Rămâi conectat

Curier Județean

Județul Alba pe ultimele locuri din regiune, privind persoanele infectate cu SIDA

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Printre temele politico/electorale care domină în această perioadă agenda publică și agenda mass-media din România și-a făcut loc săptămâna trecută un subiect marginalizat în ultimii ani. Cel al persoanelor seropozitive sau mai precis, creșterea numărului celor infectați cu virusul HIV/SIDA.

Informația a fost lansată în cadrul unei reuniuni la Tîrgu-Mureș, de către Iulian Petre, Preşedintele Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), care a declarat că la nivel naţional, în primele şase luni ale anului, erau înregistrate 313 cazuri noi de infecţie cu HIV, ceea ce înseamnă o creștere relevantă a incidenței bolii.

Pe lângă infectarea pe calea sexuală, în ultimii doi ani s-a constatat o creştere a numărului persoanelor seropozitive, după ce s-au injectat cu etnobotanice, situație specifică mai ales municipiului București, unde mulți dintre consumatorii de heroină folosesc ca al doilea drog așa-numita “sare de baie”, substanță din categoria etno-botanicelor.

Potrivit lui Iulian Petre, în primele şase luni ale anului, la nivel național, 31 la sută dintre cei diagnosticați cu HIV erau infectaţi prin consum de droguri, iar 48 la sută pe cale heterosexuală.

În județul Mureş, de exemplu, doar în anul acesta s-au înregistrat 20 de noi cazuri de infectări cu virusul HIV, față de 18 anul trecut, iar peste 75 la sută din aceste cazuri au dobândit infecţia pe cale sexuală.

Ei se află în evidența  Clinicii de Boli Infecţioase din Tîrgu-Mureş unde sunt trataţi 200 de pacienţi, din tot judeţul. La acestă Clinică – centru regional,  sunt înregistraţi circa 400 de pacienţi cu HIV, din județele Mureş, Sibiu, Alba şi Bistriţa-Năsăud.

Alba este unul dintre județele cu cei mai puțini bolnavi de SIDA. Potrivit doamnei Olimpia Candrea, purtătorul de cuvând al Spitalului Jud. de Urgență Alba, în evidența instituției sanitare sunt înregistrate doar 8 cazuri diagnosticate cu virusul HIV. O situație îmbucurătoare deopotrivă pentru bugetul Casei de Asigurări de Sănătate Alba, care cheltuiește mai puțini bani pentru tratamentele costisitoare ale acestor pacienți, cât și pentru amatorii de sex neprotejat, categoria cea mai expusă infectării cu SIDA.

Prin proiectul lansat la Tîrgu-Mureș, intitulat „Ia-ţi tratamentul, bucură-te de viaţă”, membrii Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA şi-au propus să organizeze mai multe întâlniri între pacienţii seropozitivi şi specialişti. Aceste reuniuni fiind menite să le reamintească persoanelor infectate cu HIV că medicaţia joacă un rol esenţial în evoluţia favorabila a maladiei.

 foto arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea