Izvorul din cartierul Bărăbanț, singurul cu apă potabilă din municipiul Alba Iulia

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

izvorIzvorul din cartierul Bărăbanț este singurul cu apă potabilă din municipiul Alba Iulia, iar DSP Alba a prelevat, recent, probe și de la izvorul din cartierul Micești, care sunt în lucru la laborator, rezultatele urmând să fie date publicității.

Directorul DSP Alba, ec. Alexandru Sinea, a declarat, luni, la radio Unirea FM, că în momentul de față singurul izvor cu apă potabilă din municipiul Alba Iulia este cel din cartierul Bărăbanț.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Acesta a afirmat că apa de la izvorul din cartierul Tolstoi, de pe strada Marcus Aurelius, nu este potabilă, în vreme ce la izvorul din cartierul Micești se așteaptă rezultatul probei prelevate.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

În ceea ce privește alte surse publice de apă din județ, directorul DSP Alba a spus că izvorul de la marginea Drumului Național 1, între Alba Iulia și Sebeș, cunoscut sub numele izvorul lui Homoșteanu este nepotabil, în aceeași situație aflându-se și izvorul Sibișeni, din Comuna Vințu de Jos.

Sinea a afirmat că 68 din cele 78 de unități administrativ teritoriale din județ au contracte cu Direcția de Sănătate Publică Alba privind verificarea surselor publice de apă.

În altă ordine de idei, Sinea a declarat că în anul 2015, DSP Alba a efectuat auditul a nouă zone mari de aprovizionare cu apă de rețea a sistemului public (o zonă mare deservește mai mult de 5.000 de locuitori), cu o populație rezidentă de 297.743 din care 213.882 aprovizionați, precum și pentru 12 zone de aprovizionare mici (sub 5.000 de locuitori aprovizionați) acestea având o populație rezidentă de 39.105 locuitori și o populație aprovizionată de 15.312 locuitori.

Alexandru Sinea07”Laboratorul acreditat și înregistrat al DSP a efectuat în 2015 analiza unui număr de 1968 probe de apă, iar în anul 2016 s-au analizat 1236 probe. Pentru apa furnizată de operatorul acreditat SC APA CTTA au fost găsite neconformități minore cu caracter sezonier (perioada de vară secetă 2015), pentru parametrul fier, fapt care a dus la probleme de acceptabilitate prin modificări de culoare a apei și nu la probleme pe starea de sănătate. Pentru a preveni apariția acestor probleme în anul curent operatorul de apă a efectuat în cursul lunii mai o spălare generală a tuturor rețelei magistrale etapizat, pe toată lungimea acesteia. Pentru apa din fântâni și izvoarele publice s-au găsit atât  indicatori microbiologici, în proporție de circa 35% din probele analizate, precum și nitrați, în proporție de circa 15% din probele analizate”, a conchis ec. Alexandru Sinea.

DSP Alba verifică periodic sursele publice de apă din județ.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

habarul 12 iulie 2016 at 9:04

Aflat sub halda de la Mecanica si unde se depun si resturile intaritorului de nisip, la fel de nociv ca si formaldehida de la Sebes, m-as abtine sa beau apa chiar si de la izvorul din Barabant.

albaiulian 12 iulie 2016 at 11:55

habarul nu vorbi despre ce nu sti

dorin 12 iulie 2016 at 13:39

Pai de la Sibiseni duc oamenii apa cu bidoanele! De ce nu se afiseaza la fata locului daca este potabila sau nu?

Aparate de laborator 12 iulie 2016 at 15:15

Apa ar trebui verificata cu aparatura de laborator moderna pentru a se stabili daca este sau nu potabila.

Comentariile sunt oprite