Rămâi conectat

Curier Județean

ÎPS Irineu, mesaj pentru credincioși: Postul adevărat dă sens vieţii noastre, ne sfinţeşte sufletele şi trupurile

Publicat

în

ÎPS Irineu, mesaj pentru credincioși la intrarea în Postul Crăciunului.

Postul Naşterii Domnului este binevenit şi foarte necesar, fiindcă pe de-o parte suntem obosiţi de mersul prin pustia acestei lumi, iar pe de altă parte suntem cuprinşi de dorul nepotolit de a ne curăţi întreaga noastră fiinţă, spre a-L primi pe Hristos în ieslea sufletelor IPS Irineu Alba Iulianoastre. Postul este adeseori un cuvânt destul de dificil pentru generaţia noastră din al cărei vocabular aproape că a fost scos sau cel mult a rămas ca o noţiune străină. Creştinii care îl desconsideră nu se feresc să afirme că postul nu s-ar mai potrivi omului de astăzi. Să ne gândim însă că străbunii noştri au postit, având credinţă tare şi fiind conştienţi de foloasele formidabile ale ascezei postului.

Ca toate ajunările şi abţinerile, postul este o expresie a credinţei active, dovada evlaviei şi convingerii creştine. Practica în sine a postului a devenit poruncă divină încă din Eden, găsindu-se înscrisă în descoperirea lui Dumnezeu. S-a postit în Legea veche (Moise, Ilie, Daniel), iar Mântuitorul a confirmat postul prin Sine (Matei 4), fiind apoi continuat de către Sfinţii Apostoli, Sfinţii Părinţi, pustnici şi creştini de rând, el păstrându-se în aceeaşi formă generală până astăzi. Postul s-a născut, aşadar, odată cu Biserica creştină, care l-a recomandat comunităţilor creştine ca pe un exerciţiu de înfrânare a poftelor trupeşti şi mijloc de eliberare din cursele ispitelor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Postul înseamnă reţinerea totală sau parţială de la anumite mâncăruri sau băuturi, pe un timp mai lung sau mai scurt. El nu este o practică învechită, ci se leagă fiinţial de noi, ne transfigurează şi ne ajută să ne întâlnim cu divinul, de care avem aşa mare nevoie. Postul adevărat dă sens vieţii noastre, ne sfinţeşte sufletele şi trupurile, făcându-ne în acest fel accesibile darurile lui Dumnezeu. Acest adevăr ni-l arată Sfânta Evanghelie unde citim despre proorociţa Ana care, prin post, s-a învrednicit să-L vadă pe Dumnezeul întrupat (Lc. 2, 37) şi despre Sfântul Ioan Botezătorul care, prin post, s-a învrednicit să fie un strălucit înaintemergător al lui Hristos-Domnul (Mc. 1, 6).

Postul creştin înfrumuseţează întreaga făptură a credinciosului. Înfăţişarea celui care posteşte are în ea ceva de venerat. Culoarea feţei sale e împodobită de o lumină tainică, iar comportarea lui este temperată şi plină de seriozitate şi evlavie. Această frumuseţe spirituală este o răsplată a luptei unui creştin, conştient că numai prin instruirea trupului poate să înflorească sufletul său. Necesitatea acestui efort o arată Sfântul Vasile cel Mare când spune că „sufletul şi trupul sunt ca doi adversari într-o luptă continuă. A slăbi pe unul înseamnă a întări pe celălalt. Dacă voim a spori energia sufletului, trebuie s-o micşorăm pe cea a trupului”.

Se impune ca ceea ce este trupesc în fiinţa noastră să fie „răstignit”, adică supus unei discipline spirituale. Trebuie să aplicăm pecetea dureroasă a crucii pe această carne care ne robeşte aşa de uşor, sub semnul dobitociei. O astfel de dezrobire o obţinem prin post. După cum unui cal nărăvaş îi punem în gură frâul ca să-l conducem uşor în direcţia dorită, tot aşa unui trup cuprins de poftele înjositoare îi aplicăm postul, ca să trăim în Hristos. În acest sens, Sfântul Apostol Pavel zice: „Datori suntem, dar nu trupului ca să vieţuim după trup – că dacă vieţuiţi după trup, veţi muri; dar dacă prin Duhul ucideţi faptele trupului, veţi trăi” (Rom. 8, 12-13).

† IRINEU                               

Arhiepiscop al Alba Iuliei 

(V.N.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele din weekend. Recomandări pentru participanți

Publicat

în

Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele din weekend. Recomandări pentru participanți

În perioada 5-7 august 2022, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean “Avram Iancu” Alba vor acționa alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea și menținerea climatului de ordine și siguranță publică la manifestările care vor avea loc pe raza județului Alba.

Vor fi în atenție manifestări cultural-artistice, tradiționale și religioase precum : „Truk Tuning Art – TTA 2022” (paradă de camioane), zilnic începând cu ora 18.00, în Cetatea Alba Carolina; „Roșia Montană ALIVE” (festival de muzica, film și teatru), zilnic începând cu ora 15.00 în comuna Roșia Montană;

„Zilele Comunității Maghiare din Unirea” – în localitatea Unirea; „Descoperă Rowmania”, concurs de vâslit, începând cu ora 09.30, zona podului peste Mureș; „Poezii pe șase roți”, interval orar 16.00 – 22.00, Strada Muzeului din Cetatea Alba Carolina.

Elit - Gustul Desăvârșit

Jandarmeria Alba recomandă participanților la aceste manifestări să respecte măsurile dispuse de organizatori și forțele de ordine, să adopte un comportament civilizat, să nu se implice în conflicte de orice natură, iar dacă observă persoane care manifestă un comportament antisocial să se adreseze celei mai apropiate patrule de ordine publică.

Dacă vă aflați într-o situație dificilă sau dacă sunteți martorii săvârșirii unor fapte antisociale, solicitați ajutorul jandarmilor sibieni sau apelați numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Dotări noi pentru serviciul de administrare a domeniului public din Șibot: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Dotări noi pentru serviciul de administrare a domeniului public din Șibot: Licitația, lansată în SEAP

Primăria comunei Șibot a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziționarea unui tractor dotat cu remorcă și mașină de tăiat tufișuri și gard viu.

Valoarea totală estimată a contractului este între 388.900 lei, fără TVA.

Comuna Șibot și-a propus pe termen scurt și mediu creșterea calității serviciilor furnizate către cetățeni fapt care implică printre multe acțiuni ți activități și dotarea serviciilor publice cu echipamente și utilaje specifice pentru gestionarea domeniului public al localităților. Prezenta achiziție reprezintă o etapă importantă spre creșterea calității serviciilor publice la nivelul comunei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Achiziționarea unui tractor dotat cu remorcă și mașină de tăiat tufișuri și gard viu are loc în contextul dorinței comunei Șibot de a îmbunătății serviciile publice furnizate către cetățeni. Comuna Șibot nu deține în acest moment un utilaj performant care să poată fi folosit de serviciile publice în vederea unor activități și munci curente pentru administrarea și îmbunătățirea spațiilor publice.

De multe ori spațiile verzi din domeniul public rămân neamenajate corespunzător deoarece primăria nu deține utilaje capabile să actioneze rapid atunci când o nevoie este identificată. Achiziționarea tractorului și a echipamentelor specifice va duce la îmbunătățirea serviciilor publice prin asigurarea administrării optime a spațiului ce reprezintă domeniul public al comunei.

Prezenta achiziție se înscrie într-o inițiativă pe termen lung a comunei Șibot de a moderniza și de a eficientiza activitatea unității administrativ teritoriale. Pe viitor comuna are în obiective digitalizarea serviciilor publice și specializarea și instruirea permanentă a personalului aflat în slujba cetățeanului.

Produse solicitate

  • TRACTOR 1 BUC
  • REMORCĂ 1 BUC
  • MAȘINA DE TĂIAT TUFIȘURI ȘI GARD VIU RETROPURTATĂ 1 BUC


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Firmă arsă la buzunare pentru ca nu a astupat gropile pe o stradă din Alba Iulia. Viceprimarul Popescu: „Cine greșește, plătește”

Publicat

în

Firmă arsă la buzunare pentru ca nu a astupat gropile pe o stradă din Alba Iulia. Viceprimarul Popescu: „Cine greșește, plătește”

O firmă a fost amendată în decembrie anul trecut de polițiștii locali din Alba Iulia pentru neîndeplinirea obligației de a readuce la stadiul inițial un drum pe care s-au efectuat lucrări.

„Firmele care nu respectă legea și care le provoacă albaiulienilor disconfort vor continua să fie amendate! Le reamintesc prestatorilor de utilități care derulează lucrări în municipiul Alba Iulia că au obligația de a lăsa drumurile la stadiul inițial. Mai pe românește, așa cum le-au găsit.

Azi, o instanță de fond a dat dreptate Primăriei municipiului în cazul unei amenzi de 20.000 de lei. Amenda a fost aplicată anul trecut unei firme de către Biroul Disciplina în Construcții, din cadrul Poliției Locale. Motivul: neîndeplinirea obligației de a readuce la stadiul inițial un drum pe care s-au efectuat lucrări.

Elit - Gustul Desăvârșit

La ora actuală, la nivelul municipiului, cu precădere în cartierul Cetate, există mai multe “șantiere” care au legătură cu utilitățile publice. Așadar, anunț executanții să respecte obligațiile care le revin.

Există o vorbă care spune că „Numai cine nu muncește nu greșește”. Eu o prefer, ca viceprimar, pe aceea că „Cine greșește, plătește”. Mai ales când vine vorba de lege și de albaiulieni”, a scris viceprimarul Emil Antoniu Popescu pe facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare