Rămâi conectat

Curier Județean

„Jocul Călușerilor din județul Alba”, proiect al Centrului de Cultură „Augustin Bena” pentru cercetarea și consevarea folclorului coregrafic. Finanțare prin AFCN

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Jocul Călușerilor din județul Alba”, proiect al Centrului de Cultură „Augustin Bena” pentru cercetarea și consevarea folclorului coregrafic. Finanțare prin AFCN

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba a câștigat un nou proiect la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) prin care va cerceta și va conserva jocul călușerilor din județul Alba. Proiectul a fost anunțat câștigător recent, în cadrul apelului de proiecte lansat de AFCN, urmând să se desfășoare pe parcursul anului 2023.

Scopul proiectului este recuperarea, conservarea și transmiterea jocului călușeresc ca parte importanta a folclorului coregrafic din județul Alba prin constituirea unei arhive cu documente scrise și audio – vizuale, dar și prin prezentarea acestuia în cadrul unor spectacole muzical-coregrafice itinerante.

Membrii echipei de proiect vor derula, pe parcursul a patru luni, o cercetare coregrafica în zona Valea Mureșului Mijlociu, Valea Sebeșului, Mocănimea Munților Apuseni și Podgoria Albei, în vederea identificării și culegerii jocurilor călușerești păstrate în memoria colectivă. Activitatea de culegere și cercetare a proiectului se va organiza în localitățile: Vinerea, Săliștea, Șibot, Pianu, Blandiana, Vințu de Jos, Săsciori, Ceru Băcăinți, Almașu Mare, Zlatna, Stremț, Cricău – vetre folclorice în care s-au practicat aceste jocuri bărbătești. În lunile a cincea, a șasea, a șaptea și a opta ale proiectului, jocurile culese pe parcursul celor patru luni vor fi transcrise melodic și coregrafic, fiind incluse într-o carte care va fi tipărită. Concomitent se va realiza o expoziție fotografică și un film documentar.

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba nu este la prima finanțare obținută de la AFCN. În perioada 2011-2018 a implementat cu succes următoarele proiecte culturale finanțate de AFCN: Nunta în Transilvania – 3 ediții, Din comoara satelor – 2 ediții, Veste-n ţară ni s-o datu’ – Colinde din Transilvania, Haidăul – Joc fecioresc unic în România, Balada populară în zona folclorică Alba și Purtata – jocul fetelor si nevestelor de pe Târnave.

„Proiectul „Jocul Călușerilor din județul Alba” vine în completarea tuturor demersurilor realizate până acum de Centrul de Cultura „Augustin Bena”, în ceea ce privește culegerea, conservarea, valorificarea, promovarea folclorului muzical-coregrafic din județul Alba. Jocul Călușerilor din Transilvania se încadrează în Ritualul Călușului – inclus pe lista capodoperelor imateriale ale omenirii de către UNESCO. Prin acest demers, Centrul de Cultura „Augustin Bena” dorește atât aducerea în actualitate a jocului călușeresc, printr-o abordare alternativă: spectacol și expoziții de fotografie în spatii convenționale si neconvenționale, editare de carte și realizare de film documentar, ilustrare în mediile virtuale, cât și conservarea și tezaurizarea acestui material”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Călușarul/ Călușul este unul dintre cele mai importante dansuri tradiționale ale țării noastre. Dansul călușarilor este de origine precreștină, proclamând și străvechiul cult al Soarelui și reprezintă un simbol viu al culturii noastre Dansul exprimă, atât prin vestimentație, cât și prin mișcările călușarilor, unicitatea poporului român. Jocul Călușerilor din Transilvania se încadrează în Ritualul Călușului. Dansul este un joc spectaculos, de virtuozitate și măiestrie coregrafică. În majoritatea localităților din județul Alba jocurile călușerești se desfășoară de la Solstițiul de iarnă, încep la Crăciun și se încheie la Bobotează. Călușerul transilvănean este asociat cu cetele de colindători având rol de fertilitate și belșug, prin colindele cântate, prin urările adresate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia, printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România: Pe ce loc se situează

Ziarul Unirea

Publicat

în

Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia, printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România: Pe ce loc se situează Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia se situează printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România, fiind al 6-lea cel mai frumos parc dendrologic din țară. Luna aprilie este momentul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea