acţiune”, a declarat Dan Coriolan Simedru, prefectul judeţului Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Atenție la falșii angajați ai băncilor: Poliția avertizează asupra unei fraude în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

Atenție la falșii angajați ai băncilor: Poliția avertizează asupra unei fraude în mediul online

Reprezentanții Poliției Română avertizează cetățenii asupra unei campanii de fraude online, comise de falși angajați ai unor bănci.

Poliția Română a fost informată cu privire la o campanie de fraude online, care este în desfășurare de câteva luni, având o răspândire la scară largă în mai multe țări europene, printre care Germania, Austria, Olanda, Finlanda și Belgia, săvârșite prin apeluri telefonice nesolicitate, în care infractorii își atribuie identitatea unor persoane din cadrul unităților bancare.

Conform IGPR, victimele sunt informate cu privire la faptul că, în urma unor atacuri cibernetice, conturile lor bancare au devenit vulnerabile și că trebuie să transfere de urgență soldul disponibil într-un cont sigur al băncii, în caz contrar existând riscul pierderii sumelor de bani aflate în aceste conturi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe cine vizează escrocii bancari

„În această modalitate, bănuiții conving persoanele vătămate, în general persoane în vârstă sau cu o educație financiară precară, să transfere banii în conturi bancare controlate de aceștia, deschise la aceeași bancă, de unde sumele sunt transferate succesiv și transformate în criptomonede, în vederea îngreunării depistării persoanelor bănuite. Acest tip de înșelăciune este cunoscut instituțiilor de aplicare a legii sub denumirea de phone number spoofing”, arată IGPR.

Polițiștii le recomandă oamenilor ca, în cazul în care primesc astfel de apeluri telefonice nesolicitate, să nu le dea curs celor, să nu acceseze eventualele linkuri sau atașamente transmise și să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție.

Sursa: antena3.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în 9 aprilie 2023, în Transilvania și la munte. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în 9 aprilie 2023, în Transilvania și la munte. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni

Vremea va fi capricioasă şi schimbătoare în următoarele două săptămâni, au anunţat meteorologii ANM care au emis, luni, prognoza meteo.

Astfel, în perioada 27 martie-9 aprilie 2023, se anunţă două valuri de frig, deşi suntem la jumătatea primăverii. Toate regiunile din ţară se vor confrunta cu două valuri de frig, iar temperaturile minime vor fi negative în unele zone, până la -5 grade, avertizează specialiștii.

Elit - Gustul Desăvârșit

În Transilvania, vremea se va răci semnificativ la începutul primei săptămâni, astfel că mediile maximelor vor coborî spre 3 grade la mijlocul acesteia, iar ale minimelor spre -5 grade. Ulterior, se va încălzi treptat, astfel că maximele vor ajunge în data de 1 aprilie la medii de 15 grade, iar minimele spre 4 grade. O ușoară răcire se va resimți în data de 4 aprilie spre medii diurne de 12 grade, iar până la finalul intervalului de prognoză, acestea vor crește ușor spre 16 grade. Și mediile nocturne vor coborî ușor spre 2 grade în 6 aprilie, apoi nu vor mai oscila semnificativ.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în primele 2 zile ale intervalului de prognoză și între 31 martie și 4 aprilie. În restul perioadei estimate vor fi posibile precipitații slabe și pe arii restrânse.

La munte, vremea se va răci semnificativ în primele zile de prognoză în toate masivele, astfel că mediile maximelor vor coborî de la 4 la -4 grade, iar ale minimelor de la 0 la -12 grade. Apoi, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, până în 1 aprilie când maximele vor avea în medie 6 grade, iar minimele 0 grade. După această dată, variațiile termice nu vor mai fi semnificative, regimul diurn se va încadra între 4 și 6 grade, iar cel nocturn între -2 și 0 grade.

Temporar se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a intervalului, dar cu precădere pe 27 martie și după 1 aprilie, au precizat meteorologii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

La ce distanță de vecini poziționăm ferestrele și se construiesc fosele septice? Ce arată Codul Civil

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ferestrele și fosele septice au fost de multe ori subiect de scandal între vecini. S-a ajuns în instanță după ce ferestrele au fost postate mult prea aproape de proprietatea vecinului. Mulți se întreabă atunci când își construiesc casă la ce distanţă de vecin am voie să pun fereastra. Care este detaliul care îți poate aduce o amendă serioasă.

La ce distanţă de vecini avem voie să poziționăm fereastrele casei. Ce arată Codul Civil

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit art. 612 din Codul Civil, orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul terenului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se stipulează altfel prin lege sau prin regulamentul localității de urbanism.

Însă, când vine vorba de ferestre, mai ales acelea care sunt îndreptate către proprietatea vecinilor, lucrurile se schimbă.

Care este distanța dintre fereastră și terenul vecinului

Potrivit art. 615 din Codul Civil este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparținând proprietarului vecin și fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări care sunt orientate către acest fond.

Așadar, ferestrele trebuie să fie în așa fel poziționate încât să nu fie mai aproape de 2 metri de gardul vecinului.

Ce se întâmplă cu ferestrele de pe construcția neparalelă cu linia de hotar

Însă, conform aceluiași articol din Codul Civil, fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări, care nu sunt paralele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.

De asemenea, distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis fereastra sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar.

Distanţa, în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.

La ce distanță se construiește fosa septică de proprietatea vecină

Un alt motiv de ceartă între vecini, terminată de asemenea prin instanță, este fosa septică.

Cum foarte multe locuințe din România nu sunt racordate la sistemul de canalizare, mulți proprietari se văd nevoiți să apeleze la fosele septice.

Ce prevede articolului 34 din Codul Civil

Cei mai mulți dintre ei nu știu la ce distanţă se face fosa septică faţă de proprietatea vecinilor, de aici și multe neînțelegeri.

Astfel, potrivit articolului 34 din lege, fosele septice trebuie construite la cel putin 10 metri față de cea mai apropiată locuință. Nu în ultimul rând, instalatiile se întrețin în bună stare de funcționare, iar vidanjul se va descărca în stația de epurare a apelor uzate cea mai apropiată.

Sursa: playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare