Rămâi conectat

Actualitate

Judecătorii din Alba continuă forma de protest împotriva tăierii pensiilor speciale

Publicat

în

Judecătorii din Alba continuă forma de protest împotriva tăierii pensiilor speciale

Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Alba Iulia a decis continuarea protestului, prin menţinerea hotărârii de suspendare a activităţii de judecată început în data de 23 ianuarie 2020, până la remedierea situaţiei ce a generat această formă de protest.

Atașăm comunicatul

Astăzi, 04.02.2020, s-a desfăşurat Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Alba Iulia în urma convocării de către Preşedintele Judecătoriei Alba Iulia, în baza art. 13 alin.1 şi art.7 alin.1 lit.p şi art. 17 alin.1 din HCSM 1375/2015, pentru analizarea oportunităţii menţinerii suspendării activităţii şi extinderea criteriilor cauzelor care se vor soluţiona pe perioada protestului magistraţilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Adunarea generală a judecătorilor cu unanimitate a hotărât următoarele:

Menţinerea hotărârii de suspendare a activităţii de judecată începând cu data de 23 ianuarie 2020, până la remedierea situaţiei ce a generat această formă de protest.

Se asigură judecarea cauzelor cu caracter urgent, respectiv:

În materie penală: 

 • cauzele de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi;
 • cauzele cu inculpaţi faţă de care s-au luat măsuri preventive;
 • cererile de confirmare redeschidere urmărire penală;
 • cererile privind prelungirea dreptului de circulaţie pe drumurile publice;

În materie civilă:

 • ordine de protecţie;
 • ordonanţe preşedinţiale;
 • suspendare provizorie; 
 • măsuri asiguratorii;
 • asigurare dovezi;
 • delegare autoritate părintească;
 • cererile privind asociaţiile şi fundaţiile, de acordare a personalităţii juridice/ modificare a actelor constitutive;
 • declaraţiile de abţinere/cererile de recuzare formulate în legătură cu dosarele care se soluţionează pe durata protestului;

procedura scrisă în materie civilă şi camera preliminară în materie penală se desfăşoară numai în cauzele care se soluţionează pe perioada protestului.

De asemenea, Biroul de Informare şi Relaţii Publice a Judecătoriei Alba Iulia aduce la cunoştinţa opiniei publice şi hotărârea corpului personalului auxiliar de specialitate din cadrul Judecătoriei Alba Iulia, respectiv:

– ralierea la formele de protest adoptate de magistraţi în cadrul Adunărilor generale ale judecătorilor şi procurorilor întrunite la nivelul fiecărei instanţe si unităţi de parchet, respectiv suspendarea judecării şi amânarea cauzelor, cu excepţia celor urgente;

– arhivele, registraturile şi birourile de informare şi relaţii cu publicul vor asigura numai 1/3 din programul de lucru cu publicul; – refuzul muncii suplimentare începând cu data de 29 ianuarie 2020 şi notificarea angajatorilor în acest sens, ceea ce va conduce la întârzieri în efectuarea lucrărilor.

În susţinerea adoptării prezentei hotărâri a adunării generale a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Alba Iulia au fost avute în vedere mai multe argumente legislative din dreptul intern, din dreptul comparat al statelor europene, din jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, Curţii Europene a Drepturilor Omului sau a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Edificatoare în acest sens este jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României care în Decizia nr. 873/2010 a reţinut că principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu.

De asemenea, au fost avute în vedere următoarele argumente:

– dispoziţiile legale în materie care consacră acordarea pensiei de serviciu şi a remunerației adecvate ca o garanţie a independenței justiției;

– practica Curţii Constituționale, în sensul că pensia de serviciu a magistraților reprezintă o compensație a absenței unor drepturi fundamentale, cum sunt drepturile exclusiv politice (dreptul de a fi aleși în Camera Deputaților, Senat, în funcția de Președinte al României ori în organele administrației locale, precum și dreptul de a fi aleși în Parlamentul European) și drepturile social-economice (dreptul la negocieri colective în materie de muncă, dreptul la grevă, libertatea economică), precum și a incompatibilităților stabilite la nivel constituțional pe parcursul întregii cariere profesionale [potrivit art. 125 alin. (3) din Constituție, funcția de judecător este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior];

– la cele de mai sus se adaugă şi interdicțiile prevăzute de art. 5-11 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, dar şi faptul că stabilirea pensiei de serviciu a magistraţilor are în vedere responsabilitățile și riscurile profesiei de magistrat, care privesc întreaga durată a carierei acestuia;

– regimul strict al absenței unor drepturi, al incompatibilităților și interdicțiilor stabilit prin Constituţia României și dezvoltat prin lege specială, precum și responsabilitățile și riscurile impun acordarea dreptului la pensia de serviciu, ca o garanţie a independenţei Justiţiei, context în care eliminarea pensiei de serviciu şi a potențialelor demersuri care ar putea conduce la încălcarea independenței şi afectării statutului constituţional al judecătorilor;

– necesitatea respectării de către puterea legislativă și puterea executivă a obligației de rang constituțional de a garanta judecătorilor și procurorilor, la încetarea funcției, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remunerații, dar şi a obligației de a garanta acestora o remunerație adecvată, context în care apreciem că se asigură respectarea principiului separaţiei puterilor în stat;

– pensia de serviciu garantată de Constituţia României şi de legea specială este în acord cu legislaţia adoptată în majoritatea statelor UE, în sensul instituirii obligaţiei constituţionale de a garanta judecătorului la încetarea funcţiei, plata unei pensii a cărui nivel să fie cât mai aproape posibil de cel al ultimei remuneraţii, aşa cum sunt transpuse de altfel în Directivele 86/378 CE şi 96/97/CEE , pentru pensiile între 70 şi 80% din această remuneraţie.

– hotărârea Adunării Generale nr. 2/2020 a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Alba Iulia, prin care s-a statuat suspendarea activităţii de judecată începând cu data de 23 ianuarie 2020, până la respingerea de către Parlamentul României a Proiectului de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu:

JUDECĂTORIA ALBA IULIA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

VIDEO| Ucraina ar fi primit obuze românești: „Fabricată de Romarm în 2022”

Publicat

în

Ucraina ar fi primit obuze românești: „Fabricată de Romarm în 2022”

Imagini video cu ceea ce ar putea să fie armament trimis de România armatei ucrainene au fost publicate pe contul de Twitter Ukraine Weapons Tracker, care monitorizează încă de la începutul războiului evoluţia armamentului din ambele tabere.

Potrivit sursei citate, în imagini sunt prezentate obuze de 122 milimetri fabricate în România de Romarm în 2022.

„O privire neobișnuită în interiorul unui obuzier autopropulsat ucrainean 2S1 Gvozdika de 122 mm – care arată că vehiculul este încărcat cu muniție HE-FRAG fabricată de Romarm în 2022”, precizează Ukraine Weapons Tracker, pe Twitter.

Elit - Gustul Desăvârșit

Obuzierul autopropulsat 2S1 Gvozdika a făcut parte inclusiv din dotarea Armatei Române, fiind un model exportat în toate ţările fostului bloc sovietic. România deţine 6 astfel de obuziere, dar toate sunt scoase din uz încă din 2005.

Potrivit site-ului Romarm, obuzele de 122 de milimetri pe care le produce au un focos de 3,5 kilograme și o greutate totală de 21,76 kilograme. În funcție de arma care le folosește, ele pot lovi ținte aflate până la o distanță maximă de 15 290 de metri și o viteză la gura țevii de 690 metri/secundă.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat într-o conferință de presă susținută pe 12 aprilie 2022 că nu e bine să fie făcute „declaraţii publice îndelungate” pe această temă.

„Evident, ajutorul militar este şi el transmis către Ucraina de către NATO, un lucru, de altfel, foarte bun. Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate cu privire la ce face o ţară sau alta concret în acest domeniu”, a răspuns președintele, după ce a fost întrebat ce armament trimite România în Ucraina.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Se TAIE CAPETE la Guvern: Nicolae Ciucă îi va SCHIMBA pe miniștrii Apărării, Energiei și Sporturilor

Publicat

în

Se TAIE CAPETE la Guvern: Nicolae Ciucă îi va SCHIMBA pe miniștrii Apărării, Energiei și Sporturilor

Premierul Nicolae Ciucă pregătește o remaniere amplă și trei miniștrii vor fi schimbați în următoarele zile, conform Antena 3.

Primul pe listă ar fi ministrul Sporturilor, Eduard Novak (UDMR).

Al doilea pe listă ar fi ministrul Apărării, Vasile Dîncu (PSD).

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, se vehiculează și un al treilea nume și acesta ar fi ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL.

Practic, Nicolae Ciucă va remania câte un ministru din fiecare partid al coaliției de guvernare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ATENȚIONARE METEO: COD PORTOCALIU și COD GALBEN de furtuni în Alba, până miercuri

Publicat

în

ATENȚIONARE METEO: COD PORTOCALIU și COD GALBEN de furtuni în Alba, până miercuri

Meteorologii ANM au emis atenționări de tip Cod Galben și Cod Portocaliu de furtuni, valabile până miercuri, 10 august.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 8 august, ora 12:00 – 10 august, ora 10:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

La munte, în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei, mai ales după-amiaza și seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp.
Notă: în majoritatea regiunilor, până la sfârșitul săptămânii, vor fi perioade cu instabilitatea atmosferică accentuată.

Elit - Gustul Desăvârșit

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 8 august, ora 16:00 – 10 august, ora 10:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată – ploi abundente

În zonele montane și submontane vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare